Wielu osobom jesienne smaki kojarzą się z grzybami – świeżymi, często przyniesionymi prosto z lasu. Ich niepowtarzalny aromat wypełnia zawsze całą kuchnię i zachęca do przyrządzenia pysznego sosu grzybowego. Można wykorzystać niemal każdy rodzaj grzybów, a szczególnie tak obficie rosnące w naszych lasach podgrzybki. Przepis na sos grzybowy jest banalnie prosty, więc na pewno każdy sobie poradzi z przygotowaniem tego pysznego dania.

Jesienna uczta, czyli sos ze świeżych grzybów leśnych

Najwięcej pracy jest z oczyszczeniem grzybów z piasku oraz igliwia, a potem to już szybko potrawa może się znaleźć na talerzu. Ze smakiem podgrzybków świetnie komponuje się szalotka, więc nie może jej zabraknąć w sosie. Trudno sobie też wyobrazić sos grzybowy bez dodatku śmietany i natki pietruszki. Ten delikatny, a zarazem dość wyrazisty sos fantastycznie smakuje z kaszą, ziemniakami, a nawet z pajdą świeżego chleba. Można go również podawać jako dodatek do klusek przygotowanych z ziemniaków np. kopytek. Cudownie też nadaje się do polania ciemnych mięs.

Składniki:

  • około 500 gramów świeżych grzybów
  • 3 szalotki
  • ząbek czosnku
  • 2 łyżki masła ekstra
  • 50 ml śmietanki 30%
  • 1 szklanka bulionu rosołowego
  • sól
  • pieprz
  • natka pietruszki

Jak przygotować pyszny sos grzybowy?

  1. Grzyby dokładnie oczyszczamy oraz myjemy z pozostałych zabrudzeń pod bieżącą wodą. Następnie kroimy na pożądanej wielkości kawałki.
  2. Szalotkę pokrojoną w plastry oraz posiekany czosnek podsmażamy na maśle na patelni. Następnie dodajemy grzyby i podsmażamy około 10 minut, co jakiś czas mieszając.
  3. Dodajemy szklankę bulionu, szczyptę soli i dusimy pod przykryciem około 15 minut, co jakiś czas mieszając. Następnie dodajemy śmietanę oraz posiekaną natkę pietruszki. Dusimy pod przykryciem około 5 minut, co jakiś czas mieszając.
  4. Na sam koniec doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Smacznego!
Aromatyczny sos grzybowy ze świeżych grzybów
Aromatyczny sos grzybowy ze świeżych grzybów

Aromatyczny sos grzybowy możesz podawać z ziemniaczkami i świeżym drobno-siekanym koperkiem. Najlepsze grzyby do sosu grzybowego to oczywiście świeże podgrzybki. Najlepiej własnoręcznie zbierane! Życzę udanych zbiorów 😉

Co sądzisz na ten temat?

Aromatyczny sos grzybowy ze świeżych grzybów Wielu osobom jesienne smaki kojarzą się z grzybami – świeżymi, często przyniesionymi prosto z lasu. Ich niepowtarzalny aromat wypełnia zawsze
5 1 5 5

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *