Sałatka z bulgur, jajkiem i awokado

Reklamy Ads By Google

Przepis jest odpowiedni dla diety: ,

Sałatka z bulgur, jajkiem i awokado to pyszna wiosenna sałatka, która sprawdzi się na wiele okazji – zarówno na obiad czy kolację w domu, jak i jako posiłek, który można wziąć ze sobą do pracy lub szkoły, a nawet jako jedzenie serwowane na imprezie. Nie tylko bowiem świetnie smakuje, ale także prezentuje się tak, że nikt nie będzie mógł się jej oprzeć.

Reklamy Ads By Google

Sałatka z bulgur to zdrowy, lekki i pyszny posiłek

Sałatka z kaszą bulgur ma wszystko to, co powinien mieć zdrowy i pełnowartościowy posiłek – kasza jest sycąca i stanowi świetne źródło węglowodanów, awokado dostarcza organizmowi zdrowych tłuszczy, natomiast jajko wzbogaca przepis o białko. Całość jest prosta i szybka do przygotowania, a także zdrowa i sycąca. Już trzy składniki wystarczą, by wyczarować danie, któremu niczego nie brakuje. Sałatka z bulgur, jajkiem i awokado jest więc świetnym rozwiązaniem dla osób, które cenią sobie zdrowe, przygotowywane w domu jedzenie, a jednocześnie nie mają czasu czy chęci na przyrządzanie skomplikowanych posiłków.

Reklamy Ads By Google

Zanim zaczniesz przygotowywać przepis sałatka z bulgur, jajkiem i awokado, przeczytaj cały przepis i opis, który zawiera cenne wskazówki.

Reklamy Ads By Google

Składniki

Składniki na sos:

  • sok z połowy cytryny
  • sok z połowy pomarańczy
  • łyżeczka miodu lipowego
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • koper
  • szczypiorek
  • sól i pieprz mielony
Zobacz inne przepisy z: , , , , , , , , , ,

Sałatka z bulgur, jajkiem i awokado — przepis

  1. Gotujemy kaszę bulgur według zaleceń na opakowaniu. Jednocześnie w tym samym czasie gotujemy jajka na twardo. Sprawdź ile gotować jajka
  2. W między czasie, kiedy gotujemy kaszę oraz jajka przygotujmy pomidory i awokado, dokładnie je myjemy, następnie kroimy w drobne ćwiarteczki.
  3. Reklamy Ads By Google
  4. Składniki z części “sos cytrusowy” dokładnie mieszamy ze sobą i odstawiamy na chwilę.
  5. Na spód salaterki, bądź talerzyka wsypujemy pół torebki kaszy, dodajemy jajka, awokado i pomidory. Całość polewamy sosem cytrusowym. Dla urozmaicenia możemy dodać odrobinę blanszowanych ziaren słonecznika. Smacznego!
  6. Reklamy Ads By Google

Zobacz również: Sałatka tabbouleh

Oceń ten przepis!
0 / 5 Średnia: 4.9

Twoja ocena:

1 osoba ogląda ten przepis
Mateusz Turek

Mateusz Turek

Jestem szefem w swojej kuchni - gotowanie to moja największa pasja. Z ogromną przyjemnością oddaję się sztuce kulinarnej, uwielbiając zarówno proces tworzenia wykwintnych dań, jak i samą radość z jedzenia. W moim repertuarze znajdziesz zarówno tradycyjne przepisy, które odświeżam i wzbogacam o odrobinę nowoczesności, jak i własne, unikalne kreacje kucharskie. Dzięki mojemu podejściu, moje dania to harmonijne połączenie bogactwa smaków i aromatów, które zachwycają podniebienia, a jednocześnie nie wymagają od kucharza nieprzyzwoitego wysiłku. Kocham dzielić się tymi doświadczeniami kulinarnymi, inspirując innych do odkrywania radości płynącej z gotowania i wspólnego celebrowania posiłków.

Artykuły: 422
Obserwuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments

Newsletter kulinarny

Bądź na bieżąco – wysyłamy sezonowe przepisy i porady

Zapisz się na jedyny taki w sieci kulinarny newsletter i dołącz do 2719 zadowolonych czytelników. Szefpoleca.pl to ciągle rosnąca baza artykułów i przepisów na dania z całego świata. Każdego dnia tworzymy blog kulinarny z pasją dla osób, które kochają gotowanie i pieczenia tak jak my! Już dziś dołącz do nas :)