0 0

Makaron ze szpinakiem i suszonymi pomidorami

Makaron ze szpinakiem i suszonymi pomidorami

Wybierz jak chcesz udostępnić:

Albo można po prostu skopiować i udostępnić ten link

Składniki

Ilość porcji
100 gram szpinak świeży
8 szt suszone pomidory w oliwie suszone pomidory mogą być też z oleju
100 gram makaron kokardki
2 szt szalotka
migdały w płatkach
pieprz
sól

Makaron ze szpinakiem i suszonymi pomidorami

Dieta:
    Kuchnia:
    • 20 min
    • Porcje: 2
    • Łatwy

    Składniki

    Opis

    Udostępnij

    Przygotowanie pysznego i aromatycznego obiadu nie musi kraść zbyt dużo cennego czasu. Smaczne i pożywne danie można przyrządzić nawet w 20 minut. Nie trzeba też być mistrzem kuchennym, aby zrobić makaron ze szpinakiem i suszonymi pomidorami. Kiedy gotuje się makaron, to na patelni smaży się resztę składników, więc oszczędność czasu spora. To naprawdę prosta w przygotowaniu potrawa, przy której nie trzeba się szczególnie napracować. Jednocześnie podbija kubki smakowe swoją ciekawą kompozycją.

    Oryginalny przepis na makaron ze szpinakiem

    Szpinak wyjątkowo dobrze smakuje z suszonymi pomidorami, więc ich dodatek na pewno nie budzi zdziwienia. Natomiast zaskakiwać mogą płatki migdałów. W końcu najczęściej do szpinaku dorzuca się czosnek. Jednak słodkość migdałów, a także ich specyficzna nutka gorzkości nadaje całej potrawie niezwykłego wręcz charakteru. To zarazem pokazuje, że warto nieco eksperymentować w kuchni ze smakami. W wielu przypadkach danie staje się bajkowe i tak właśnie jest z makaronem połączonym ze szpinakiem, pomidorami suszonymi oraz płatkami migdałów.

    Etapy

    1
    Zrobione

    Makaron gotujemy aldente - według wskazówek na opakowaniu. Świeży szpinak myjemy pod bieżącą wodą, obcinamy łodygi i kroimy w paski.

    2
    Zrobione

    Na patelni rozgrzewamy dwie łyżki oliwy z pomidorów, posiekaną szalotkę i płatki migdałów podsmażamy na złocisty kolor. Następnie dodajemy pomidory i szpinak. Całość smażymy przez około 2 minuty na dużym ogniu.

    3
    Zrobione

    Dodajemy odcedzony makaron i wszystko razem mieszamy. Całość smażymy przez około 2 minuty na dużym ogniu. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Smacznego!

    Szefpoleca

    Jestem kulinarnym samoukiem i lubię stawiać przed sobą ciekawe wyzwania, (czytaj) eksperymentować - łączyć na pozór niepasujące do siebie smaki. Moją drugą wielką pasją jest fotografia. Jako wytrawny esteta bardzo sprawnie stylizuje potrawy i staram się jak najlepiej oddać klimat chwili, odzwierciedlając atrakcyjność smakową przyrządzonego posiłku. Wszystkie zamieszczone zdjęcia przepisów są mojego autorstwa i wszystkie potrawy były w pełni jadalne.

    Kilka komentarzy Ukryj komentarze

    Dodaj swój komentarz

    Zupa krem ze świeżych pomidorów
    poprzedni
    Zupa krem ze świeżych pomidorów
    Leczo po hawajsku z ananasem i chorizo
    następny
    Leczo po hiszpańsku z ananasem i chorizo
    Zupa krem ze świeżych pomidorów
    poprzedni
    Zupa krem ze świeżych pomidorów
    Leczo po hawajsku z ananasem i chorizo
    następny
    Leczo po hiszpańsku z ananasem i chorizo