Kurczak po drwalsku w pieczarkach

Reklamy Ads By Google

Przepis jest odpowiedni dla diety:

Kurczak po drwalsku to prawdzie męskie danie, które jak na drwala przystało nie tylko trochę niechlujnie wygląda, ale przede wszystkim ekstra dobrze smakuję. Połączenie filetu z kurczaka i pieczarek wydaję się dość oczywistym zagraniem. Jednak tak na prawdę kurczak po drwalsku swoją furorę robi farszem, który jest przygotowany z pieczarek, papryki oraz polędwiczek. Dokładnie, smażone filety z kurczaka, a obok nich farsz z polędwiczek. Taki obiad jest mega sycący!

Reklamy Ads By Google

Przygotowanie kurczaka po drwalsku zajmuję dosłownie 15 minut. Kolejne 15 minut to czas pieczenia, kiedy można już spokojnie obserwować i czekać na przepyszny posiłek. Koniecznie wypróbuj ten przepis!

Reklamy Ads By Google

Zanim zaczniesz przygotowywać przepis kurczak po drwalsku w pieczarkach, przeczytaj cały przepis i opis, który zawiera cenne wskazówki.

Reklamy Ads By Google

Składniki:

  • 500 g filetu z kurczaka
  • 300 g pieczarek
  • 2 łyżki masła
  • mała czerwona papryka
  • mały por
  • jajko
  • 3 łyżki oleju

Przyprawy:

  • pół łyżeczki soli
  • 1/5 łyżeczki pieprzu czarnego
  • pół łyżeczki papryki słodkiej
  • pół łyżeczki papryki wędzonej
  • łyżeczka ziół do drobiu
Zobacz inne przepisy z: , , , , , , , , ,

Kurczak po drwalsku — przepis

  1. Łączymy wszystkie przyprawy i dzielimy mieszankę na dwie części — 2/3 oraz 1/3. Następnie oczyszczamy filety z kurczaka. Oddzielamy polędwiczki i odkładamy na bok. Filety delikatnie rozbijamy i nacieramy większą częścią mieszanki przypraw.
  2. Polędwiczki kroimy w drobną kostkę i doprawiamy pozostałymi przyprawami. Paprykę oczyszczamy i kroimy w kostkę. Pieczarki oraz pora oczyszczamy następnie kroimy w plasterki.
  3. Reklamy Ads By Google
  4. Następnie smażymy filety na łyżce oleju na dobrze rozgrzanej patelni na najwyższej mocy kuchenki przez 3 minuty na każdą ze stron. Filety zdejmujemy z patelni i przekładamy do naczynia żaroodpornego.
  5. Na tej samej patelni podsmażamy na szybkim ogniu, na łyżce oleju pokrojone polędwiczki, następnie po około 2 minutach dodajemy przygotowane warzywa. Smażymy pod przykryciem przez około 5 minut.
  6. Reklamy Ads By Google
  7. Następnie zdejmujemy pokrywkę i 2 —3 minuty odparowujemy nadmiar wody. Wbijamy surowe jajko i energicznymi ruchami dokładnie mieszamy farsz.
  8. Przygotowany farsz dodajemy do naczynia żaroodpornego, tak aby zakrył filety z kurczaka, naczynie zakrywamy pokrywką i wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 200°C i pieczemy przez 15 minut. Smacznego!
  9. Reklamy Ads By Google

Kurczak po drwalsku w pieczarkach sprawdzi się świetnie ze wszystkimi dodatkami, możesz podawać go do ryżu czy kaszy, ale chyba najlepiej smakuję z ziemniaczkami puree i mizerią. Warto wypróbować swoje najlepsze połączenie 😉

Oceń ten przepis!
0 / 5 Średnia: 4.95

Twoja ocena:

2 osoby ogląda ten przepis
Szefpoleca

Szefpoleca

Jestem szefem w swojej kuchni - gotowanie to moja największa pasja. Z ogromną przyjemnością oddaję się sztuce kulinarnej, uwielbiając zarówno proces tworzenia wykwintnych dań, jak i samą radość z jedzenia. W moim repertuarze znajdziesz zarówno tradycyjne przepisy, które odświeżam i wzbogacam o odrobinę nowoczesności, jak i własne, unikalne kreacje kucharskie. Dzięki mojemu podejściu, moje dania to harmonijne połączenie bogactwa smaków i aromatów, które zachwycają podniebienia, a jednocześnie nie wymagają od kucharza nieprzyzwoitego wysiłku. Kocham dzielić się tymi doświadczeniami kulinarnymi, inspirując innych do odkrywania radości płynącej z gotowania i wspólnego celebrowania posiłków.

Artykuły: 422
Obserwuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments

Newsletter kulinarny

Bądź na bieżąco – wysyłamy sezonowe przepisy i porady

Zapisz się na jedyny taki w sieci kulinarny newsletter i dołącz do 2719 zadowolonych czytelników. Szefpoleca.pl to ciągle rosnąca baza artykułów i przepisów na dania z całego świata. Każdego dnia tworzymy blog kulinarny z pasją dla osób, które kochają gotowanie i pieczenia tak jak my! Już dziś dołącz do nas :)