Kalafior w cieście z sosem czosnkowym

Reklamy Ads By Google

Przepis jest odpowiedni dla diety:

Niebanalne różyczki kalafiora w cieście, możemy podać jako dodatek do obiadu, a także jako samodzielną przekąskę. Najlepiej smakują z sosem czosnkowym, który przygotujemy z naturalnych składników. Kalafior w cieście to niecodzienne połączenie wyjątkowych, polskich smaków.

Reklamy Ads By Google

Zanim zaczniesz przygotowywać przepis kalafior w cieście z sosem czosnkowym, przeczytaj cały przepis i opis, który zawiera cenne wskazówki.

Reklamy Ads By Google

Składniki

  • 600 g kalafiora
  • 3 jajka
  • 500 ml oleju
  • 100 g mąki pszennej
  • sól i pieprz
  • 50 ml wody

Składniki na sos:

Reklamy Ads By Google

  • 4 łyżki majonezu
  • 4 łyżki jogurtu
  • ząbek czosnku
  • szczypiorek
  • sól i pieprz
  • łyżeczka soku z cytryny
Zobacz inne przepisy z: , , , , , , , , ,

Kalafior w cieście — sposób przygotowania

  1. W mniejszej miseczce dokładnie mieszamy majonez, jogurt i cytrynę, następnie doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
  2. Szczypior kroimy najdrobniej jak się da i mieszamy z sosem. Gotowy sos wstawiamy do lodówki na 15 — 20 minut.
  3. Reklamy Ads By Google
  4. Kalafiora myjemy i oczyszczamy, dzielimy na mniejsze różyczki. Wkładamy do głębokiej miski i zalewamy wrzątkiem, aby go sparzyć. Wodę wylewamy i osuszamy różyczki.
  5. Następnie w misce rozbijamy jajka, dodajemy mąkę, odrobinę wody, sól i pieprz do smaku. Całość porządnie miksujemy, tak aby uzyskać jednolitą i dość gęstą konsystencję, w której będziemy maczać kalafiora.
  6. Reklamy Ads By Google
  7. Następnie do garnka z podwójnym dnem wlewamy około 0,5l oleju i podgrzewamy do momentu aż zacznie skwierczeć, zmniejszamy ogień i wrzucamy umaczane w cieście różyczki kalafiora – każdą osobno. Smażymy na złoty kolor.
  8. Po usmażeniu wyjmujemy różyczki na pergamin, lub ręcznik papierowy, aby odsączyć pozostały tłuszcz. Smacznego!
  9. Reklamy Ads By Google
Oceń ten przepis!
0 / 5 Średnia: 4.79

Twoja ocena:

2 osoby ogląda ten przepis
Mateusz Turek

Mateusz Turek

Jestem szefem w swojej kuchni - gotowanie to moja największa pasja. Z ogromną przyjemnością oddaję się sztuce kulinarnej, uwielbiając zarówno proces tworzenia wykwintnych dań, jak i samą radość z jedzenia. W moim repertuarze znajdziesz zarówno tradycyjne przepisy, które odświeżam i wzbogacam o odrobinę nowoczesności, jak i własne, unikalne kreacje kucharskie. Dzięki mojemu podejściu, moje dania to harmonijne połączenie bogactwa smaków i aromatów, które zachwycają podniebienia, a jednocześnie nie wymagają od kucharza nieprzyzwoitego wysiłku. Kocham dzielić się tymi doświadczeniami kulinarnymi, inspirując innych do odkrywania radości płynącej z gotowania i wspólnego celebrowania posiłków.

Artykuły: 422
Obserwuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments

Newsletter kulinarny

Bądź na bieżąco – wysyłamy sezonowe przepisy i porady

Zapisz się na jedyny taki w sieci kulinarny newsletter i dołącz do 2719 zadowolonych czytelników. Szefpoleca.pl to ciągle rosnąca baza artykułów i przepisów na dania z całego świata. Każdego dnia tworzymy blog kulinarny z pasją dla osób, które kochają gotowanie i pieczenia tak jak my! Już dziś dołącz do nas :)