Sernik na zimno z malinami i galaretką to doskonałe połączenie biszkoptu, sera białego, galaretki oraz sezonowych owoców w przepyszny deser na zimno.

Składniki:

  • 5 szt jajka
  • 110 gram mąka pszenna
  • 150 gram cukier
  • 40 gram mąka ziemniaczana
  • 1 szt galaretka pomarańczowa
  • 1 szt galaretka agrestowa
  • 600 gram serek homogenizowany waniliowy
  • 200 ml śmietanka 36%
  • 2 łyżki cukier puder
  • 1 szt żelatyna fix
  • 120 gram maliny
  • 2 szt galaretka malinowa
  • 1 szt galaretka owoce leśne

Jak przygotować sernik na zimno z malinami?

  1. NAGRZEWAMY PIEKARNIK DO TEMPERATURY 160°C
    Wstęp i przygotowanie – Nagrzewamy piekarnik do temperatury 160 stopni, następnie wykładamy dno tortownicy papierem do pieczenia. ( Najłatwiej jest wyłożyć tortownicę z odpinanym dnem – przykrywamy papierem spód, nakładamy z góry obręcz, następnie zapinamy, przyciskając papier i odcinamy nożyczkami zbędne boki. Boków formy niczym nie smarujemy, równiej i ładniej będzie, kiedy po upieczeniu, brzegi ciasta okroimy cienkim i ostrym nożem, wzdłuż rantu blaszki.
  2. Ubijanie piany – Przygotuj plastikową miskę do ubijania białek. Ważne, aby pianę ubić tradycyjną trzepaczką. Miska musi być czysta i sucha, nawet odrobina wody, może uniemożliwić uzyskanie sztywnej podstawy biszkoptu. Oddzielamy białka od żółtek. (Jeśli przez przypadek wpadnie do białka odrobina żółtka, należy je bardzo starannie i całkowicie usunąć, gdyż nawet kropla uniemożliwi ubicie dostatecznie sztywnej piany. Aby szybciej ubić pianę, możesz dodać szczyptę soli.) Pianę ubijamy do momentu aż będzie tak sztywna, gdy po odwróceniu nie wypadnie z miski. Ważne, aby nie przebić piany! Przebite białka podchodzą wodą i nie da z nich się zrobić lekkiego biszkoptu. Kiedy mamy już moment, piana jest w sam raz, dodajemy po łyżce cukier, by nadać pianie jeszcze większą sztywność. Ubijamy, aż piana zacznie błyszczeć.
  3. Dodanie żółtek – Następnym etapem, jest dodanie żółtek do piany. Rozbijamy żółtka (najlepiej widelcem) i dodajemy je stopniowo po łyżce do piany, delikatnie mieszając za każdym razem. Jeśli dodamy kilka żółtek na raz, ich ciężar usunie z piany powietrze i biszkopt nie wyjdzie nam puszysty.
  4. Dodanie mąki – Łączymy mąkę pszenna z mąką ziemniaczaną i przesiewamy przez sito, bezpośrednio do ubitych jajek, dodajemy ją wsypując porcjami. Każdą porcję wolno delikatnie mieszamy szeroką łopatką i dodajemy następną. Po dodaniu całej mąki przelewamy ciasto do przygotowanej formy.
  5. Nagrzany piekarnik – Powinniśmy zacząć pracę od tej czynności, biszkopt to szybkie ciasto, zdążymy je zrobić do czasu aż piekarnik będzie gotowy. Przed włożeniem ciasta do piekarnika upewnij się czy jest rozgrzany do wskazanej temperatury. Jest to ważne aby masa szybko się ścięła i zachowała kształt o jaki nam chodzi.
  6. W trakcie pieczenia nie otwieraj piekarnika! To ważne, takie otwarcie może spowodować napływ zimnego powietrza, przez co nasz biszkopt opadnie. Biszkopt jest gotowy kiedy wierzch jest złoty, a patyczek wsadzony w ciasto wychodzi z niego nieoklejony ciastem. Czas pieczenia to w zależności od wielkości ciasta 15 – 30 minut. W przypadku formy o średnicy 24 centymetrów, czas pieczenia to 20 minut.
  7. Wystudzony biszkopt, oddzielamy cienkim nożem od brzegów formy, a następnie odpinamy obręcz. Dzielimy biszkopt, tak aby na spodzie zostało dwa centymetry ciasta – to będzie nasza podstawa.
  8. Przygotowujemy galaretkę pomarańczową i agrestową, każdą osobno, według zaleceń na opakowaniu, następnie odstawiamy do zastygnięcia (najlepiej jak galaretki będą przygotowane w wysokich salaterkach). Wyciągamy galaretki i kroimy w kostkę (Aby łatwiej wyjąć galaretkę, wystarczy włożyć salaterkę na chwilę do gorącej wody, wtedy odejdzie bez problemu).
  9. Ubijamy mikserem śmietanę kremówkę na sztywno, pod koniec ubijania dodajemy cukier puder. Następnie na trzy razy dodajemy serek homogenizowany, cały czas miksując, do połączenia składników. Na sam koniec przygotowujemy żelatynę-fix według zaleceń na opakowaniu i dodajemy stopniowo do naszej masy serowej. Dokładnie mieszamy. Wylewamy bardzo cienką warstwę na biszkopt, tak aby tylko go lekko przykryć. Następnie układamy pokrojone wcześniej galaretki i zalewamy je resztą masy serowej. Wyrównujemy i odstawiamy do lodówki, do stężenia.
  10. Przygotowujemy galaretki malinowe według zaleceń na opakowaniu. Galaretka przed wlaniem na masę serową, powinna prawie zastygać. Nie wolno wlać galaretki zbyt rzadkiej, ani zbyt gęstej. Zbyt gęsta nie uformuje idealnie równej tafli, a zbyt rzadka przecieknie nam przez masę i biszkopt, psując efekt wizualny całego ciasta. Przed wlaniem galaretki myjemy i oczyszczamy dokładnie maliny. Kiedy galaretka już prawie tężeje, wylewamy cienką taflę na masę serową i odstawiamy całość na chwilę do lodówki, aby cieka warstwa galaretki z tężała. Następnie układamy owoce, zalewamy resztę galaretki i odstawiamy do lodówki do stężenia.
  11. Przygotowujemy galaretkę z owoców leśnych według zaleceń na opakowaniu. Tak jak poprzednio, galaretka przed wlaniem, powinna prawie zastygać. Galaretkę, delikatnie wlewamy po łyżce, lub nakładamy łyżką, tak aby zakryła całe owoce. Odstawiamy do stężenia. Smacznego!
Sernik na zimno z malinami i galaretką
Sernik na zimno z malinami i galaretką

Co sądzisz na ten temat?

Sernik na zimno z malinami i galaretką Sernik na zimno z malinami i galaretką to doskonałe połączenie biszkoptu, sera białego, galaretki oraz sezonowych owoców w przepyszny deser
5 1 5 2

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *