Wielu osobom jesienne smaki kojarzą się z grzybami – świeżymi, często przyniesionymi prosto z lasu. Ich niepowtarzalny aromat wypełnia zawsze całą kuchnię i zachęca do przyrządzenia pysznego sosu grzybowego. Można wykorzystać niemal każdy rodzaj grzybów, a szczególnie tak obficie rosnące w naszych lasach podgrzybki. Przepis na sos grzybowy jest banalnie prosty, więc na pewno każdy sobie poradzi z przygotowaniem tego pysznego dania.

Jesienna uczta, czyli sos ze świeżych grzybów leśnych

Najwięcej pracy jest z oczyszczeniem grzybów z piasku oraz igliwia, a potem to już szybko potrawa może się znaleźć na talerzu. Ze smakiem podgrzybków świetnie komponuje się szalotka, więc nie może jej zabraknąć w sosie. Trudno sobie też wyobrazić sos grzybowy bez dodatku śmietany i natki pietruszki. Ten delikatny, a zarazem dość wyrazisty sos fantastycznie smakuje z kaszą, ziemniakami, a nawet z pajdą świeżego chleba. Można go również podawać jako dodatek do klusek przygotowanych z ziemniaków np. kopytek. Cudownie też nadaje się do polania ciemnych mięs.

Składniki:

  • 500 gram grzyby
  • 3 szt szalotka
  • 1 ząbek czosnek
  • 2 łyżki masło ekstra
  • 50 ml śmietana 30%
  • 1 szklanka bulion rosołowy
  • sól
  • pieprz
  • natka pietruszki

Przygotowanie

  1. Grzyby dokładnie oczyszczamy oraz myjemy z pozostałych zabrudzeń pod bieżącą wodą. Następnie kroimy na pożądanej wielkości kawałki.
  2. Szalotkę pokrojoną w plastry oraz posiekany czosnek podsmażamy na maśle na patelni. Następnie dodajemy grzyby i podsmażamy około 10 minut, co jakiś czas mieszając.
  3. Dodajemy szklankę bulionu, szczyptę soli i dusimy pod przykryciem około 15 minut, co jakiś czas mieszając. Następnie dodajemy śmietanę oraz posiekaną natkę pietruszki. Dusimy pod przykryciem około 5 minut, co jakiś czas mieszając.
  4. Na sam koniec doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Smacznego!
Aromatyczny sos grzybowy ze świeżych grzybów
Aromatyczny sos grzybowy ze świeżych grzybów

Co sądzisz na ten temat?

Aromatyczny sos grzybowy ze świeżych grzybów Wielu osobom jesienne smaki kojarzą się z grzybami – świeżymi, często przyniesionymi prosto z lasu. Ich niepowtarzalny aromat wypełnia zawsze
5 1 5 4

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *