Jeśli chodzi o angielskie cukiernictwo, to nie sposób jest nie wymienić wybitnej tarty pochodzącej z miasta Bakewell w hrabstwie Derbyshire. Pewnie wielu osobom niewiele to mówi, ale te mające okazję spróbować tego wybornego specjału, nie są w stanie zapomnieć smaku tego deseru. Niesamowite połączenie kruchego spodu, świeżych malin i migdałowego kremu.

Tarta bakewell – wyśmienity deser niczym prosto z angielskiej cukierni

Nie trzeba oczywiście udawać się do Anglii, w celu skosztowania niesamowitej tarty bakewell, gdyż można wykonać ją samodzielnie w domu. Nie musimy mieć do tego jakiś wybitnych umiejętności kulinarnych. Wystarczy wyposażyć się w odpowiednie składniki i przejąć na chwilę dowodzenie w kuchni. Przepis na tartę nie jest skomplikowany. Nie trzeba też sięgać po jakieś wytworne, drogie czy też trudno dostępne składniki. Bezproblemowo kupimy przecież mąkę, masło, cukier, jaja, migdały maliny czy dżem malinowy. Nadzienie tej tarty jest niemalże uzależniające – aromatyczne, delikatne i rozpływające się w ustach. Czas najwyższy się osobiście o tym przekonać i sięgnąć po coś więcej niż dobrze znany każdemu sernik, makowiec czy po babkę.

Składniki:

  • 120 gram mąka pszenna
  • 20 gram cukier puder
  • 40 gram masło ekstra
  • 3 łyżki woda
  • sól
  • 40 gram masło ekstra
  • 2 szt jajka
  • 40 gram cukier puder
  • 75 gram migdały tarte
  • 150 gram dżem malinowy
  • 150 gram maliny
  • 50 gram migdały w płatkach

Przygotowanie

  1. PRZYGOTOWANIE CIASTA
    Do miski wsypujemy mąkę, cukier puder, dodajemy zimne posiekane masło, wodę, oraz szczyptę soli. Zagniatamy ciasto i następnie wstawiamy do lodówki na pół godziny.
  2. Formę o średnicy ok. 24 cm wykładamy papierem do pieczenia. Wyjmujemy ciasto z lodówki i rozprowadzamy w formie. Ciasto wkładamy ponownie do lodówki. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni (grzanie góra-dół) i pieczemy ciasto 20 minut. Następnie wyjmujemy ciasto w celu ostudzenia i robimy krem migdałowy.
  3. PRZYGOTOWANIE KREMU MIGDAŁOWEGO
    Masło rozpuścić i ostudzić, 2 jajka ubić z cukrem pudrem na puszystą masę, dodać masło, dodać tarte migdały i cały czas miksować. Podpieczony spód wyłożyć 2 łyżami dżemu malinowego, poukładać świeże maliny i całość zalać kremem migdałowym.
  4. Przed włożeniem do nagrzanego piekarnika posypać ciasto płatkami migdałów. Piec 30 minut w 180 stopniach na środkowym poziomie, góra dół. Smacznego!
Tarta bakewell
Tarta bakewell

2 Comments

  • Gość, 22 lipca 2019 @ 14:07 Reply

    Pani Kasiu, Pani to ma fajne przepisy 😉

    • Kasia, 23 lipca 2019 @ 09:10 Reply

      Dziękuje 😉 bardzo mi miło 🙂 pozdrawiam

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *