Wypróbuj domowy rosół z indyka! Klasyczny rosół podbija kubki smakowe wielu osób. Ten aromatyczny wywar z mięsa i warzyw nie tylko błyskawicznie rozgrzewa, ale również uzupełnia braki składników odżywczych. Kiedyś był pozycją obowiązkową na wzmocnienie dla osłabionych z powodu infekcji dróg oddechowych. Niektórzy też nie wyobrażają sobie bez niego niedzielnego obiadu. Poza tym jest wyjątkowo łatwy w przygotowaniu i w zasadzie każdy może go ugotować bez względu na swoje umiejętności kulinarne. Czasami jednak warto poeksperymentować ze składnikami i niekoniecznie bazą rosołu musi być mięso z kurczaka i wołowina.

Domowy rosół z indyka, czyli odświeżony przepis na tradycyjne danie

Teoretycznie zmienia się niewiele, ponieważ i w tej wersji pojawia się mięso, warzywa korzeniowe i przyprawy. Pomimo to rosół okazuje się zupełnie inny, właśnie z powodu indyka i jego dość wyrazistego, acz bardzo delikatnego smaku. Właśnie dlatego wiele osób preferuje mięso indycze, które ponadto charakteryzuje się niewielką zawartością tłuszczu. Dzięki temu rosołem ugotowanym na bazie indyka z marchewkami, korzeniem pietruszki, selerem, porem i lubczykiem zachwycają się osoby będące na diecie i ceniące sobie dania lekkostrawne, dla których tradycyjny przepis okazuje się zbyt tłusty.

Składniki:

  • dwa skrzydełka z indyka
  • dwie szyje z indyka
  • dwie średnie marchewki
  • średnia pietruszka
  • pół małego selera
  • 5 centymetrów pora
  • 1 łodyga selera naciowego
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 3 liście laurowe
  • odrobina natki pietruszki
  • pieprz
  • sól

Jak przygotować domowy rosół z indyka?

  1. PRZYGOTOWANIE MIĘSA I WARZYW
    Myjemy mięso indyka, wkładamy do garnka, dodajemy 1 łyżeczkę soli i zalewamy zimną wodą. Odstawiamy na pół godziny. Włoszczyznę myjemy i obieramy. Nie kroimy, będziemy wrzucać w całości.
  2. GOTOWANIE MIĘSA
    Wylewamy wodę z płukanki, zalewamy 2,5 litrami świeżej zimnej wody. Dodajemy przyprawy: sól, pieprz, ziele angielskie, liście laurowe. Gotujemy na większym ogniu i zbieramy szumowiny z powierzchni. Zmniejszamy ogień do minimum i gotujemy przez półtorej godziny.
  3. Dodajemy wszystkie warzywa i gotujemy pod uchyloną pokrywką na małym ogniu przez półtorej godziny.
  4. 15 minut przed końcem gotowania dodajemy posiekaną natkę pietruszki, łodygę selera naciowego oraz jedną łyżkę oliwy z oliwek.
  5. Całość gotujemy jeszcze chwilę, następnie wyjmujemy łodygę selera. Podajemy z wcześniej ugotowanym makaronem. Smacznego!
Domowy rosół z indyka
Domowy rosół z indyka

Co sądzisz na ten temat?

Domowy rosół z indyka Wypróbuj domowy rosół z indyka! Klasyczny rosół podbija kubki smakowe wielu osób. Ten aromatyczny wywar z mięsa i warzyw nie
5 1 5 4

4 Komentarze

  • Dorka, 29 października 2018 @ 14:20 Opowiedz

    Pyszny rosól, robiłam pierwszy raz w życiu i wyszedł świetny. Niebo w gębie!

  • Agnes, 10 listopada 2018 @ 18:47 Opowiedz

    Konkretny przepis, pyszny rosołek 🙂

  • Kasia, 15 listopada 2018 @ 15:19 Opowiedz

    Ciesze się że Wam smakuje 😉 U mnie wszyscy się zajadają 😉

  • maria, 22 lutego 2019 @ 11:30 Opowiedz

    Wreszcie porządny przepis na pyszny rosołek. Polecam.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *