Smalec ze skwarkami

Reklamy Ads By Google

Przepis jest odpowiedni dla diety:

Domowy smalec ze skwarkami z powodzeniem może zastąpić wszelkiego rodzaju smarowidła, tłuszcze i oleje do smażenia. Osobiście nie wyobrażam sobie smażenia kotletów schabowym na żadnym innym tłuszczu czy oleju. Tego smaku i aromaty nie da się porównać. Najlepsze kotlety wychodzą właśnie na smalcu 😉

Reklamy Ads By Google

Zawsze domowy smalec ze skwarkami przygotowuję z dobrej jakościowo słoniny z pewnego źródła. Dodatkowo, aby zachować dobrą trwałość i nieco „lżejszą” konsystencję smalcu dodaję łyżkę oleju roślinnego na samym początku smażenia i pół łyżeczki soli mniej więcej w połowie wytapiania. Sól zapobiega psuciu się smalcu, natomiast olej powoduję, że ma lżejszą, maślaną konsystencję.

Reklamy Ads By Google

Wytopiony smalec przelewam w specjalne słoiki, które wcześniej myję i dokładnie osuszam, ponieważ nawet kropla wilgoci może szybko zepsuć cały słoik.

Reklamy Ads By Google

Zanim zaczniesz przygotowywać przepis smalec ze skwarkami, przeczytaj cały przepis i opis, który zawiera cenne wskazówki.

Składniki

  • 0,5 kg słoniny
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • 0,5 łyżeczki sól
Zobacz inne przepisy z: , ,

Przepis na domowy smalec ze skwarkami

  1. Słoninę kroimy w paski, następnie w drobną kostkę, tak aby powstały kwadraciki 0,5 centymetrowe. Całość przekładamy do garnka, wlewamy łyżkę oleju i topimy na wolnym ogniu bez przykrycia, co jakiś czas mieszając.
  2. Kiedy słonina już się roztopi dodajemy sól i dokładnie mieszamy. Następnie całość podgrzewamy i utrzymujemy w stanie wrzenia, aż skwarki zrobią się złociste.
  3. Reklamy Ads By Google
  4. Gotowy smalec ze skwarkami pozostawiamy do przestygnięcia, następnie przelewamy w docelowe naczynie i wkładamy do lodówki. Gotowe! 😉
  5. Reklamy Ads By Google
Oceń ten przepis!
0 / 5 Średnia: 4.93

Twoja ocena:

Reklamy Ads By Google
1 osoba ogląda ten przepis
Mateusz Turek

Mateusz Turek

Jestem szefem w swojej kuchni - gotowanie to moja największa pasja. Z ogromną przyjemnością oddaję się sztuce kulinarnej, uwielbiając zarówno proces tworzenia wykwintnych dań, jak i samą radość z jedzenia. W moim repertuarze znajdziesz zarówno tradycyjne przepisy, które odświeżam i wzbogacam o odrobinę nowoczesności, jak i własne, unikalne kreacje kucharskie. Dzięki mojemu podejściu, moje dania to harmonijne połączenie bogactwa smaków i aromatów, które zachwycają podniebienia, a jednocześnie nie wymagają od kucharza nieprzyzwoitego wysiłku. Kocham dzielić się tymi doświadczeniami kulinarnymi, inspirując innych do odkrywania radości płynącej z gotowania i wspólnego celebrowania posiłków.

Artykuły: 422
Obserwuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments

Newsletter kulinarny

Bądź na bieżąco – wysyłamy sezonowe przepisy i porady

Zapisz się na jedyny taki w sieci kulinarny newsletter i dołącz do 2719 zadowolonych czytelników. Szefpoleca.pl to ciągle rosnąca baza artykułów i przepisów na dania z całego świata. Każdego dnia tworzymy blog kulinarny z pasją dla osób, które kochają gotowanie i pieczenia tak jak my! Już dziś dołącz do nas :)