Niektóre dania są bardzo proste i szybkie w przygotowaniu, ale efekt po prostu zachwyca najbardziej wybredne osoby. Taki charakter ma przepis na makaron z krewetkami, szparagami i pomidorkami koktajlowymi, który warto wypróbować szczególnie w okresie wiosenno-letnim. Właśnie wtedy na straganach królują świeże szparagi. Do tego zestawu idealnie nadaje się odmiana zielona tego cudownego warzywa, o nieco bardziej zdecydowanym smaku niż wersja biała. Zielone szparagi w połączeniu z krewetkami tworzą iście mistrzowski duet. Z kolei dodatek delikatnych pomidorków koktajlowych wprowadza lekką nutkę orzeźwienia. Potrawa może zauroczyć bogactwem smaków i aromatów, tym bardziej jak doda się szczyptę świeżych ziół.

Makaron z krewetkami dla miłośników zdrowej kuchni

W przepisie można zastosować praktycznie każdy rodzaj makaronu, ale wyjątkowo pięknie danie zaprezentuje się z penne lub tagliatelle. Na talerzu będzie kolorowo, ale i zdrowo. Posiłek z tym daniem w roli głównej na pewno połechta podniebienie, ale także dostarczy organizmowi cenne witaminy z grupy B, cynk i żelazo. To pozycja obowiązkowa dla tych, którzy preferują kuchnię lekkostrawną, a zarazem wyśmienitą w smaku.

Składniki:

  • 150 gram krewetki
  • 150 gram makaron
  • 300 gram szparagi
  • 100 gram pomidory koktajlowe
  • 3 ząbki czosnek
  • oregano
  • 3 łyżki oliwa z oliwek
  • 2 łyżki masło ekstra
  • 50 ml białe wino
  • szczypiorek czosnkowy

Przygotowanie

  1. Rozmrażamy krewetki w temperaturze pokojowej, jeśli jest taka potrzeba, oczyszczamy z pancerzy i wnętrzności. Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie.
  2. Myjemy szparagi, odłamujemy twarde końce (same złamią się w odpowiednim miejscu). Łodygi kroimy w 1 – 2 centymetrowe kawałki, a główki pozostawiamy w całości.
  3. Na dużej patelni na oliwie podsmażamy obrany i pokrojony na plasterki czosnek. Dodajemy szparagi i smażymy przez około 2 minuty, co chwilę mieszając.
  4. Dodajemy masło, krewetki i pokrojone na połówki pomidorki. Doprawiamy solą, pieprzem i odrobiną suszonego oregano. Smażymy, co chwilę mieszając, przez około 2 minuty. Następnie dolewamy wino i odparowujemy przez kilkanaście sekund na dużym ogniu.
  5. Dodajemy odcedzony wcześniej makaron i łączymy wszystko razem. Chwilę wszystko razem gotujemy. Po wyłożeniu na talerze dekorujemy szczypiorkiem czosnkowym. Smacznego!
Makaron z krewetkami, szparagami i pomidorkami koktajlowymi
Makaron z krewetkami, szparagami i pomidorkami koktajlowymi

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *