Kotlety mielone

Reklamy Ads By Google

Przepis jest odpowiedni dla diety:

Soczyste kotlety mielone to jeden z największych klasyków kuchni polskiej, który dość często gości w moim domu. W zasadzie nie ma się co dziwić, kotlety mielone z bułka tartą to doskonałe danie, które świetnie sprawdzi się na rodzinny obiad. Przepis na kotlety mielone zaczerpnąłem jeszcze z zeszytu mojej babci, gdzie tradycyjne kotlety były smażone w całości na smalcu. Jednak proces smażenia kotletów może doprowadzić bułkę tartą do zbytniego spalenia, więc ja swoje kotlety tylko obsmażam, następnie wkładam do nagrzanego piekarnika do 150 ℃ na około 15 minut. Dzięki czemu mogę uzyskać kotlety mielone inaczej przygotowane niż wszystkie.

Pomysł na kotlety mielone

Mój przepis na kotlety mielone z bułką tartą jest bardzo łatwy do przygotowania. To połączenie najprostszych składników w odpowiednich proporcjach. Najważniejszy jest wybór mięsa. Mięso na kotlety mielone musi być nie tylko dobrej jakości, ale również odpowiedniej struktury i konsystencji. Najlepiej nadaję się do tego mięso z łopatki wieprzowej, ponieważ posiada odpowiednią ilość tłuszczu, która jest niezbędna w procesie smażenia kotletów. Tłuszcz odpowiada za transport wody w strukturze mięsa, dzięki czemu kotlety wychodzą bardzo soczyste.

Reklamy Ads By Google

Kotlety mielone świetnie sprawdzą się w połączeniu z ziemniaczkami puree oraz buraczkami zasmażanymi lub mizerią. Bez wątpienia to klasyka w najlepszym wydaniu, w sam raz na niedzielny obiad!

Zanim zaczniesz przygotowywać przepis kotlety mielone, przeczytaj cały przepis i opis, który zawiera cenne wskazówki.

Reklamy Ads By Google

Składniki:

  • 700 g mielonego mięsa z łopatki wieprzowej
  • bułka kajzerka
  • średnia cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • jajko
  • odrobina wody
  • bułka tarta
  • mleko
  • smalec lub olej do smażenia
  • łyżeczka soli
  • pół łyżeczki oregano
  • pół łyżeczki lubczyku
  • 1/4 łyżeczki pieprzu czarnego
Zobacz inne przepisy z: , , , , , , , , , ,

Przepis na kotlety mielone

  1. W pierwszej kolejności zalewamy mlekiem czerstwą bułkę i odstawiamy do namoczenia na około 5 — 10 minut.
  2. W tym samym czasie do większej miski wkładamy mięso mielone, tartą cebulę, tarty czosnek, jajko, oregano, lubczyk, sól i pieprz oraz odciśniętą bułkę (bułkę należy dobrze wycisnąć). Następnie wszystko razem dokładnie mieszamy.
  3. Reklamy Ads By Google
  4. W trakcie wyrabiania mięsa dodajemy trochę zimnej wody, wyrabiamy tak długo aż mięso wchłonie wodę i nie będzie przywierać do dłoni. Im dłużej będziemy wyrabiać mięso, tym wyjdą lepsze kotlety. Jeśli zdarzy się, że jest za dużo wody, możemy dodać bułki tartej, aby zagęścić konsystencję mięsa.
  5. Formujemy kotlety, obtaczamy je w bułce tartej i kładziemy na dobrze rozgrzany smalec na patelni. (kotlety powinny być zanurzone do połowy) Nie smażymy długo kotletów, na patelni powinny się tylko obsmażyć.
  6. Reklamy Ads By Google
  7. Kotlety mielone po obsmażeniu z obu stron przekładamy do naczynia żaroodpornego, następnie wstawiamy do nagrzanego do 150°C piekarnika, na około 15 minut. (w ten sposób unikniemy długiego smażenia, a kotlety będą z zewnątrz chrupiące, a w środku miękkie) Smacznego!
  8. Reklamy Ads By Google

Kotlety mielone zaraz po przygotowaniu i upieczeniu w piekarniku od razu mogą trafić na stół obiadowy. Przy wyjmowaniu ich z naczynia należy pamiętać, żeby nie nakłuwać ich widelcem lub innymi narzędziami.

Zobacz również: Domowe buraczki zasmażane

Reklamy Ads By Google

Oceń ten przepis!
0 / 5 Średnia: 4.92

Twoja ocena:

Reklamy Ads By Google
3 osoby ogląda ten przepis
Mateusz Turek

Mateusz Turek

Jestem szefem w swojej kuchni - gotowanie to moja największa pasja. Z ogromną przyjemnością oddaję się sztuce kulinarnej, uwielbiając zarówno proces tworzenia wykwintnych dań, jak i samą radość z jedzenia. W moim repertuarze znajdziesz zarówno tradycyjne przepisy, które odświeżam i wzbogacam o odrobinę nowoczesności, jak i własne, unikalne kreacje kucharskie. Dzięki mojemu podejściu, moje dania to harmonijne połączenie bogactwa smaków i aromatów, które zachwycają podniebienia, a jednocześnie nie wymagają od kucharza nieprzyzwoitego wysiłku. Kocham dzielić się tymi doświadczeniami kulinarnymi, inspirując innych do odkrywania radości płynącej z gotowania i wspólnego celebrowania posiłków.

Artykuły: 422
Obserwuj
Powiadom o
guest
4 komentarzy
Najstarsze
Najnowsze Najwyżej oceniane
Inline Feedbacks
View all comments

Newsletter kulinarny

Bądź na bieżąco – wysyłamy sezonowe przepisy i porady

Zapisz się na jedyny taki w sieci kulinarny newsletter i dołącz do 2719 zadowolonych czytelników. Szefpoleca.pl to ciągle rosnąca baza artykułów i przepisów na dania z całego świata. Każdego dnia tworzymy blog kulinarny z pasją dla osób, które kochają gotowanie i pieczenia tak jak my! Już dziś dołącz do nas :)