Domowy rosół na skrzydełkach to najpopularniejsza z polskich zup. Smakuje równie dobrze z tradycyjnym makaronem, jak i z kluskami lanymi. Co więcej, stanowi świetną bazę pod inne zupy – w kilka chwil można zmienić go na przykład w pyszną zupę pomidorową.

Domowy rosół to prosta i wyjątkowa zupa

Przepis na domowy rosół powinien znać każdy. Jest to podstawowa zupa, która gości w polskich domach, a wielu osobom kojarzy się ze smakiem dzieciństwa. Do jego przyrządzenia wystarczy właściwie tylko woda, włoszczyzna i mięso – nie trzeba więc posiadać wielkich umiejętności kulinarnych czy kupować dużej ilości składników, by przygotować tę zupę.

Małe zmiany, które robią różnicę

Domowy rosół można przyrządzić z użyciem różnego rodzaju mięsa, także czerwonego czy z dodatkiem kości, które wzbogacą go o wiele składników odżywczych, ale najbardziej tradycyjny jest właśnie ten gotowany na samych skrzydełkach. Wybór właściwych składników sprawia, że zbędny jest dodatek vegety czy kostki rosołowej. W zależności od tego, czy skrzydełka wrzuci się do zimnej, czy też gorącej wody można otrzymać bardziej aromatyczny wywar albo bardziej soczyste mięso.

Składniki:

  • 8 skrzydełek z kurczaka
  • 2 średnie marchewki
  • średnia pietruszka
  • 50 gram por
  • pół małego selera
  • 5 centymetrów pora
  • 1 łodyga selera naciowego
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 3 liście laurowe
  • odrobina natki pietruszki
  • odrobina kopru
  • pieprz
  • sól

Jak przygotować domowy rosół na skrzydełkach?

  1. Skrzydełka z kurczaka, wkładamy do większego garnka i wlewamy około 2 litry wody. Wrzucamy ziele angielskie, liście laurowe, pół łyżeczki soli i powoli doprowadzamy do zagotowania.
  2. WAŻNE, ABY PRZYGOTOWAĆ TEN ETAP, ZANIM ZAGOTUJĄ SIĘ SKRZYDEŁKA!
    W trakcie przygotujemy marchewkę, korzeń pietruszki, korzeń pora oraz selera. Marchewkę kroimy w cienkie plasterki, zostawiając 2 centymetrowe końce po obu stronach. Tak samo kroimy korzeń pietruszki, selera oraz korzeń pora.
  3. Kiedy zagotuję się wywar, zmniejszamy ogień, tak aby woda lekko bulgotała, następnie po około minucie wrzucamy większe warzywa (marchew, korzeń pietruszki i selera) – 2 centymetrowe końcówki przygotowane w etapie 2. Gotujemy całość około 5 minut, następnie wrzucamy resztę warzyw, oprócz pora.
  4. Wywar rosołowy gotujemy na wolnym ogniu około 15 – 20 minut, do uzyskania miękkości warzyw, lub do momentu, aż mięsko zacznie się kruszyć – odchodzić od kości. Na 10 minut przed końcem gotowania dodajemy pociętego na plasterki pora oraz CAŁĄ natkę pietruszki i selera (niepocięte).
  5. Kiedy wszystko będzie już prawie miękkie, dodajemy pociętą natkę pietruszki, pocięty koper i odrobinę pieprzu kolorowego mielonego (ja zawsze dodaję świeżo mielony – około 2-3 obrotów młynka)
  6. Całość gotujemy jeszcze chwilę, następnie wyjmujemy natki pietruszki i selera. Całość możemy jeszcze doprawić solą lub pieprzem według uznania. Podajemy z wcześniej ugotowanym makaronem. Smacznego!
Domowy rosół na skrzydełkach
Domowy rosół na skrzydełkach

Co sądzisz na ten temat?

Domowy rosół na skrzydełkach Domowy rosół na skrzydełkach to najpopularniejsza z polskich zup. Smakuje równie dobrze z tradycyjnym makaronem, jak i z kluskami lanymi.
5 1 5 80

4 Comments

  • Jgw, 16 sierpnia 2019 @ 11:58 Reply

    A co z szumowinami?

    • Szefpoleca, 16 sierpnia 2019 @ 13:18 Reply

      Jeśli jest taka potrzeba, to oczywiście trzeba zebrać, jednak gdy mięso jest świeże i dobrze umyte, to nie powinno nic się takiego zadziać 😉

  • Jgw, 16 sierpnia 2019 @ 12:01 Reply

    I por zaginął, kiedy wrzucić?

    • Szefpoleca, 16 sierpnia 2019 @ 13:20 Reply

      Faktycznie zaginął, dziękuję za czujność! Pora dodajemy na 10 min przed końcem gotowania 😉

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *