Mięso w słoiku bez konserwantów

Reklamy Ads By Google

Przepis jest odpowiedni dla diety:

Mięso w słoiku bez konserwantów jest świetną alternatywą dla tradycyjnego mięsa w konserwie czy nawet różnego rodzaju wędlin zakupionych w sklepie. Przygotowanie domowego mięsa w słoiku jest bardzo łatwe, nie wymaga specjalnych składników czy zdolności. Wychodzi zawsze bardzo smaczne.

Reklamy Ads By Google

Zanim zaczniesz przygotowywać przepis mięso w słoiku bez konserwantów, przeczytaj cały przepis i opis, który zawiera cenne wskazówki.

Reklamy Ads By Google

Składniki

  • około 1 kg szynki wieprzowej
  • 200 g słoniny
  • 4 nóżki z kurczaka
  • cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 marchewki
  • pietruszka
  • łyżeczka soli
  • 1/5 łyżeczki pieprzu czarnego
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 5 liści laurowych
  • kilka ziaren pieprzu kolorowego
Zobacz inne przepisy z: , , , , , , , , , ,

Przepis na mięso w słoiku

  1. Do małego garnka wlewamy szklankę wody, dodajemy pieprz kolorowy, ziele angielskie liście laurowe, następnie gotujemy całość przez 10 minut na wolnym ogniu.
  2. Słoninę i mięso wieprzowe kroimy na małe kawałki i przekładamy do dużego garnka. Słoninę układamy na spód, następnie mięso wieprzowe, następnie nóżki z kurczaka. Dodajemy cebulę pokrojoną w plastry oraz posiekany czosnek i zalewamy całość wcześniej przygotowanym gorącym wywarem.
  3. Reklamy Ads By Google
  4. Zagotowujemy całość na dużym ogniu, następnie dusimy pod przykryciem na małym ogniu przez 90 minut. Następnie dodajemy pokrojoną w plastry marchew i pietruszkę i dusimy całość jeszcze przez 30 minut. Nóżki później nie będą nam potrzebne, są tylko po to aby uzyskać naturalną żelatynę.
  5. Następnie po zagotowaniu, kiedy mięso jest już miękkie, jeszcze gorące, całość przekładamy do słoiczków, wypełniamy wywarem i zakręcamy, bądź zatrzaskujemy. Następnie słoiki odkręcamy do góry dnem (stawiamy na pokrywce) przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do ostygnięcia. Smacznego!
  6. Reklamy Ads By Google

Mięso w słoiku bez konserwantów, czyli bez soli peklowej, bez żelatyny, oraz innych ulepszaczy, możemy przechowywać w lodówce kilka dni. Po otwarciu należy je spożyć w maksymalnie 48 godzin.

Reklamy Ads By Google

Zobacz również: Chlebek Turecki

Oceń ten przepis!
0 / 5 Średnia: 4.82

Twoja ocena:

2 osoby ogląda ten przepis
Mateusz Turek

Mateusz Turek

Jestem szefem w swojej kuchni - gotowanie to moja największa pasja. Z ogromną przyjemnością oddaję się sztuce kulinarnej, uwielbiając zarówno proces tworzenia wykwintnych dań, jak i samą radość z jedzenia. W moim repertuarze znajdziesz zarówno tradycyjne przepisy, które odświeżam i wzbogacam o odrobinę nowoczesności, jak i własne, unikalne kreacje kucharskie. Dzięki mojemu podejściu, moje dania to harmonijne połączenie bogactwa smaków i aromatów, które zachwycają podniebienia, a jednocześnie nie wymagają od kucharza nieprzyzwoitego wysiłku. Kocham dzielić się tymi doświadczeniami kulinarnymi, inspirując innych do odkrywania radości płynącej z gotowania i wspólnego celebrowania posiłków.

Artykuły: 422
Obserwuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments

Newsletter kulinarny

Bądź na bieżąco – wysyłamy sezonowe przepisy i porady

Zapisz się na jedyny taki w sieci kulinarny newsletter i dołącz do 2719 zadowolonych czytelników. Szefpoleca.pl to ciągle rosnąca baza artykułów i przepisów na dania z całego świata. Każdego dnia tworzymy blog kulinarny z pasją dla osób, które kochają gotowanie i pieczenia tak jak my! Już dziś dołącz do nas :)