0 0

Zupa krem ze świeżych pomidorów

Zupa krem ze świeżych pomidorów

Wybierz jak chcesz udostępnić:

Albo można po prostu skopiować i udostępnić ten link

Składniki

Ilość porcji
2 kg pomidory
2 szt marchewka
2 szt ziemniaki
2 szklanki bulion rosołowy
3 łyżki oliwa z oliwek
1 szt cebula
2 ząbki czosnek
bazylia
sól
pieprz
oregano
gałka muszkatołowa

Zupa krem ze świeżych pomidorów

Dieta:
    Kuchnia:
    • 50 min
    • Porcje: 4
    • Łatwy

    Składniki

    Opis

    Udostępnij

    Sycąca i treściwa zupa krem jest niezastąpiona w jesiennym jadłospisie. W tym czasie warto zwrócić uwagę szczególnie na świeże, aromatyczne pomidory. To one powinny królować w menu, ponieważ są zdrowe i pełne słońca. Możliwości wykorzystania pomidorów w kuchni jest sporo – do kanapek, sałatek albo jako ulubiona przez wielu Polaków zupa pomidorowa. Jednak ciekawie też prezentuje się przepis na krem z pomidorów. To doskonały sposób na zaskoczenie domowników oryginalnym daniem przygotowanym z bardzo prostych składników.

    Świeże pomidory w roli głównej

    Krem z pomidorów z dodatkiem marchewki i ziemniaków okazuje się naprawdę pyszną propozycją na niebanalną zupę. Bez problemu przygotuje ją każdy, bo cóż skomplikowanego jest w zblendowaniu wcześniej podsmażonych i ugotowanych w bulionie warzyw? Duża miseczka tej zupy w zasadzie wystarczy, aby się najeść. To zasługa przede wszystkim ziemniaków. Jednocześnie potrawa zachwyca swoim zapachem i niepowtarzalnym smakiem. Trudno się temu dziwić, skoro zostaje wzbogacona cebulką, czosnkiem, oregano i bazylią. A dla podkreślenia wszelkich walorów (także wizualnych) warto dorzucić kleks słodkiej śmietanki.

    Etapy

    1
    Zrobione

    Pomidory parzymy, obieramy ze skórki, pozbywamy się szypułek. Kroimy na ćwiartki i usuwamy gniazda nasienne. Pozostały miąższ pomidorów odstawiamy na bok.

    2
    Zrobione

    Drobno siekany czosnek i cebulę podsmażamy na oliwie na patelni. Dodajemy obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki oraz obraną i pokrojoną w plastry marchewkę. Doprawiamy solą, pieprzem oregano oraz gałkę muszkatołową. Dodajemy miąższ z pomidorów. Całość mieszamy i smażymy na dużym ogniu przez około 5 minut.

    3
    Zrobione

    W wysokim garnku podgrzewamy bulion, następnie dodajemy zwartość patelni i mieszamy. Dodajemy rwaną bazylię i gotujemy na wolnym ogniu przez około 20 minut. Co jakiś czas mieszamy, aby nie przypalić spodu.

    4
    Zrobione

    Kiedy wszystko będzie już miękkie blendujemy na gładko całą zawartość garnka. Opcjonalnie możemy dodać śmietany, ja dodałem ją już na talerzu. Jeśli jest taka potrzeba, doprawiamy solą i pieprzem. Smacznego!

    Szefpoleca

    Jestem kulinarnym samoukiem i lubię stawiać przed sobą ciekawe wyzwania, (czytaj) eksperymentować - łączyć na pozór niepasujące do siebie smaki. Moją drugą wielką pasją jest fotografia. Jako wytrawny esteta bardzo sprawnie stylizuje potrawy i staram się jak najlepiej oddać klimat chwili, odzwierciedlając atrakcyjność smakową przyrządzonego posiłku. Wszystkie zamieszczone zdjęcia przepisów są mojego autorstwa i wszystkie potrawy były w pełni jadalne.

    Jeden komentarz Ukryj komentarze

    Dodaj swój komentarz

    Bób z marchewką i makaronem
    poprzedni
    Bób z marchewką i makaronem
    Makaron ze szpinakiem i suszonymi pomidorami
    następny
    Makaron ze szpinakiem i suszonymi pomidorami
    Bób z marchewką i makaronem
    poprzedni
    Bób z marchewką i makaronem
    Makaron ze szpinakiem i suszonymi pomidorami
    następny
    Makaron ze szpinakiem i suszonymi pomidorami