Delikatne i kruche faworki (chrust)

Reklamy Ads By Google

Delikatne i kruche faworki (chrust) bez których nie obejdzie się żaden łasuch w tłusty czwartek – ale nie tylko łasuch! W tłusty czwartek każdy powinien sobie pofolgować dietę i spróbować tych pyszności.

Reklamy Ads By Google

Łącznie z przepisu powinno wyjść około 60 faworków

Reklamy Ads By Google

Zanim zaczniesz przygotowywać przepis delikatne i kruche faworki (chrust), przeczytaj cały przepis i opis, który zawiera cenne wskazówki.

Reklamy Ads By Google

Składniki:

  • 450 gram mąki pszennej
  • 5 żółtek
  • sól
  • łyżka spirytusu
  • 4 łyżki śmietany 18%
  • pół litra oleju rzepakowego
  • około 10 gram cukru waniliowego
  • około 30 gram cukru pudru
Zobacz inne przepisy z: , , , , , ,

Przepis na kruche faworki

  1. Przesiewamy mąkę na stolnicę, wbijamy pięć żółtek, dodajemy szczyptę soli, łyżkę spirytusu, oraz śmietanę. Dobrze wyrabiamy ciasto, następnie formujemy kulę. (ważne aby dobrze i długo wyrabiać ciasto, tak aby było gładkie) Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30 minut by zmiękło i odpoczęło (w temperaturze pokojowej)
  2. Następnie dobrze wybijamy ciasto wałkiem (rozwałkowujemy, składamy, ubijamy) czynność tą wykonujemy około 15 — 20 minut, ma ona na celu napowietrzenia ciasta, dzięki czemu faworki będą nadmuchane i chrupiące. Po zakończeniu, ciasto owijamy folią aluminiową i wkładamy do lodówki na około 30 minut.
  3. Reklamy Ads By Google
  4. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy cienko (około 2mm), nożem wycinamy prostokąty o wymiarach około 12 x 3 cm. Każdy pasek nacinamy wzdłuż pośrodku, następnie przewlekamy jeden koniec przez otwór, delikatnie rozciągamy i odkładamy na bok.
  5. Smażymy w głębokim, dobrze nagrzanym oleju (około 175 stopni Celsjusza) z obu stron, na złoty kolor. Następnie wykładamy usmażone faworki na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym.
  6. Reklamy Ads By Google
  7. Mieszamy cukier waniliowy z cukrem pudrem i delikatnie oprószamy przestygnięte faworki. Smacznego!
  8. Reklamy Ads By Google

Zobacz również: Pączki z marmoladą | Oponki serowe

Oceń ten przepis!
0 / 5 Średnia: 4.86

Twoja ocena:

Reklamy Ads By Google
2 osoby ogląda ten przepis
Mateusz Turek

Mateusz Turek

Jestem szefem w swojej kuchni - gotowanie to moja największa pasja. Z ogromną przyjemnością oddaję się sztuce kulinarnej, uwielbiając zarówno proces tworzenia wykwintnych dań, jak i samą radość z jedzenia. W moim repertuarze znajdziesz zarówno tradycyjne przepisy, które odświeżam i wzbogacam o odrobinę nowoczesności, jak i własne, unikalne kreacje kucharskie. Dzięki mojemu podejściu, moje dania to harmonijne połączenie bogactwa smaków i aromatów, które zachwycają podniebienia, a jednocześnie nie wymagają od kucharza nieprzyzwoitego wysiłku. Kocham dzielić się tymi doświadczeniami kulinarnymi, inspirując innych do odkrywania radości płynącej z gotowania i wspólnego celebrowania posiłków.

Artykuły: 422
Obserwuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments

Newsletter kulinarny

Bądź na bieżąco – wysyłamy sezonowe przepisy i porady

Zapisz się na jedyny taki w sieci kulinarny newsletter i dołącz do 2719 zadowolonych czytelników. Szefpoleca.pl to ciągle rosnąca baza artykułów i przepisów na dania z całego świata. Każdego dnia tworzymy blog kulinarny z pasją dla osób, które kochają gotowanie i pieczenia tak jak my! Już dziś dołącz do nas :)