0 0

Zapiekane żeberka w piwie z miodem

Zapiekane żeberka w piwie z miodem

Wybierz jak chcesz udostępnić:

Albo można po prostu skopiować i udostępnić ten link

Składniki

Ilość porcji
1 kg żeberka
3 łyżki mąka pszenna
1 łyżeczka papryka ostra mielona
2 łyżeczki miód lipowy
0.5 szklanki piwo
2 łyżki sos sojowy
1 szt cebula
2 ząbki czosnek
sól
pieprz
olej rzepakowy

Zapiekane żeberka w piwie z miodem

Dieta:
    Kuchnia:
    • 90 min
    • Porcje: 4
    • Łatwy

    Składniki

    Opis

    Udostępnij

    Mięso z żeberek uważa się za dość delikatne w smaku i przede wszystkim cudownie miękkie. Dlatego tak wiele osób chętnie sięga po przepis na smaczne żeberka. Można je dusić, smażyć, grillować, ale wyjątkowo pyszne okazują się żeberka zapiekane w piwie z miodem. To fantastyczny pomysł na niebanalny obiad czy na kolację. Żeberka w miodzie z piwem idealnie się też sprawdzą na przyjęcie.

    Przepis na żeberka z charakterem

    Mimo że miód najczęściej zestawia się ze skrzydełkami z kurczaka, to właśnie połączenie z żeberkami daje niesamowity efekt. Słodycz miodu doskonale współgra z ostrością papryki. Długie pieczenie mięsa z żeberek w specjalnej zalewie zrobionej z piwa, miodu i sosu sojowego pozwala uzyskać niezapomniany smak. Danie kusi też swoim niepowtarzalnym aromatem, który roznosi się po niemal całym domu i zaprasza wszystkich do stołu. Co ważne, samo przygotowanie potrawy zajmuje zaledwie kilkanaście minut i jest banalnie proste. Trzeba jedynie uzbroić się w cierpliwość, kiedy żeberka ponad godzinę są zapiekane. Jednak na pewno warto poczekać!

    Etapy

    1
    Zrobione

    Żeberka myjemy pod bieżącą wodą i kroimy na kawałki z jedną kostką. Doprawiamy solą i pieprzem. W misce mieszamy mąkę z mieloną papryką i dokładnie obtaczamy żeberka w mieszance.

    2
    Zrobione

    Na dużej patelni rozgrzewamy olej i wkładamy żeberka, dokładnie musimy je zrumienić, przewracając tylko raz na drugą stronę. Obsmażone żeberka przekładamy do naczynia żaroodpornego.

    3
    Zrobione

    Drobno posiekana cebula i czosnek podsmażamy na patelni w oleju pozostałym po żeberkach. W szklance mieszamy piwo z miodem i dodajemy sosu sojowego.

    4
    Zrobione

    Do naczynia żaroodpornego wlewamy przygotowany sos oraz dodajemy cebulę z czosnkiem wraz z olejem z patelni. Przykrywamy naczynie i wstawiamy do nagrzanego piekarnika do temperatury 190°C. Pieczemy przez około 70 minut na grzaniu góra - dół. Smacznego!

    Szefpoleca

    Jestem kulinarnym samoukiem i lubię stawiać przed sobą ciekawe wyzwania, (czytaj) eksperymentować - łączyć na pozór niepasujące do siebie smaki. Moją drugą wielką pasją jest fotografia. Jako wytrawny esteta bardzo sprawnie stylizuje potrawy i staram się jak najlepiej oddać klimat chwili, odzwierciedlając atrakcyjność smakową przyrządzonego posiłku. Wszystkie zamieszczone zdjęcia przepisów są mojego autorstwa i wszystkie potrawy były w pełni jadalne.

    Dodaj swój komentarz

    Pulpety wieprzowe w sosie musztardowym
    poprzedni
    Pulpety wieprzowe w sosie musztardowym
    Leczo po hawajsku z ananasem i chorizo
    następny
    Leczo po hiszpańsku z ananasem i chorizo
    Pulpety wieprzowe w sosie musztardowym
    poprzedni
    Pulpety wieprzowe w sosie musztardowym
    Leczo po hawajsku z ananasem i chorizo
    następny
    Leczo po hiszpańsku z ananasem i chorizo