Ryż smażony z krewetkami i szparagami

Reklamy Ads By Google

Przepis jest odpowiedni dla diety:

Ryż smażony z krewetkami i szparagami to niecodzienne trio na przyjemny wiosenny obiad. Prosty przepis pozwoli na szybkie przygotowanie jednogarnkowego pysznego dania, które zachwyci wszystkich miłośników kuchennego minimalizmu.

Reklamy Ads By Google

Zanim zaczniesz przygotowywać przepis ryż smażony z krewetkami i szparagami, przeczytaj cały przepis i opis, który zawiera cenne wskazówki.

Reklamy Ads By Google

Składniki

  • 150 g krewetek
  • pęczek szparag
  • cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 100 g ryżu
  • 50 ml białego wina
  • sól i pieprz czarny
  • kurkuma
  • papryka słodka mielona
  • 500 ml bulionu warzywnego
  • ser Parmezan
  • łyżka masła
  • łyżka oliwy z oliwek
Zobacz inne przepisy z: , , , , , , , , , , , ,

Przepis ryż smażony z krewetkami i szparagami

  1. W pierwszej kolejności rozmrażamy krewetki, najlepiej w temperaturze pokojowej. Jeśli jest taka potrzeba, oczyszczamy je z pancerzy i wnętrzności.
  2. Następnie myjemy szparagi, odłamujemy twarde końce (same złamią się w odpowiednim miejscu). Łodygi kroimy w 1 — 2 centymetrowe kawałki, a główki pozostawiamy w całości.
  3. Reklamy Ads By Google
  4. Następnie na patelni podsmażamy na oliwie obrany i pokrojony na plasterki czosnek. Dodajemy krewetki, doprawiamy solą i pieprzem, obsmażamy chwilę z każdej strony. Następnie wyjmujemy krewetki na talerz.
  5. Dodajemy łyżkę oliwy i podsmażamy cebulę posiekaną w kostkę. Następnie wsypujemy surowy ryż, mieszamy i smażymy 2 minuty. Wlewamy wino i gotujemy do momentu odparowania. Całość doprawiamy kurkumą i papryką.
  6. Reklamy Ads By Google
  7. Wlewamy szklankę gorącego bulionu i gotujemy ryż bez przykrycia do momentu, aż większość się wchłonie. W razie potrzeby ryż podlewamy wodą. Czynność powtarzamy, aż ryż będzie ugotowany al dente.
  8. Chwile przed końcem, kiedy ryż jest prawie gotowy, dodajemy szparagi, następnie chwilę gotujemy i dodajemy krewetki.
  9. Reklamy Ads By Google
  10. Mieszamy i zdejmujemy z ognia. Dodajemy parmezan oraz łyżkę masła, mieszamy i odstawiamy na 3 minuty. Podajemy z tartym parmezanem. Smacznego!
  11. Reklamy Ads By Google

Zobacz również: Makaron z krewetkami, szparagami i pomidorkami

Reklamy Ads By Google

Oceń ten przepis!
0 / 5 Średnia: 4.92

Twoja ocena:

Reklamy Ads By Google
2 osoby ogląda ten przepis
Mateusz Turek

Mateusz Turek

Jestem szefem w swojej kuchni - gotowanie to moja największa pasja. Z ogromną przyjemnością oddaję się sztuce kulinarnej, uwielbiając zarówno proces tworzenia wykwintnych dań, jak i samą radość z jedzenia. W moim repertuarze znajdziesz zarówno tradycyjne przepisy, które odświeżam i wzbogacam o odrobinę nowoczesności, jak i własne, unikalne kreacje kucharskie. Dzięki mojemu podejściu, moje dania to harmonijne połączenie bogactwa smaków i aromatów, które zachwycają podniebienia, a jednocześnie nie wymagają od kucharza nieprzyzwoitego wysiłku. Kocham dzielić się tymi doświadczeniami kulinarnymi, inspirując innych do odkrywania radości płynącej z gotowania i wspólnego celebrowania posiłków.

Artykuły: 422
Obserwuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments

Newsletter kulinarny

Bądź na bieżąco – wysyłamy sezonowe przepisy i porady

Zapisz się na jedyny taki w sieci kulinarny newsletter i dołącz do 2719 zadowolonych czytelników. Szefpoleca.pl to ciągle rosnąca baza artykułów i przepisów na dania z całego świata. Każdego dnia tworzymy blog kulinarny z pasją dla osób, które kochają gotowanie i pieczenia tak jak my! Już dziś dołącz do nas :)