Schab pieczony

Reklamy Ads By Google

Soczysta pieczeń szefa kuchni, czyli schab pieczony w przyprawach to niecodzienna kompozycja przypraw połączona z doskonałym aromatem świeżo pieczonego mięsa. Pieczeń ze schabu sprawdzi się wyśmienicie równie jako solidna porcja do obiadu lub w plasterkach na kanapki. Przepis na schab pieczony w przyprawach warto mieć gdzieś w tajemnym notatniku z najlepszymi recepturami. Schab pieczony z tego przepisu zawsze smakuje, jest soczysty i delikatny, pięknie pachnie, a co najważniejsze – przygotowuje się go praktycznie bez użycia tłuszczu! 😉

Zanim zaczniesz przygotowywać pieczony schab, przeczytaj cały przepis, opis, który zawiera cenne wskazówki oraz zapoznaj się z tabelą wartości odżywczych.

Reklamy Ads By Google

Składniki

Peklowanie:

  • 2 litry wody
  • 3 łyżki soli
  • 6 ziaren ziela angielskiego
  • 6 liści laurowych
  • 4 ząbki czosnku

Schab pieczony:

Reklamy Ads By Google

  • 2 kg schabu wieprzowego
  • 200 ml bulionu rosołowego
  • 25 g masła
  • 6 ziaren ziela angielskiego
  • 6 liści laurowych
  • 4 ząbki czosnku

Marynata:

  • łyżeczka soli
  • łyżeczka papryki słodkiej mielonej
  • pół łyżeczki suszonej cebuli
  • pół łyżeczki kminku
  • pół łyżeczki ziaren gorczycy
  • 1/4 łyżeczki pieprzu czarnego
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
Zobacz inne przepisy z: , , , , , , , ,

Przepis na schab pieczony

  1. PEKLOWANIE MIĘSA
    Dokładnie umyj schab, oczyść ze zbędnych resztek. Następnie rozpuść 3 łyżki soli w dwóch litrach zimnej wody i zalej mięso w dużym naczyniu. Dodaj liść laurowy, ziele angielskie i czosnek. Odstaw do lodówki na 48 godzin. Ważne, aby solanka dokładnie przykrywała całe mięso, oraz aby co około 6 godzin przekręć schab.
  2. PRZYGOTOWANIE MARYNATY
    Dokładnie połącz wszystkie składniki i natrzyj mięso. Włóż schab do naczynia żaroodpornego, podlej delikatnie bulionem, dodaj masło, dodaj liść laurowy, ziele angielskie i czosnek.
  3. Reklamy Ads By Google
  4. PIECZENIE MIĘSA
    Wstaw mięso do nagrzanego piekarnika do 190°C. Piecz góra dół, bez przekręcania schabu na środkowym poziomie przez 90 minut. Następnie przez kolejne 30 minut piecz bez przykrycia. Smacznego!
  5. Reklamy Ads By Google

Wskazówki:
Mięso pieczemy 60 minut na każdy kilogram wagi.

Reklamy Ads By Google

Schab pieczony w przyprawach od razu po upieczeniu możesz wyjąć z piekarnika. Zaczekaj chwilę, aż przestygnie. Możesz podawać go na kanapki lub bezpośrednio do obiadu. Wyśmienicie smakuję razem z ziemniaczkami puree i mizerią posypaną świeżym koperkiem.

Zobacz również: Pieczona pierś z indyka

Tabela wartości odżywczych

Wartości odżywcze dla całego przepisu

Składnik Kalorie (kcal) Białko (g) Tłuszcz (g) Węglowodany (g) Błonnik (g)
Całkowite wartości odżywcze 4896 540.79 285.22 1.85 0.08

Wartości odżywcze na 100 g

Składnik Kalorie (kcal) Białko (g) Tłuszcz (g) Węglowodany (g) Błonnik (g)
Wartości odżywcze na 100 g 244.8 27.04 14.26 0.09 0.004

Wartości odżywcze zostały obliczone na podstawie składników użytych w przepisie na schab pieczony. Rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić w zależności od dokładnych rozmiarów porcji, specyficznych składników i modyfikacji przepisu.

Szacunkowe wartości odżywcze składników na 100 g

Składnik Kalorie (kcal) Białko (g) Tłuszcz (g) Węglowodany (g) Błonnik (g)
Schab wieprzowy 242 27 14 0 0
Bulion rosołowy 5 0.5 0.2 0.5 0
Masło 180 0.2 20 0.1 0
Czosnek 15 0.6 0.05 3.3 0.2

Zdrowe odżywianie oraz pilnowanie balansu kalorycznego są kluczowymi elementy utrzymania dobrego stanu zdrowia, a także osiągania i zachowania optymalnej masy ciała. Istotne jest, aby podejście do tematu kaloryczności posiłków było świadome i poprzedzone odpowiednią wiedzą. Co oznacza nie tylko liczenie kalorii, ale także zwracanie uwagi na jakość spożywanych pokarmów oraz ich wpływ na organizm. Najważniejsze w zdrowym odżywianiu jest, aby zachować różnorodną i zbilansowaną dietę bogatą w składniki odżywcze i makroelementy.

Oceń ten przepis!
0 / 5 Średnia: 4.85

Twoja ocena:

Reklamy Ads By Google
1 osoba ogląda ten przepis
Szefpoleca

Szefpoleca

Jestem szefem w swojej kuchni - gotowanie to moja największa pasja. Z ogromną przyjemnością oddaję się sztuce kulinarnej, uwielbiając zarówno proces tworzenia wykwintnych dań, jak i samą radość z jedzenia. W moim repertuarze znajdziesz zarówno tradycyjne przepisy, które odświeżam i wzbogacam o odrobinę nowoczesności, jak i własne, unikalne kreacje kucharskie. Dzięki mojemu podejściu, moje dania to harmonijne połączenie bogactwa smaków i aromatów, które zachwycają podniebienia, a jednocześnie nie wymagają od kucharza nieprzyzwoitego wysiłku. Kocham dzielić się tymi doświadczeniami kulinarnymi, inspirując innych do odkrywania radości płynącej z gotowania i wspólnego celebrowania posiłków.

Artykuły: 422
Obserwuj
Powiadom o
guest
7 komentarzy
Najstarsze
Najnowsze Najwyżej oceniane
Inline Feedbacks
View all comments

Newsletter kulinarny

Bądź na bieżąco – wysyłamy sezonowe przepisy i porady

Zapisz się na jedyny taki w sieci kulinarny newsletter i dołącz do 2719 zadowolonych czytelników. Szefpoleca.pl to ciągle rosnąca baza artykułów i przepisów na dania z całego świata. Każdego dnia tworzymy blog kulinarny z pasją dla osób, które kochają gotowanie i pieczenia tak jak my! Już dziś dołącz do nas :)