Krewetki z ryżem i szparagami to niecodzienne trio na przyjemny wiosenny obiad. Prosty przepis pozwoli na szybkie przygotowanie jednogarnkowego pysznego dania, które zachwyci wszystkich miłośników kuchennego minimalizmu.

Składniki:

  • 150 gram krewetki
  • 1 pęczek szparagi
  • 1 szt cebula
  • 2 ząbki czosnek
  • 100 gram ryż
  • 50 ml białe wino
  • sól
  • pieprz
  • kurkuma
  • papryka słodka mielona
  • 500 ml bulion warzywny
  • ser Parmezan
  • 1 łyżka masło ekstra
  • 1 łyżka oliwa z oliwek

Przygotowanie

  1. Rozmrażamy krewetki w temperaturze pokojowej, jeśli jest taka potrzeba, oczyszczamy z pancerzy i wnętrzności.
  2. Myjemy szparagi, odłamujemy twarde końce (same złamią się w odpowiednim miejscu). Łodygi kroimy w 1 – 2 centymetrowe kawałki, a główki pozostawiamy w całości.
  3. Na patelni podsmażamy na oliwie obrany i pokrojony na plasterki czosnek. Dodajemy krewetki, doprawiamy solą i pieprzem, obsmażamy chwilę z każdej strony. Następnie wyjmujemy krewetki na talerz.
  4. Dodajemy łyżkę oliwy i podsmażamy cebulę posiekaną w kostkę. Wsypujemy surowy ryż, mieszamy i smażymy 2 minuty. Wlewamy wino i gotujemy do momentu odparowania. Doprawiamy kurkumą i papryką.
  5. Wlewamy szklankę gorącego bulionu i gotujemy ryż bez przykrycia do momentu, aż większość się wchłonie. W razie potrzeby ryż podlewamy wodą. Czynność powtarzamy, aż ryż będzie ugotowany al dente.
  6. Chwile przed końcem, kiedy ryż jest prawie gotowy, dodajemy szparagi, chwilę gotujemy i dodajemy krewetki. Mieszamy i zdejmujemy z ognia. Dodajemy parmezan oraz łyżkę masła, mieszamy i odstawiamy na 3 minuty. Podajemy z tartym parmezanem. Smacznego!
Ryż smażony z krewetkami i szparagami
Ryż smażony z krewetkami i szparagami

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *