Tradycyjny żurek na zakwasie

Reklamy Ads By Google

Przepis jest odpowiedni dla diety:

Zupy są bardzo charakterystyczne dla polskiej kuchni. Jedna z nich nawet króluje na stole wielkanocnym. Tradycyjny żurek na zakwasie, bo właśnie o nim mowa, wyróżnia dość specyficzny smak, gęsta i zarazem jedwabista konsystencja oraz zdecydowanie wyczuwalny zapach wędzonki i przypraw. Swoista kwaśność tej zupy wynika oczywiście ze sposobu przygotowania. Bazą żurku jest zawsze zakwas mączny, najczęściej z mąki żytniej razowej, chociaż regionalnie występują różnice- i tak, na Lubelszczyźnie można spróbować żurku przyrządzonego z mąki gryczanej, natomiast w Małopolsce czy na Podlasiu zdarza się wersja żuru z mąki owsianej. Ważne, aby zakwas był najwyższej jakości.

Reklamy Ads By Google

Przepis na tradycyjny żurek, któremu nie można się oprzeć

Nie tylko wspaniały smak, ale i zniewalający aromat żurku sprawia, że ta zupa cieszy się tak ogromną popularnością. Dlatego właśnie do wywaru warzywnego dorzuca się kawałek wędzonki – zazwyczaj są to bardzo mięsne żeberka wędzone oraz dużo majeranku. Tradycyjny żurek podaje się z jakiem ugotowanym na twardo, białą kiełbasą i ziemniakami. Warto również spróbować żurku benedyktyńskiego z dodatkiem twarogu czy podhalańskiego z wędzonym oscypkiem.

Reklamy Ads By Google

Zanim zaczniesz przygotowywać tradycyjny żurek na zakwasie, przeczytaj cały przepis, opis, który zawiera cenne wskazówki oraz zapoznaj się z tabelą wartości odżywczych.

Reklamy Ads By Google

Składniki:

  • 2 litry bulionu
  • 500 ml zakwasu żytniego
  • 4 białe kiełbaski
  • cebula biała
  • 2 łyżeczki chrzanu tartego
  • ząbek czosnku
  • 2 łyżeczki śmietany 18%
  • 2 łyżeczki majeranku suszonego
  • 8 jajek
  • włoszczyzna
  • sól i pieprz mielony
Zobacz inne przepisy z: , , , , , , ,

Przepis na tradycyjny żurek

  1. Przygotuj bulion z włoszczyzną na wędzonym boczku, lub żeberkach.
  2. Ugotuj jajka tak jak lubisz. Kiełbasę pokrój w plasterki i podsmaż na patelni, dodaj posiekaną w kostkę cebulę i smaż na średnim ogniu, aż składniki ładnie się zarumienią. (Aby uzyskać żurek bardziej treściwy, do podsmażenia możemy dodać boczek, pokrojony w paski.)
  3. Reklamy Ads By Google
  4. Odcedź wszystkie warzywa z bulionu, następnie dodaj zawartość patelni, gotuj wywar na małym ogniu przez około 5 minut, od czasu do czasu mieszając.
  5. Do tak przygotowanej bazy dodaj wstrząśnięty i wymieszany zakwas (na początek wystarczy dodać 1 szklankę, później można dodać więcej, do smaku). Taki zakwas można kupić bardzo dobry, gotowy w formie płynnej, w butelkach, praktycznie w każdym sklepie. Zakwas na tradycyjny żurek można też przyrządzić samemu z tego przepisu.
  6. Reklamy Ads By Google
  7. Następnie do garnka dodaj rozgnieciony lekko ząbek czosnku, dwie małe łyżeczki chrzanu i suszony majeranek. Przed dodaniem rozetrzyj dobrze majeranek, dzięki czemu uwolni się więcej aromatów.
  8. Gotuj zupę jeszcze przez około 10 – 15 minut na niewielkim ogniu. Na sam koniec już po zdjęciu garnka z ognia dodaj śmietanę. Pamiętaj o tym, że trzeba ją koniecznie zahartować kilkoma łyżkami gorącego żuru, a dopiero potem wlewać do garnka. Dopraw pieprzem i solą – według uznania.
  9. Reklamy Ads By Google
  10. Możesz dorzucić odrobinę marchewki do żurku, z warzyw które wcześniej zostały z bulionu. Smacznego!
  11. Reklamy Ads By Google

