Murzynek z orzechami kiedyś był niewątpliwie jednym z ulubionych i najczęściej robionych ciast w okresie jesienno-zimowym. Wielu osobom murzynek, może się kojarzyć z zapachami i smakami świątecznymi jeszcze z dzieciństwa. Rzeczywiście, to ciasto pojawiało się wśród propozycji na Boże Narodzenie. Jego popularność mogła natomiast wynikać z mocno czekoladowego smaku, o jaki w czasach PRL-u łatwo nie było. Im więcej kakao w cieście, tym ten smak okazywał się bardziej czekoladowy. W każdym razie przepis na murzynek miała wtedy prawdopodobnie każda gospodyni domowa.

Nowe spojrzenie na tradycję, czyli murzynek z orzechami włoskimi

Dzisiaj może rzadziej to ciemne ciasto pojawia się stołach, ale chyba warto powracać do niego. Murzynek jest wyjątkowo prosty w przygotowaniu i chyba każdemu się udaje. Garść orzechów włoskich nadaje mu jeszcze ciekawszego, bardziej wyrazistego smaku. Ciasto wychodzi cudownie czekoladowe, lekko wilgotne i co ważne, zachowuje świeżość nawet przez kilka dni. Niektórzy nawet uważają, że dopiero na drugi, a nawet na trzeci dzień jest najlepsze.

Składniki:

  • 200 gram masła ekstra
  • 125 ml mleka 3,2%
  • 300 gram cukru
  • 4 jajka
  • 40 gram kakao
  • 340 gram mąki pszennej typ450 – tortowa
  • 10 gram proszku do pieczenia
  • 50 gram orzechów włoskich

Jak przygotować murzynek z orzechami?

  1. W rondelku rozpuszczamy masło, cukier, mleko i kakao do momentu uzyskania jednolitej masy. Po zagotowaniu odlewamy z rondelka 2/3 szklanki i odstawiamy na bok.
  2. Do miski wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia i mieszamy. Następnie wlewany masę z rondelka i miksujemy. Dodajemy żółtka oraz posiekane orzechy i miksujemy do momentu uzyskania jednolitej konsystencji.
  3. W drugiej misce z odrobiną soli ubijamy białka na sztywną pianę. Następnie dodajemy białka do ciasta i delikatnie mieszamy drewnianą łyżką.
  4. NAGRZEWAMY PIEKARNIK DO TEMPERATURY 190°C
    Gotowe ciasto wlewamy do foremki o wymiarach 11cm x 30cm, wcześniej natłuszczoną masłem. Dodatkowo możemy foremkę wysypać delikatnie mąką lub otrębami pszennymi.
  5. Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 190°C, pieczemy 15 minut. Następnie zmniejszamy temperaturę do 170°C i pieczemy jeszcze przez 30 minut.
  6. Wystudzone ciasto udekoruj pozostałą masą kakaową i orzechami. Smacznego!
Murzynek z orzechami
Murzynek z orzechami

Co sądzisz na ten temat?

Murzynek z orzechami Murzynek z orzechami kiedyś był niewątpliwie jednym z ulubionych i najczęściej robionych ciast w okresie jesienno-zimowym. Wielu osobom murzynek, może
5 1 5 1

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *