• Start
  • Zupy
  • Zupa pomidorowa – klasyczna pomidorówka
2 0

Zupa pomidorowa – klasyczna pomidorówka

Zupa pomidorowa – klasyczna pomidorówka

Wybierz jak chcesz udostępnić:

Albo można po prostu skopiować i udostępnić ten link

Składniki

Ilość porcji
4 szt udka z kurczaka
2 litry woda
6 ziaren ziele angielskie
6 szt liść laurowy
50 gram seler
50 gram pietruszka (korzeń)
250 gram marchewka
50 gram por
2 łyżeczki natka pietruszki
1 łyżeczka koper
350 gram baza pomidorowa
2 łyżeczki śmietana 18%
sól
pieprz

Zupa pomidorowa – klasyczna pomidorówka

Dieta:
    Kuchnia:
    • 50 min
    • Porcje: 4
    • Łatwy

    Składniki

    Opis

    Udostępnij

    Ulubiona przez wielu, znana przez wszystkich w naszym kraju. Zupa pomidorowa, bo o niej mowa, jest zdecydowanie królową rankingu polskich zup. Zachwyca nie tylko smakiem i aromatem, ale także jej barwa pozytywnie wpływa na emocje. Klasyczny przepis na zupę pomidorową okazuje się też banalnie prosty w realizacji. Nawet osoby kiepsko radzące sobie w kuchni są w stanie przygotować pyszną, domową pomidorową. Zajadają się nią ludzie w każdym wieku, a tych starszych przywołuje często te najpiękniejsze wspomnienia z dzieciństwa i rodzinne obiady.

    Zupa pomidorowa – przepis na udany posiłek

    Jedni ją podają z makaronem, inni z ryżem, a swoich zwolenników mają też kluseczki. Może być z dodatkiem śmietany lub jogurtu, zrobiona z koncentratu pomidorowego, ale chyba najsmaczniejsza jest taka wykonana z pachnących słońcem świeżych pomidorów. Najlepiej na bazie rosołu bądź wywaru z warzyw i ziół. Aromat dochodzący wtedy z kuchni sprawia, że wprost nie można się doczekać momentu, kiedy na stole pojawi się talerz wypełniony niemal po brzegi tą cudowną zupą.

    Etapy

    1
    Zrobione

    Przygotuj 4 udka kurczaka, włóż do większego garnka i wlej około 2 litry wody. Wrzuć ziele angielskie, liście laurowe, pół łyżeczki soli i zagotuj całość.

    2
    Zrobione

    W trakcie gotowania przygotuj marchewkę, korzeń pietruszki, korzeń pora oraz selera. Marchewkę pokrój w cienkie plasterki, zostawiając 2 centymetrowe końce po obu stronach. Tak samo pokrój korzeń pietruszki. Selera oraz korzeń pora pokrój w plasterki.

    3
    Zrobione

    Ważne, aby przygotować etap 2, zanim zakończy się etap 1!

    4
    Zrobione

    Kiedy zagotuję się woda, zmniejsz ogień, następnie po około minucie wrzuć większe warzywa do garnka (marchew, korzeń pietruszki i seler) - 2 centymetrowe końcówki przygotowane w etapie 2.

    5
    Zrobione

    Gotuj całość około 3-4 minut, następnie wrzuć pozostałe warzywa.

    6
    Zrobione

    Ważne, aby zachować odpowiednią kolejność wrzucania, wtedy, wszystko będzie miękkie i aromatyczne!

    7
    Zrobione

    Kiedy wszystko będzie już prawie miękkie, dodaj CAŁĄ natkę pietruszki (nie pociętą), pocięty koper, oraz odrobinę pieprzu kolorowego mielonego (ja zawsze dodaję świeżo mielony - około 4-5 obrotów młynka)

    8
    Zrobione

    Na sam koniec gotowania odlewamy do osobnego naczynia 2-3 chochlę zupy i dodajemy przecier pomidorowy, mieszamy. (ja dodaję bazę pomidorową Pudliszki) Następnie przelewamy mieszankę do garnka i znów mieszamy.

    9
    Zrobione

    Tę samą czynność powtarzamy ze śmietaną. Odlewamy do osobnego naczynia chochlę zupy i dodajemy śmietanę, mieszamy, dodajemy jeszcze jedną chochlę zupy. Następnie przelewamy mieszankę do garnka i znów mieszamy, by zupa się nie zważyła.

    10
    Zrobione

    Z gotowej zupy należy wyłowić całą natkę pietruszki, którą dodaliśmy wcześniej podczas gotowania, oraz można już dodać świeżo posiekaną natkę pietruszki. Smacznego!

    Szefpoleca

    Jestem kulinarnym samoukiem i lubię stawiać przed sobą ciekawe wyzwania, (czytaj) eksperymentować - łączyć na pozór niepasujące do siebie smaki. Moją drugą wielką pasją jest fotografia. Jako wytrawny esteta bardzo sprawnie stylizuje potrawy i staram się jak najlepiej oddać klimat chwili, odzwierciedlając atrakcyjność smakową przyrządzonego posiłku. Wszystkie zamieszczone zdjęcia przepisów są mojego autorstwa i wszystkie potrawy były w pełni jadalne.

    Dodaj swój komentarz

    Wieloowocowy zimowy kompot
    poprzedni
    Wieloowocowy zimowy kompot
    Najlepsze domowe kotlety mielone
    następny
    Najlepsze domowe kotlety mielone
    Wieloowocowy zimowy kompot
    poprzedni
    Wieloowocowy zimowy kompot
    Najlepsze domowe kotlety mielone
    następny
    Najlepsze domowe kotlety mielone