Składniki:

  • 25 gram drożdże
  • 150 ml mleko 3,2%
  • 1 łyżeczka mąka pszenna typ500 luksusowa
  • 1 łyżeczka cukier
  • 400 gram mąka pszenna typ500 luksusowa
  • 65 gram cukier
  • 4 szt jajka
  • 100 gram masło ekstra
  • 150 ml mleko 3,2%
  • 50 gram mąka pszenna typ500 luksusowa
  • 30 gram masło ekstra
  • 30 gram cukier

Przygotowanie

  1. Placek drożdżowy zaczynamy od przygotowania rozczynu. Świeże drożdże ocieplamy do temperatury pokojowej, następnie kruszymy je do wysokiego kubka, zasypujemy łyżeczką cukru, oraz mąki, zalewamy ciepłym mlekiem 150 ml (około pół szklanki) i dokładnie mieszamy. Po wymieszaniu przykrywamy ściereczką kubek i odstawiamy na około 15 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  2. Kiedy rozczyn pracuje, tzn rośnie, ucieramy 3 żółtka i jedno całe jajko z cukrem. Następnie przesiewamy mąkę do miski, dodajemy utarte żółtka, dodajemy wyrośnięty rozczyn oraz pół szklanki ciepłego mleka. Delikatnie i powoli mieszamy drewnianą łyżką aż połączą się wszystkie składniki.
  3. Gdy wszystkie składniki są już połączone i nie ma żadnych gródek, jeszcze chwilę wyrabiamy ciasto. Następnie dodajemy roztopione masło i wyrabiamy przez około 5 minut, aż ciasto będzie gładkie, elastyczne i nie będzie kleiło się do dłoni.
  4. Wyrobione ciasto pozostawiamy w miseczce, przykrywamy ściereczką i pozostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięci na około 1,5 godziny. (ja zawsze wkładam je do mikrofalówki)
  5. Gdy ciasto podwoi, potroi swoją objętość, dodajemy trochę mąki i porządnie wrabiamy ciasto, aż nie będzie się kleiło do dłoni. Aby usprawnić sobie ten proces co jakiś czas czyścimy ręce i myjemy wodą. Następnie przekładamy je do wysmarowanej masłem formy (wymiary 11cm x 30cm). Powierzchnie ciasta wygładzamy roztopionym masłem. Pozostawiamy na 20 minut do wyrośnięcia.
  6. ROZGRZEWAMY PIEKARNIK DO TEMPERATURY 175°C
    Kiedy ciasto rośnie, przygotujemy kruszonkę. Drobno posiekane masło rozcieramy dokładnie z mąką i cukrem, aż powstaną drobne okruszki ciasta, następnie dłonią łączymy je w gładkie ciasto.
  7. Wierzch wyrośniętego ciasta smarujemy roztrzepanym żółtkiem, następnie rozcieramy kruszonkę na tartce, na drobnych oczkach i sypiemy ją równomiernie na wierz ciasta.
  8. PIECZEMY W TEMPERATURZE 175°C (GÓRA – DÓŁ)
    Ciasto wstawiamy do nagrzanego piekarnika na środkową jego część i pieczemy przez około 25 minut na złoty kolor. Ciasto po upieczeniu i przestygnięciu, wyciągamy z formy. Możemy je posypać cukrem pudrem lub polać lukrem. Smacznego!
Placek drożdżowy z kruszonką
Placek drożdżowy z kruszonką