Wieloowocowy zimowy kompot

Reklamy Ads By Google

Przepis jest odpowiedni dla diety: , , , ,

Kiedyś trudno było sobie wyobrazić obiad bez kompotu. Obecnie częściej wybiera się herbatę czy kawę. Wiele osób preferuje nawet zwykłą wodę, a jeżeli sięga po jakiś napój owocowy, to zazwyczaj jest to sok z kartonika. Takie gotowe soki owocowe przygotowuje się zazwyczaj z koncentratów, z dodatkiem jakichś substancji słodzących, a nawet barwników, sztucznych aromatów i środków konserwujących. Zdrowe to nie jest, a smak również pozostawia sporo do życzenia. Dlatego warto sięgnąć do lamusa, aby ocalić od zapomnienia tradycyjny zimowy kompot.

Reklamy Ads By Google

Zimowy kompot wieloowocowy na rozgrzewkę

Przepis na kompot jest banalnie prosty i przede wszystkim błyskawiczny w wykonaniu. Wystarczy sięgnąć po owoce, które w okresie zimowym naprawdę łatwo dostać – jabłka, gruszki, pomarańcza i grejpfruty tworzą naprawdę cudowną kompozycję aromatyczno-smakową. A jeżeli dorzuci się jeszcze kilka goździków i sok truskawkowy oraz malinowy, to powstaje napój boski. Zimowy kompot cudownie rozgrzeje od środka w najbardziej mroźne dni. Jego wieloowocowy smak natomiast będzie się kojarzyć ze słonecznymi i ciepłymi dniami wakacyjnymi.

Reklamy Ads By Google

Zanim zaczniesz przygotowywać przepis wieloowocowy zimowy kompot, przeczytaj cały przepis i opis, który zawiera cenne wskazówki.

Reklamy Ads By Google

Składniki:

  • 2 litry wody
  • 2 jabłka
  • gruszka
  • pomarańcza
  • grejpfrut
  • 50 ml soku truskawkowego
  • 150 ml soku malinowego
  • 6 goździków
Zobacz inne przepisy z: , , , , , ,

Przepis na zimowy kompot

  1. Wlej do garnka 2L wody, ustaw na kuchence i podgrzewaj. Umyj owoce, cytrusy razem ze skórką pokrój w plastry, jabłka i gruszkę przedziel na pół, wytnij środek, również pokrój w plastry. (powiano wyjść 2 plasterki grejpfruta, oraz 5 plasterków pomarańczy)
  2. Wrzuć do wody jabłka, gruszkę, goździki oraz wyciśnij sok z “piętek” pomarańczy i grejpfruta. Całość gotuj 5 minut pod przykryciem.
  3. Reklamy Ads By Google
  4. Podczas gotowania wlej sok truskawkowy, oraz malinowy, następnie wrzuć pozostałe plasterki cytrusów i gotuj jeszcze przez chwilę.
  5. Pozostaw do przestudzenia. Kompot najlepiej jeśli jest przestudzony do około 50°C.
  6. Reklamy Ads By Google

Zobacz również: Kompot wigilijny z suszu

Oceń ten przepis!
0 / 5 Średnia: 4.93

Twoja ocena:

2 osoby ogląda ten przepis
Mateusz Turek

Mateusz Turek

Jestem szefem w swojej kuchni - gotowanie to moja największa pasja. Z ogromną przyjemnością oddaję się sztuce kulinarnej, uwielbiając zarówno proces tworzenia wykwintnych dań, jak i samą radość z jedzenia. W moim repertuarze znajdziesz zarówno tradycyjne przepisy, które odświeżam i wzbogacam o odrobinę nowoczesności, jak i własne, unikalne kreacje kucharskie. Dzięki mojemu podejściu, moje dania to harmonijne połączenie bogactwa smaków i aromatów, które zachwycają podniebienia, a jednocześnie nie wymagają od kucharza nieprzyzwoitego wysiłku. Kocham dzielić się tymi doświadczeniami kulinarnymi, inspirując innych do odkrywania radości płynącej z gotowania i wspólnego celebrowania posiłków.

Artykuły: 422
Obserwuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments

Newsletter kulinarny

Bądź na bieżąco – wysyłamy sezonowe przepisy i porady

Zapisz się na jedyny taki w sieci kulinarny newsletter i dołącz do 2719 zadowolonych czytelników. Szefpoleca.pl to ciągle rosnąca baza artykułów i przepisów na dania z całego świata. Każdego dnia tworzymy blog kulinarny z pasją dla osób, które kochają gotowanie i pieczenia tak jak my! Już dziś dołącz do nas :)