Makaron z kurczakiem w sosie pieczarkowym

Reklamy Ads By Google

Przepis jest odpowiedni dla diety:

Makaron z kurczakiem robi niesamowitą karierę na talerzach. Przepis na makaron z kurczakiem w sosie pieczarkowym zachwyci najbardziej wybredne podniebienia. Danie jest tak łatwe, że przygotuje je nawet laik w kwestiach kulinarnych, a niezbędne produkty zazwyczaj są dostępne pod ręką. Użyty w przepisie makaron penne i grzyby doskonale komponują się mięsem, a grzyby niekoniecznie muszą być leśne. Pieczarki cieszą się dużym uznaniem ze względu na swój łagodny smak, który wręcz idealnie pasuje do delikatnego kurczaka. Makaron z kurczakiem w sosie pieczarkowym nie tylko świetnie się prezentuje na talerzu, ale również wybornie smakuje.

Makaron penne z kurczakiem jako ponadczasowe danie

Niemal 30 kg rocznie. Dokładnie tyle makaronu zjada przeciętny Włoch, więc nasze niespełna 5 kg prezentuje się przy tym nieco słabo. Jednak trzeba przyznać, że coraz więcej Polaków docenia nie tylko smak makaronu, ale także niemal nieograniczone możliwości tworzenia wyjątkowych dań z nim w roli głównej. Makaron penne z kurczakiem może być tutaj doskonałym przykładem. Jest jednym z najpopularniejszych i najchętniej wybieranych makaronów obiadowych. Doskonale komponuję się zarówno z mięsem, warzywami oraz na słodko.

Reklamy Ads By Google

Makaron z kurczakiem w sosie pieczarkowym ma to do siebie, że można go swobodnie zmodyfikować i dorzucić swoje wybrane dodatki. Miłego gotowania 😊

Zanim zaczniesz przygotowywać przepis makaron z kurczakiem w sosie pieczarkowym, przeczytaj cały przepis i opis, który zawiera cenne wskazówki.

Reklamy Ads By Google

Składniki

  • 400 g filetu z kurczaka
  • 250 g pieczarek
  • 200 g makaronu penne
  • 100 ml śmietany 30%
  • ząbek czosnku
  • łyżka masła ekstra
  • łyżka oliwy z oliwek
  • natka pietruszki
  • cebula
  • łyżeczka soli
  • 1/4 łyżeczki pieprzu czarnego
  • 50 g sera żółtego
Zobacz inne przepisy z: , , , , , , , , , , ,

Przepis na makaron z kurczakiem w sosie pieczarkowym

  1. Pieczarki obieramy, myjemy i osuszamy na talerzu. Kroimy na połówki, następnie kroimy w plasterki. Cebulę kroimy w kostkę. Czosnek rozdrabniamy najdrobniej jak to jest tylko możliwe. Najłatwiej go zetrzeć na drobnej tarce.
  2. Rozgrzewamy oliwę na patelni, następnie podsmażamy cebulę, dodajemy czosnek oraz pieczarki, smażymy całość około 10 minut co chwilę mieszając, aż pieczarki odparują i zaczną się rumienić.
  3. Reklamy Ads By Google
  4. Kiedy pieczarki są już podrumienione, doprawiamy je solą i pieprzem, dodajemy masło oraz natkę pietruszki i smażymy jeszcze chwilę. Następnie dodajemy śmietanę, mieszamy, gotujemy jeszcze chwilkę i zestawiamy z ognia.
  5. Makaron gotujemy al dente według zaleceń na opakowaniu. W tym samym czasie oczyszczamy filet z kurczaka i kroimy w trójkąty, przyprawiamy solą i pieprzem, wlewamy na patelnie łyżkę oliwy i smażymy na szybkim ogniu bez przykrycia co chwilę mieszając.
  6. Reklamy Ads By Google
  7. Usmażonego kurczaka, dodajemy do sosu pieczarkowego i mieszamy, podsmażamy wszystko razem około 3 minut. Jeśli sos jest zbyt rzadki możesz dodać odrobinę mąki pszennej, bądź ziemniaczanej.
  8. Makaron po ugotowaniu odcedzamy, odparowujemy. Ważne, aby był suchy – klejący, gdyż dobrze połączy się z sosem. Gotowe danie możemy posypać tartym serem żółtym. Smacznego!
  9. Reklamy Ads By Google

Makaron z kurczakiem w sosie pieczarkowym już na talerzu możesz udekorować natką pietruszki oraz pomidorkami koktajlowymi.

Zobacz również: Pesto bazyliowe z makaronem i kurczakiem

Reklamy Ads By Google

Oceń ten przepis!
0 / 5 Średnia: 4.85

Twoja ocena:

1 osoba ogląda ten przepis
Mateusz Turek

Mateusz Turek

Jestem szefem w swojej kuchni - gotowanie to moja największa pasja. Z ogromną przyjemnością oddaję się sztuce kulinarnej, uwielbiając zarówno proces tworzenia wykwintnych dań, jak i samą radość z jedzenia. W moim repertuarze znajdziesz zarówno tradycyjne przepisy, które odświeżam i wzbogacam o odrobinę nowoczesności, jak i własne, unikalne kreacje kucharskie. Dzięki mojemu podejściu, moje dania to harmonijne połączenie bogactwa smaków i aromatów, które zachwycają podniebienia, a jednocześnie nie wymagają od kucharza nieprzyzwoitego wysiłku. Kocham dzielić się tymi doświadczeniami kulinarnymi, inspirując innych do odkrywania radości płynącej z gotowania i wspólnego celebrowania posiłków.

Artykuły: 422
Obserwuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments

Newsletter kulinarny

Bądź na bieżąco – wysyłamy sezonowe przepisy i porady

Zapisz się na jedyny taki w sieci kulinarny newsletter i dołącz do 2719 zadowolonych czytelników. Szefpoleca.pl to ciągle rosnąca baza artykułów i przepisów na dania z całego świata. Każdego dnia tworzymy blog kulinarny z pasją dla osób, które kochają gotowanie i pieczenia tak jak my! Już dziś dołącz do nas :)