Ta tradycyjna potrawa węgierska ma swoich zwolenników w wielu krajach. Polacy też pokochali leczo, bo właśnie o nim mowa i chętnie je przygotowują. Szczególnie w okresie jesiennym często pojawia się na stołach. Nie ma w tym przypadku. Przecież właśnie wtedy dojrzewa pyszna papryka, a stragany uginają się od pachnących pomidorów. To przecież podstawa tego, raczej nieskomplikowanego w przygotowaniu, dania jednogarnkowego.

Przepis na leczo w nowej odsłonie

W najbardziej klasycznej wersji do smażonych na smalcu pomidorów, papryki oraz cebuli dorzuca się jeszcze słoninę wędzoną lub boczek i danie gotowe. Oczywiście konieczne jest jeszcze doprawienie słodką papryką w proszku. W polskiej odsłonie tej potrawy zazwyczaj rezygnuje się ze smalcu i słoniny na rzecz oleju i kiełbasy. No i najczęściej wzbogaca się bukiet warzyw o cukinię.
Jednak wyjątkowo ciekawie prezentuje się też leczo po hiszpańsku z delikatną nutką chorizo. Ta dojrzewająca kiełbasa nadaje potrawie głębi smaku i jednocześnie idealnie się komponuje z lekką słodyczą ananasa. Dzięki temu leczo zyskuje zupełnie nowe, nieco zaskakujące oblicze.

Składniki:

  • 280 gram kiełbasa chorizo
  • 700 gram ananas
  • 600 gram pomidory malinowe
  • 100 gram cebula
  • 400 gram papryka czerwona
  • 350 gram marchewka
  • 3 ząbki czosnek
  • 1 szklanka bulion rosołowy
  • 3 łyżki oliwa z oliwek
  • natka pietruszki
  • sól
  • pieprz
  • papryka słodka mielona

Jak przygotować leczo po hiszpańsku?

  1. Ananasa oczyszczamy, marchewkę obieramy, paprykę myjemy i kroimy wszystko w kostkę. Chorizo kroimy w 1-centymetrowe plastry.
  2. Na patelni rozgrzewamy oliwę i podsmażamy siekaną cebulę oraz czosnek pokrojony w plastry. Następnie dodajemy chorizo, chwilę smażymy i dodajemy marchewkę, paprykę oraz ananasa. Wszystko dokładnie mieszamy, doprawiamy solą, pieprzem, drobno siekaną natką pietruszki oraz papryką mieloną. Smażymy całość około 10 minut, co jakiś czas mieszając.
  3. OPCJA Z ANANASEM Z PUSZKI
    Jeśli użyjemy ananasa z puszki, to wystarczy odlać sok i dodać ananasa bezpośrednio do garnka, pomijając etap na patelni.
  4. W dużym garnku podgrzewamy bulion, następnie dodajemy całą zawartość patelni i dusimy na małym ogniu przez około 10 minut, od czasu do czasu mieszając.
  5. Pomidory parzymy, obieramy ze skórki, pozbywamy się szypułek. Kroimy na ćwiartki i usuwamy gniazda nasienne. Pozostały miąższ pomidorów kroimy w drobną kostkę, następnie dodajemy do garnka, do reszty warzyw.
  6. Całość dusimy pod przykryciem przez około 15 minut, od czasu do czasu mieszając. Jeśli jest jeszcze taka potrzeba, na sam koniec doprawiamy solą i pieprzem. Smacznego!
Leczo po hiszpańsku z ananasem i chorizo
Leczo po hiszpańsku z ananasem i chorizo

Co sądzisz na ten temat?

Leczo po hiszpańsku z ananasem i chorizo Ta tradycyjna potrawa węgierska ma swoich zwolenników w wielu krajach. Polacy też pokochali leczo, bo właśnie o nim mowa i
5 1 5 3

3 Comments

  • Martynka, 30 września 2019 @ 14:58 Reply

    Wspaniały pomysł na obiad! Mniam 🙂
    www.befitbestrong.pl

  • Adam Okuń, 30 września 2019 @ 20:56 Reply

    Świetnie przygotowana strona. Pozazdrościć 🙂

    • Szefpoleca, 1 września 2019 @ 13:03 Reply

      Dziękuję 😉

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *