0 0

Przepis na pyszny bób

Przepis na pyszny bób

Wybierz jak chcesz udostępnić:

Albo można po prostu skopiować i udostępnić ten link

Składniki

Ilość porcji
Jak ugotować bób?
1 kg bób
1 łyżeczka sól
1 łyżeczka cukier brązowy
1,5 litra woda
Sos do bobu
3 łyżki masło ekstra
4 ząbki czosnek
koper
sól

Przepis na pyszny bób

Dieta:
    Kuchnia:
    • 10 min
    • Porcje: 4
    • Łatwy

    Składniki

    • Jak ugotować bób?

    • Sos do bobu

    Opis

    Udostępnij

    Bób to typowe warzywo sezonowe, więc nieczęsto gości na stole. Oczywiście można w okresie zimowym dostać bób mrożony, jednak najlepszy jest świeży. Z bobem bywa podobnie jak z fasolką szparagową – im młodszy, tym delikatniejszy. Wtedy nawet jego skórka nadaje się do jedzenia. Niektórzy zastanawiają się nad tym, jak ugotować bób, aby był miękki i pyszny. Nie ma w tym żadnej filozofii. Można wykorzystać garnek do gotowania na parze albo zrobić to jak najbardziej tradycyjnie, czyli gotować w wodzie. Bardzo ważne, aby bobu nie rozgotować. Dlaczego? Po prostu taki delikatnie twardy i chrupiący jest najlepszy. Jeżeli gotuje się go w wodzie, to powinno być jej niemal dwa razy więcej niż bobu. Konieczne jest też dodanie łyżeczki soli i cukru do gotowania. Tak dla podkreślenia smaku.

    Przepis na bób podbijający podniebienie

    Ugotowany bób najczęściej podaje się z roztopionym masełkiem, ale warto pokusić się o zrobienie pysznego sosu. Do masła wystarczy dorzucić posiekane ząbki czosnku i garść posiekanego koperku, aby uzyskać naprawdę wykwintny dodatek do bobu. Pracy niewiele, a danie zyska zupełnie niepowtarzalny smak. Możemy również poeksperymentować i podać bób z makaronem, który jest również bardzo smaczny!

    Etapy

    1
    Zrobione

    Jak ugotować bób?

    Bób dokładnie płuczemy pod bieżącą wodą. Następnie wrzucamy go na gotującą się wodę, dodajemy łyżeczkę soli, łyżeczkę cukru i gotujemy przez około 5 minut. Po ugotowaniu bób przelewamy na sitku zimną wodą, następnie obieramy ze skórek.

    2
    Zrobione

    Jak przygotować sos?

    Rozpuszczamy masło, dodajemy drobno siekany czosnek i koper, doprawiamy solą do smaku. Wszystkie składniki dokładnie łączymy.

    3
    Zrobione

    Bób polewamy sosem, mieszamy i gotowe. Smacznego!

    Szefpoleca

    Jestem kulinarnym samoukiem i lubię stawiać przed sobą ciekawe wyzwania, (czytaj) eksperymentować - łączyć na pozór niepasujące do siebie smaki. Moją drugą wielką pasją jest fotografia. Jako wytrawny esteta bardzo sprawnie stylizuje potrawy i staram się jak najlepiej oddać klimat chwili, odzwierciedlając atrakcyjność smakową przyrządzonego posiłku. Wszystkie zamieszczone zdjęcia przepisów są mojego autorstwa i wszystkie potrawy były w pełni jadalne.

    Dodaj swój komentarz

    Domowe ciasto z morelami
    poprzedni
    Domowe ciasto z morelami
    Bigos na karkówce
    następny
    Bigos na karkówce
    Domowe ciasto z morelami
    poprzedni
    Domowe ciasto z morelami
    Bigos na karkówce
    następny
    Bigos na karkówce