Kapusta to niewątpliwie jedno z ulubionych warzyw w naszym kraju. Pojawia się na talerzu niemal przez cały rok i to w różnych postaciach. Popularnością cieszą się gołąbki czy surówki, ale niektórzy wręcz szaleją na punkcie aromatycznego bigosu. Hitem w wielu domach jest także kapusta zasmażana. Przepis na to danie należy uznać za wyjątkowo łatwe w przygotowaniu, a jego walory smakowe mają naprawdę sporo zwolenników. Co ważne, kapusta w porównaniu z innymi warzywami jest dość tania, więc to również idealne rozwiązanie dla oszczędnych.

Przepis na kapustę zasmażaną, która nie pójdzie w boczki

Warto podkreślić, że kapusta zasmażana nie musi ociekać tłuszczem i jeszcze dodatkowo tonąć w zasmażce. Oliwa z oliwek jest delikatna, a przy tym bardzo korzystna dla organizmu człowieka. To zatem doskonała informacja dla osób dbających o zdrowe żywienie. Na tę potrawę spokojnie mogą się skusić nawet ci, którzy powinni ograniczać ilość kalorii. W każdym razie danie zawiera mnóstwo witamin i składników mineralnych skrytych w fantastycznym smaku. Warto się skusić!

Składniki:

  • 400 gram kapusta
  • 2 łyżki oliwa z oliwek
  • 2 szt szalotka
  • 2 łyżki sok z cytryny
  • 2 łyżeczki cukier
  • 1 łyżeczka sól
  • pieprz
  • natka pietruszki

Przygotowanie

  1. Kapustę myjemy i drobno szatkujemy. Na patelni rozgrzewamy oliwę i podsmażamy na złoty kolor posiekaną szalotkę.
  2. Dodajemy kapustę, doprawimy cukrem i sokiem z cytryny. Kapustę smażymy na średnim ogniu przez około 15 minut, co jakiś czas mieszając.
  3. Następnie dokrawajmy solą i pieprzem, dodajemy natkę pietruszki i smażymy około 5 minut, co jakiś czas mieszając. Smacznego!
Kapusta zasmażana
Kapusta zasmażana

Co sądzisz na ten temat?

Kapusta zasmażana Kapusta to niewątpliwie jedno z ulubionych warzyw w naszym kraju. Pojawia się na talerzu niemal przez cały rok i to
5 1 5 2

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *