0 0

Pulpety wieprzowe w sosie musztardowym

Pulpety wieprzowe w sosie musztardowym

Wybierz jak chcesz udostępnić:

Albo można po prostu skopiować i udostępnić ten link

Składniki

Ilość porcji
Składniki na pulpety
900 gram mięso mielone ja użyłem 400 gram mięsa mielonego ze schabu wieprzowego i 500 gram mięsa mielonego z szynki wieprzowej
2 szt jajka
4 łyżeczki musztarda stołowa
2 łyżeczki majonez
5 łyżek bułka tarta
oregano suszone
mąka pszenna
sól
pieprz
Składniki na sos
1.5 litra bulion rosołowy
7 łyżeczek musztarda stołowa
100 ml śmietana 30%
2 łyżki mąka pszenna
2 łyżki mąka ziemniaczana
sól
pieprz

Pulpety wieprzowe w sosie musztardowym

Dieta:
    Kuchnia:
    • 50 min
    • Porcje: 4
    • Łatwy

    Składniki

    • Składniki na pulpety

    • Składniki na sos

    Opis

    Udostępnij

    Pulpety wieprzowe lubią zarówno dorośli, jak i dzieci. Najczęściej się je podaje w sosie pomidorowym lub koperkowym, ale przecież kuchnia jest miejscem na eksperymenty. Dlatego warto spróbować trochę innej wariacji tej potrawy. Pulpety wieprzowe w sosie musztardowym to przepis na syty, a przy tym smaczny posiłek dla całej rodziny. Podawać je można z różnymi dodatkami. Świetnie komponują się z duszonymi ziemniakami, ale także z ryżem, kaszą czy kluskami.

    Pulpety, czyli smak dzieciństwa

    Stosunkowo mało jest dań, które mocno kojarzą się wielu osobom z dzieciństwem. Jednak pulpety wieprzowe niewątpliwie można do takich zaliczyć. Podanie pulpetów raczej nie grozi tym, że dzieci zaczną grymasić. Wynika to prawdopodobnie z ich delikatności i miękkości. Łatwo je pogryźć, więc nie tylko maluchy, ale i seniorzy chętnie sięgają po tę potrawę. Jest to zatem bezpieczny pomysł, aby dogodzić podniebieniu całej rodziny. Wersja ze sosem musztardowym ma jeszcze tę zaletę, że lekko słodkawy smak mięsa wieprzowego podkręca się delikatną ostrością musztardy. Danie nabiera więc ciekawego wyrazu.

    Etapy

    1
    Zrobione

    Mięso przekładamy do większej miski, dodajemy bułkę tartą, jajka, musztardę, oregano oraz sól i pieprz. Wszystko dokładnie mieszamy. Formujemy zwilżonymi dłońmi niewielkie kulki i następnie obtaczamy je w mące.

    2
    Zrobione

    Pulpety wrzucamy pojedynczo (tak, aby się nie posklejały) na gotujący się bulion i gotujemy przez około 15 minut. Następnie odlewamy chochlę w osobne naczynie i dodajemy musztardę, dokładnie mieszamy, pozbywając się grudek i dodajemy do całego wywaru. Dodajemy również szczyptę suszonego oregano.

    3
    Zrobione

    Ponownie odlewamy chochlę w osobne naczynie i dodajemy śmietankę, mieszamy i wlewamy do całego wywaru. W zimnej wodzie rozpuszczamy dwie łyżki mąki ziemniaczanej i mąki pszennej, następnie wlewamy do garnka z pulpetami dość energicznie mieszając, aby nie utworzyły się grudki.

    4
    Zrobione

    Cały czas mieszając doprowadzamy do wrzenia, następnie według uznania doprawiamy solą i pieprzem. Smacznego!

    Szefpoleca

    Jestem kulinarnym samoukiem i lubię stawiać przed sobą ciekawe wyzwania, (czytaj) eksperymentować - łączyć na pozór niepasujące do siebie smaki. Moją drugą wielką pasją jest fotografia. Jako wytrawny esteta bardzo sprawnie stylizuje potrawy i staram się jak najlepiej oddać klimat chwili, odzwierciedlając atrakcyjność smakową przyrządzonego posiłku. Wszystkie zamieszczone zdjęcia przepisów są mojego autorstwa i wszystkie potrawy były w pełni jadalne.

    Jeden komentarz Ukryj komentarze

    Dodaj swój komentarz

    Zapiekane żeberka w piwie z miodem
    poprzedni
    Zapiekane żeberka w piwie z miodem
    Sos grzybowy ze świeżych grzybów
    następny
    Aromatyczny sos grzybowy ze świeżych grzybów
    Zapiekane żeberka w piwie z miodem
    poprzedni
    Zapiekane żeberka w piwie z miodem
    Sos grzybowy ze świeżych grzybów
    następny
    Aromatyczny sos grzybowy ze świeżych grzybów