Najlepsze grzane piwo na zimowe wieczory

Reklamy Ads By Google

Przepis jest odpowiedni dla diety:

W długie zimowe wieczory, kiedy temperatura za oknem spada poniżej zera nie ma nic lepszego niż domowe grzane piwo. Tak zwany grzaniec, niezależnie czy przygotowany z piwa czy wina sprawdzi się świetnie jako rozgrzewający napój. Ponadto, taki domowy grzaniec ma wiele właściwości zdrowotnych, które mogą pomóc we wczesnym zwalczeniu przeziębienia.

Reklamy Ads By Google

Mój przepis na grzane piwo jest bardzo łatwy w przygotowaniu i co najważniejsze możesz użyć dowolnego piwa.

Reklamy Ads By Google

Zanim zaczniesz przygotowywać przepis najlepsze grzane piwo na zimowe wieczory, przeczytaj cały przepis i opis, który zawiera cenne wskazówki.

Reklamy Ads By Google

Składniki:

  • 650 ml piwa
  • 3 łyżki miodu lipowego
  • 50 ml soku malinowego
  • 1 pomarańcza
  • 1 grejpfrut
  • 5 goździków
Zobacz inne przepisy z: , ,

Jak przygotować grzane piwo?

  1. Piwo podgrzej w naczyniu na małym ogniu (ważne, aby temperatura podnoszona była powoli). Wrzuć 3 goździki, a następnie dodaj 2 łyżki (50g) ulubionego miodu i mieszaj, aż się rozpuści.
  2. Pokrój pomarańcze na cztery równe plastry. Dwa brzegowe wyciśnij do grzańca, a następnie dodaj 4 łyżki (50ml) soku malinowego i wymieszaj, cały czas podgrzewając.
  3. Reklamy Ads By Google
  4. Podziel grejpfruta na dwa plastry, następnie brzegowy wyciśnij do grzańca, a drugi przekrój na pół.
  5. Gdy grzaniec będzie już gorący, włóż do kufli po plasterku pomarańczy, po pół plasterka grejpfruta, oraz po goździku, następnie wlej całość z naczynia i gotowe!
  6. Reklamy Ads By Google
  7. Ja w przepisie użyłem piwa Żywiec Marcowe, ponieważ ma łagodny słodowy smak, oraz miodu lipowego, dlatego że jest najsłodszy.
  8. Reklamy Ads By Google

Domowy grzaniec to nie tylko świetna propozycja dla smakoszy piwa, to również świetna okazja do wypróbowania przepisu na grzane piwo.

Oceń ten przepis!
0 / 5 Średnia: 4.85

Twoja ocena:

Reklamy Ads By Google
2 osoby ogląda ten przepis
Mateusz Turek

Mateusz Turek

Jestem szefem w swojej kuchni - gotowanie to moja największa pasja. Z ogromną przyjemnością oddaję się sztuce kulinarnej, uwielbiając zarówno proces tworzenia wykwintnych dań, jak i samą radość z jedzenia. W moim repertuarze znajdziesz zarówno tradycyjne przepisy, które odświeżam i wzbogacam o odrobinę nowoczesności, jak i własne, unikalne kreacje kucharskie. Dzięki mojemu podejściu, moje dania to harmonijne połączenie bogactwa smaków i aromatów, które zachwycają podniebienia, a jednocześnie nie wymagają od kucharza nieprzyzwoitego wysiłku. Kocham dzielić się tymi doświadczeniami kulinarnymi, inspirując innych do odkrywania radości płynącej z gotowania i wspólnego celebrowania posiłków.

Artykuły: 422
Obserwuj
Powiadom o
guest
4 komentarzy
Najstarsze
Najnowsze Najwyżej oceniane
Inline Feedbacks
View all comments

Newsletter kulinarny

Bądź na bieżąco – wysyłamy sezonowe przepisy i porady

Zapisz się na jedyny taki w sieci kulinarny newsletter i dołącz do 2719 zadowolonych czytelników. Szefpoleca.pl to ciągle rosnąca baza artykułów i przepisów na dania z całego świata. Każdego dnia tworzymy blog kulinarny z pasją dla osób, które kochają gotowanie i pieczenia tak jak my! Już dziś dołącz do nas :)