Składniki:

  • 1 kilogram maliny
  • 2 szklanki cukier
  • 1 szt sok z cytryny

Przygotowanie

  1. Maliny płuczemy na sicie, przebieramy, aby nie było nadpsutych i przekładamy do garnka z grubym dnem. Dodajemy cukier, sok z cytryny, mieszamy wszystko razem.
  2. Następnie zagotowujemy, zmniejszamy moc palnika i prażymy przez około 2 – 3 godziny, na najmniejszej mocy palnika, od czasu do czasu mieszając, bez pokrywki, tak aby woda odparowała, a w garnku pozostał sam dżem o kisielowatej konsystencji.
  3. Aby pozbyć się nadmiaru pesteczek, pod sam koniec gotowania, możemy przetrzeć dżem przez sitko. (ja pozostawiłem pestki, gdyż je po prostu lubię 🙂
  4. Gotowe! Konfitury możemy pozostawić do ostygnięcia, do spożycia na teraz, bądź przelać na gorąco w słoiczki i pasteryzować na zimę.
Wyśmienity dżem malinowy
Wyśmienity dżem malinowy

Co sądzisz na ten temat?

Wyśmienity dżem malinowy Składniki: 1 kilogram maliny2 szklanki cukier1 szt sok z cytryny Przygotowanie Maliny płuczemy na sicie, przebieramy, aby nie było nadpsutych
5 1 5 2

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *