Ciasto drożdżowe pozwala na stworzenie wielu przepysznych słodkości – przede wszystkim drożdżówek czy ciast. Jest szybkie i proste do zrobienia i doskonale komponuje się z powidłami, szczególnie tymi domowymi. Jednym z prostych, słodkich wypieków z użyciem takiego ciasta są rogaliki drożdżowe z powidłami śliwkowymi. Miękkie, delikatne, często dodatkowo oblane lukrem czy obsypane cukrem pudrem, doskonale pasują do kawy czy herbaty. Uwielbiają je zarówno dzieci, jak i dorośli.
Rogaliki drożdżowe alternatywą dla słodkości ze sklepu
Aby móc cieszyć się pysznym deserem, wcale nie trzeba kupować go w sklepie. Równie dobrze można upiec go samemu, bez skomplikowanych przepisów i dużej ilości czasu. Wystarczy tylko ciasto drożdżowe i powidła śliwkowe, które dodadzą rogalikom naturalnej słodyczy, a tym samym będą świetnym uzupełnieniem całości. Samodzielnie przygotowując rogaliki, można mieć pewność, że są pozbawione zbędnych ulepszaczy czy chemii. Ich wykonanie jest proste, a efekt rewelacyjny – w mgnieniu oka znikają z talerza.
Składniki:
- 550 gram mąka pszenna typ500 luksusowa
- 200 gram masło ekstra
- 2 szt jajka
- 3 łyżki cukier
- powidła śliwkowe
- 2 łyżeczki mąka pszenna typ500 luksusowa
- 25 gram drożdże
- 1.5 łyżeczki cukier
- 100 ml mleko 3,2%
Przygotowanie
- PRZYGOTOWANIE ROZCZYNU
Do wysokiego kubka wlewamy 100 ml ciepłego mleka, dodajemy 2 łyżeczki mąki, 25 gram drożdży z temperatury pokojowej oraz 1.5 łyżeczki cukru. Całość dokładnie mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 15 minut. - PRZYGOTOWANIE SKŁADNIKÓW
Do miski, w której będziemy wyrabiać ciasto wsypujemy 550 gram mąki. Do drugiej miseczki wbijamy 2 jajka i dodajemy 3 łyżki cukru. Mieszamy dokładnie widelcem lub trzepaczką. W rondelku rozpuszczamy kostkę masła. - Możemy już włączyć piekarnik, żeby się nagrzał do 180 stopni.
- WYRABIANIE CIASTA
Do miski, w której mamy mąkę wlewamy rozczyn, mieszamy drewnianą łyżką. Dodajemy ubite jajka z cukrem — mieszamy. Wlewamy roztopione masło i całość wyrabiamy. Jeśli nam nie wygodnie w misce możemy przenieść się na stolnicę. Zagniecione ciasto dzielimy na cztery części. Każdą z nich rozwałkowujemy w okrąg i dzielimy na osiem równych trójkątów. Następnie przy szerszych brzegach nakładamy łyżeczką powidła i zawijamy rogaliki do środka okręgu. - PIECZENIE ROGALIKÓW
Rogaliki z dwóch części układamy na blasze, smarujemy żółtkiem i wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy na złoty kolor 11-13 minut. W międzyczasie robimy kolejne rogaliki z dwóch pozostałych części ciasta. Po upieczeniu wszystkich rogalików obsypujemy je cukrem pudrem. Najlepiej jak już chwilę przestygną.