Tabela wartości odżywczych

Wartości odżywcze dla całego przepisu

Składnik Kalorie (kcal) Białko (g) Tłuszcz (g) Węglowodany (g) Błonnik (g)
Całkowite wartości odżywcze 2533.2 158.24 151.36 132.08 39.12

Wartości odżywcze na 1 z 8 porcji

Składnik Kalorie (kcal) Białko (g) Tłuszcz (g) Węglowodany (g) Błonnik (g)
Wartości odżywcze na 1 porcję 316.65 19.78 18.92 16.51 4.89

Wartości odżywcze zostały obliczone na podstawie składników użytych w przepisie na tradycyjny żurek na zakwasie. Rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić w zależności od dokładnych rozmiarów porcji, specyficznych składników i modyfikacji przepisu.

Szacunkowe wartości odżywcze składników na 100 g

Składnik Kalorie (kcal) Białko (g) Tłuszcz (g) Węglowodany (g) Błonnik (g)
Bulion (wołowy, drobiowy) 15 2 0.5 0.5 0
Zakwas żytni 15 0.5 0 3.5 1.5
Biała kiełbasa 260 13 22 2 0
Cebula biała 40 1 0 9 1.7
Chrzan tarty 48 1.2 0.1 11 3.3
Ząbek czosnku 149 6.4 0.5 33 2.1
Śmietana 18% 204 2.8 18 4 0
Majeranek suszony 271 12.7 5.9 60.6 40.3
Jajka 155 13 11 1.1 0
Włoszczyzna (mieszanka warzyw)

Zdrowe odżywianie oraz pilnowanie balansu kalorycznego są kluczowymi elementy utrzymania dobrego stanu zdrowia, a także osiągania i zachowania optymalnej masy ciała. Istotne jest, aby podejście do tematu kaloryczności posiłków było świadome i poprzedzone odpowiednią wiedzą. Co oznacza nie tylko liczenie kalorii, ale także zwracanie uwagi na jakość spożywanych pokarmów oraz ich wpływ na organizm. Najważniejsze w zdrowym odżywianiu jest, aby zachować różnorodną i zbilansowaną dietę bogatą w składniki odżywcze i makroelementy.

Oceń ten przepis!
0 / 5 Średnia: 4.86

Twoja ocena:

Reklamy Ads By Google
1 osoba ogląda ten przepis
Szefpoleca

Szefpoleca

Jestem szefem w swojej kuchni - gotowanie to moja największa pasja. Z ogromną przyjemnością oddaję się sztuce kulinarnej, uwielbiając zarówno proces tworzenia wykwintnych dań, jak i samą radość z jedzenia. W moim repertuarze znajdziesz zarówno tradycyjne przepisy, które odświeżam i wzbogacam o odrobinę nowoczesności, jak i własne, unikalne kreacje kucharskie. Dzięki mojemu podejściu, moje dania to harmonijne połączenie bogactwa smaków i aromatów, które zachwycają podniebienia, a jednocześnie nie wymagają od kucharza nieprzyzwoitego wysiłku. Kocham dzielić się tymi doświadczeniami kulinarnymi, inspirując innych do odkrywania radości płynącej z gotowania i wspólnego celebrowania posiłków.

Artykuły: 422
Obserwuj
Powiadom o
guest
1 Komentarz
Najstarsze
Najnowsze Najwyżej oceniane
Inline Feedbacks
View all comments

Newsletter kulinarny

Bądź na bieżąco – wysyłamy sezonowe przepisy i porady

Zapisz się na jedyny taki w sieci kulinarny newsletter i dołącz do 2719 zadowolonych czytelników. Szefpoleca.pl to ciągle rosnąca baza artykułów i przepisów na dania z całego świata. Każdego dnia tworzymy blog kulinarny z pasją dla osób, które kochają gotowanie i pieczenia tak jak my! Już dziś dołącz do nas :)