Makaron z kurkami to prosty, szybki letni obiad. Danie w którym królują świeże i aromatyczne kurki. Smak nieposkromiony innymi dodatkami, gdzie makaron jest tylko dodatkiem.

Składniki:

  • 120 gram makaron świderki
  • 200 gram kurki
  • 0.5 cebula
  • 2 ząbki czosnek
  • 1 łyżeczka oliwa z oliwek
  • 1 łyżka masło ekstra
  • 2 łyżki natka pietruszki
  • 150 ml śmietana 30%
  • szczypta sól
  • szczypta pieprz mielony

Jak przygotować makaron z kurkami?

  1. Kurki dokładnie myjemy i osuszamy, większe kroimy na mniejsze kawałki. Gotujemy makaron al dente według zaleceń na opakowaniu.
  2. Kroimy w drobną kosteczkę cebule oraz drobno siekamy czosnek. Następnie podsmażamy na patelni na oliwie i maśle.
  3. Gdy cebula i czosnek będą zrumienione, dodajemy kurki, doprawiamy solą do smaku, co chwilę mieszając smażymy przez ok. 5 – 7 minut. W międzyczasie dodajemy drobno posiekaną natkę pietruszki.
  4. Wlewamy śmietankę i zagotowujemy, doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem.
  5. Do patelni dodajemy ugotowany i odcedzony makaron, mieszamy i smażymy przez około pół minuty aż sos zgęstnieje. W razie potrzeby doprawiamy jeszcze solą lub pieprzem. Smacznego!
Makaron z kurkami
Makaron z kurkami

Co sądzisz na ten temat?

Makaron z kurkami Makaron z kurkami to prosty, szybki letni obiad. Danie w którym królują świeże i aromatyczne kurki. Smak nieposkromiony innymi dodatkami, gdzie makaron
5 1 5 2

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *