Składniki:

  • 1,5 kilograma jabłka Szara Reneta
  • 400 gram cukier
  • 1 szt sok z cytryny
  • 1 szt sok z pomarańczy
  • 1 szczypta cynamon

Przygotowanie

  1. Jabłka myjemy, obieramy, kroimy na ćwiartki i wycinamy gniazda nasienne. Następnie każdą ćwiartkę kroimy na 3 części, nie drobniej (aby podczas smażenia za bardzo się nie rozpadły).
  2. Wszystkie składniki, oprócz cynamonu łączymy w garnku z grubym dnem i prażymy na najmniejszej mocy palnika przez 20 – 30 minut, od czasu do czasu mieszając, aż jabłka nabiorą jasnozłotego, szklistego koloru. Doprawiamy cynamonem i mieszamy.
  3. Gotowe! Konfitury możemy pozostawić do ostygnięcia, do spożycia na teraz, bądź przelać na gorąco w słoiczki i pasteryzować na zimę.
Delikatne karmelizowane jabłka
Delikatne karmelizowane jabłka

Co sądzisz na ten temat?

Delikatne karmelizowane jabłka Składniki: 1,5 kilograma jabłka Szara Reneta 400 gram cukier1 szt sok z cytryny 1 szt sok z pomarańczy1 szczypta cynamon
5 1 5 1

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *