Szybkie i pyszne danie to specjalność każdego dobrego kucharza. Nie trzeba przecież całego dnia spędzić w kuchni, aby przygotować coś zaskakującego i przede wszystkim ujmującego smakiem. Taki właśnie jest makaron z kurczakiem po tajsku. Ta potrawa ma jeszcze jeden walor, który szczególnie docenią osoby unikające glutenu w codziennym menu. Jej bazę stanowi makaron ryżowy, więc jest jak najbardziej bezglutenowa. Z kolei dodatek warzyw to ogromny wkład w zdrowy styl żywienia.

Poznaj przepis na makaron ryżowy z kurczakiem na każdą okazję

Takie danie spokojnie można podać zarówno na obiad, jak i na kolację. Co więcej, świetnie się sprawdzi nawet na przyjęcie. Na pewno warto zaskoczyć rodzinę czy swoich przyjaciół oryginalnym przyrządzeniem kurczaka. Niekoniecznie tradycyjnym, ale w otoczeniu kolorowych warzyw i z ciekawą nutą smakową, która wynika z wykorzystanych składników, tak charakterystycznych dla kuchni tajskiej. Całość tworzy niebanalną kompozycję cieszącą wszystkie zmysły — wzrok, węch i kubki smakowe.

Składniki:

  • 450 gram filetu z kurczaka
  • 200 gram makaronu ryżowego
  • 2 średnie marchewki
  • średnia cukinia
  • średnia papryka czerwona
  • 5 łyżek sosu sojowego
  • 5 łyżek octu ryżowego
  • 1 łyżeczka cukru
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki tartego imbiru
  • 50 gram szalotki
  • 10 gram sezamu
  • 300 gram pieczarek
  • natka pietruszki
  • oliwa z oliwek

Przepis na makaron z kurczakiem

  1. Makaron gotujemy według instrukcji na opakowaniu. W międzyczasie myjemy, oczyszczamy i kroimy w paski warzywa: marchewkę, cukinię, paprykę oraz pieczarki. Na tartce trzemy imbir oraz drobno siekamy szalotkę i czosnek.
  2. Filet z kurczaka oczyszczamy, myjemy i kroimy w paski. Przyprawiamy solą, pieprzem oraz odrobiną curry, następnie smażymy na szybkim ogniu przez 4 minuty, co chwilę mieszając.
  3. Po usmażeniu kurczaka wyjmujemy go na talerz i odstawiamy na bok. Na tej samej patelni podsmażamy czosnek, szalotkę oraz imbir. Następnie dodajemy wszystkie warzywa i smażymy na szybkim ogniu. Możemy podlać odrobiną wody.
  4. Na patelnię z warzywami dodajemy 5 łyżek sosu sojowego, łyżeczkę cukru, 5 łyżek octu ryżowego. Wszystko dokładnie mieszamy i smażymy na szybkim ogniu.
  5. Następnie, kiedy warzywa będą już prawie gotowe (finalnie, powinny być al dente) dodajemy ugotowany makaron i kurczaka. Wszystko mieszamy i smażymy jeszcze chwilę.
  6. Danie już na talerzu dekorujemy natką i sezamem. Smacznego!
Makaron ryżowy z kurczakiem po tajsku
Makaron ryżowy z kurczakiem po tajsku

Co sądzisz na ten temat?

Makaron ryżowy z kurczakiem po tajsku Szybkie i pyszne danie to specjalność każdego dobrego kucharza. Nie trzeba przecież całego dnia spędzić w kuchni, aby przygotować coś
5 1 5 3

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *