0 0

Zupa z dyni

Zupa z dyni

Wybierz jak chcesz udostępnić:

Albo można po prostu skopiować i udostępnić ten link

Składniki

Ilość porcji
1200 gram dynia Dynia po obraniu i oddzieleniu pestek - sam miąższ
400 gram ziemniaki
30 gram masło ekstra
300 gram pomidory malinowe
2.5 szklanki bulion rosołowy
1 szklanka mleko 3,2%
0.5 szt cebula
2 ząbki czosnek
2 łyżeczki imbir
2 łyżeczki kurkuma
sól
pieprz mielony
papryczka chili

Zupa z dyni

Dieta:
    Kuchnia:
    • 40 min
    • Porcje: 6
    • Łatwy

    Składniki

    Opis

    Udostępnij

    Jedną z najciekawszych zup jesiennych jest niewątpliwie kremowa zupa z dyni. Przyciąga wzrok swoim pomarańczowo-żółtym kolorem i kusi aromatem. Jednak najbardziej ujmuje oczywiście wyjątkowym smakiem. Jej przygotowanie nie zajmuje dużo czasu i poradzi sobie z tym każdy. Praca ogranicza się w zasadzie do ugotowania i zmiksowania wszystkich produktów podanych w przepisie. Zupa dyniowa ma gęstą, cudownie kremową konsystencję. Jest naprawdę sycąca, a jeżeli nie doda się do niej śmietany lub cukru, to również może mieć charakter dietetyczny. Wynika to z faktu niskiej kaloryczności dyni. Jednocześnie to bomba witaminowa, bogata też w składniki mineralne.

    Zupa z dyni – przepis na kulinarny symbol jesieni

    Istnieją bardzo różne wersje przepisu na zupę dyniową. Co ważne, zupa ta smakuje zarówno na słodko, jak i na ostro. Delikatna dynia idealnie komponuje się z kokosem, migdałami czy cynamonem. Do garnka można wrzucić ziemniaki, pomidory i czosnek albo czerwoną soczewicę. Ciekawym pomysłem jest połączenie dyni z dojrzałą gruszką i kwaśną odmianą jabłek. Dyniowy krem podbije też kubki smakowe w zestawie z kurkami. Warto natomiast podkreślić jego wyrazistość poprzez dodanie przypraw korzennych i ostrych. Doskonale sprawdzi się imbir i to nie tylko suszony. Ponadto dobrze dorzucić kardamon, gałkę muszkatołową, kurkumę czy gotową przyprawę curry. Jeżeli ktoś preferuje ostrzejsze smaki, to koniecznie powinien wsypać do garnka nieco papryki lub chili. Z kolei kropką nad i tej uczty aromatów i smaków jest podanie zupy dyniowej z prażonymi nasionami dyni.

    Etapy

    1
    Zrobione

    Dynię obieramy ze skórki i usuwamy nasiona. Miąższ kroimy w kostkę. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę.

    2
    Zrobione

    Obieramy cebulę i czosnek. Cebulę kroimy w kosteczkę, czosnek w plasterki. Następnie na dużej patelni podsmażamy na maśle, dodajemy dynie i ziemniaki, doprawiamy solą, dodajemy kurkumę i imbir. Smażymy przez około 5 minut, co chwilę mieszając.

    3
    Zrobione

    Przekładamy całą zawartość patelni do gorącego bulionu, następnie zmniejszamy ogień i gotujemy całość przez około 10 minut.

    4
    Zrobione

    W międzyczasie obieramy pomidora ze skórki (najlepiej będzie go sparzyć), pozbywamy się nasion i pozostawiamy sam miąższ. Dodajemy go do zupy. Wszystko dokładnie mieszamy i gotujemy jeszcze przez około 5 minut, do miękkości warzyw.

    5
    Zrobione

    Kiedy warzywa są już miękkie, dodajemy mleko i blendujemy wszystko blenderem. Doprawiamy solą, pieprzem i papryczką do smaku. Zupę dyniową możesz podać z łyżką śmietany i garścią suszonych pestek dyni. Smacznego!

    Szefpoleca

    Jestem kulinarnym samoukiem i lubię stawiać przed sobą ciekawe wyzwania, (czytaj) eksperymentować - łączyć na pozór niepasujące do siebie smaki. Moją drugą wielką pasją jest fotografia. Jako wytrawny esteta bardzo sprawnie stylizuje potrawy i staram się jak najlepiej oddać klimat chwili, odzwierciedlając atrakcyjność smakową przyrządzonego posiłku. Wszystkie zamieszczone zdjęcia przepisów są mojego autorstwa i wszystkie potrawy były w pełni jadalne.

    Dodaj swój komentarz

    Bigos na karkówce
    poprzedni
    Bigos na karkówce
    Kapusta zasmażana
    następny
    Kapusta zasmażana
    Bigos na karkówce
    poprzedni
    Bigos na karkówce
    Kapusta zasmażana
    następny
    Kapusta zasmażana