Bigos na polskim stole pojawia się naprawdę często. To jedno z najbardziej tradycyjnych dań, chętnie spożywane nie tylko w okresie świątecznym. Jego cechą charakterystyczną jest możliwość kilkukrotnego podgrzewania. Co ciekawe, w miarę podgrzewania jedynie zyskuje na wyrazistości. Warto też pozostawić go w lodówce przez kilka dni, aby wszystkie smaki i aromaty dobrze się połączyły.

Sztuka gotowania pysznego bigosu

Niemal każdy dom ma swój przepis na bigos. To jedna z tych potraw, którą można przyrządzić na wiele sposobów. Niektórzy preferują wersję jarską. Wtedy do kapusty dorzuca się wyłącznie suszone grzyby, ewentualnie suszone śliwki lub pomidory. Jednak najwięcej zwolenników ma niewątpliwie klasyczny na mięsie, w tym bigos na karkówce. Podsmażona karkówka ma lekko ostry smak. W połączeniu z kwaśnością pomidorów, słodkością marchewki oraz kapustą tworzy jakże złożoną kompozycję smakową. Do gotowania kapusty warto wtedy wykorzystać aromatyczny bulion, a nie zwykłą wodę. To pozwoli jeszcze bardziej podkręcić walory dania. Trudno sobie wyobrazić też bigos bez co najmniej kilku grzybków i oczywiście przypraw. Efekt po prostu zniewalający.

Składniki:

  • 1 kg karkówki
  • mąka ziemniaczana
  • sól
  • pieprz
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 3 kg kapusty
  • 300 gram marchewki
  • 2 szklanki bulionu rosołowego
  • 2 pomidory
  • 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 liście laurowe
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • sól
  • pieprz mielony
  • kminek
  • kolendra
  • papryka słodka mielona
  • kurkuma

Przepis na pyszny bigos

  1. Kapustę myjemy i drobno szatkujemy. Karkówkę myjemy i kroimy w kostkę, następnie doprawiamy pieprzem, solą i dokładnie mieszamy. Podsypujemy przez sitko mąką ziemniaczaną i mieszamy. Rozgrzewamy na patelni oliwę i dodajemy karkówkę. Całość smażymy na szybkim ogniu bez przykrycia, co chwilę mieszając. Karkówka powinna być odrobinę przypieczona.
  2. W wysokim garnku podgrzewamy bulion i dodajemy poszatkowaną kapustę. Dusimy pod przykryciem na wolnym ogniu przez około 20 minut, od czasu do czasu mieszając. Dodajemy usmażoną karkówkę, drobno siekany czosnek, liść laurowy, ziele angielskie oraz obranego ze skórki i oczyszczonego z nasion pomidora. Dusimy całość pod przykryciem około 20 minut.
  3. Obieramy marchewkę i kroimy w plasterki, następnie dodajemy do kapusty. Koncentrat pomidorowy rozcieńczamy z odrobiną wody, dodajemy kminek, kolendrę, paprykę słodką i kurkumę. Całość dusimy pod przykryciem przez około 20 minut, od czasu do czasu mieszając.
  4. Kapusta powinna jeszcze odrobinę postać na wyłączonym gazie, aby wszystkie składniki dobrze się połączyły i “przesiąkły” sobą. Bigos na karkówce możesz podawać z ziemniaczkami lub chlebem. Smacznego!
Bigos na karkówce
Bigos na karkówce

Co sądzisz na ten temat?

Bigos na karkówce Bigos na polskim stole pojawia się naprawdę często. To jedno z najbardziej tradycyjnych dań, chętnie spożywane nie tylko w okresie
5 1 5 5

1 Comment

  • Be Fit Be Strong, 10 września 2019 @ 13:29 Reply

    Ależ on musi być pyszny! 🙂
    www.befitbestrong.pl

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *