0 0

Makaron z kurkami

Makaron z kurkami

Wybierz jak chcesz udostępnić:

Albo można po prostu skopiować i udostępnić ten link

Składniki

Ilość porcji
120 gram makaron świderki
200 gram kurki
0.5 cebula
2 ząbki czosnek
1 łyżeczka oliwa z oliwek
1 łyżka masło ekstra
2 łyżki natka pietruszki drobno posiekana
150 ml śmietana 30%
szczypta sól dopraw do smaku, według uznania
szczypta pieprz mielony dopraw do smaku, według uznania

Makaron z kurkami

Dieta:
    Kuchnia:
    • 35 min
    • Porcje: 2
    • Łatwy

    Składniki

    Opis

    Udostępnij

    Makaron z kurkami to prosty, szybki letni obiad. Danie w którym królują świeże i aromatyczne kurki. Smak nieposkromiony innymi dodatkami, gdzie makaron jest tylko dodatkiem 😉

    Etapy

    1
    Zrobione
    10 min

    Kurki dokładnie myjemy i osuszamy, większe kroimy na mniejsze kawałki. Gotujemy makaron al dente według zaleceń na opakowaniu.

    2
    Zrobione
    5 min

    Kroimy w drobną kosteczkę cebule oraz drobno siekamy czosnek. Następnie podsmażamy na patelni na oliwie i maśle.

    3
    Zrobione
    10 min

    Gdy cebula i czosnek będą zrumienione, dodajemy kurki, doprawiamy solą do smaku, co chwilę mieszając smażymy przez ok. 5 - 7 minut. W międzyczasie dodajemy drobno posiekaną natkę pietruszki.

    4
    Zrobione
    2 min

    Wlewamy śmietankę i zagotowujemy, doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem.

    5
    Zrobione
    2 min

    Do patelni dodajemy ugotowany i odcedzony makaron, mieszamy i smażymy przez około pół minuty aż sos zgęstnieje. W razie potrzeby doprawiamy jeszcze solą lub pieprzem. Smacznego!

    Szefpoleca

    Jestem kulinarnym samoukiem i lubię stawiać przed sobą ciekawe wyzwania, (czytaj) eksperymentować - łączyć na pozór niepasujące do siebie smaki. Moją drugą wielką pasją jest fotografia. Jako wytrawny esteta bardzo sprawnie stylizuje potrawy i staram się jak najlepiej oddać klimat chwili, odzwierciedlając atrakcyjność smakową przyrządzonego posiłku. Wszystkie zamieszczone zdjęcia przepisów są mojego autorstwa i wszystkie potrawy były w pełni jadalne.

    Dodaj swój komentarz

    Sałatka z jajkiem, awokado i kaszą bulgur
    poprzedni
    Sałatka z jajkiem, awokado i kaszą bulgur
    Makaron z kurczakiem, fasolką szparagową i pesto
    następny
    Makaron z kurczakiem, fasolką szparagową i pesto
    Sałatka z jajkiem, awokado i kaszą bulgur
    poprzedni
    Sałatka z jajkiem, awokado i kaszą bulgur
    Makaron z kurczakiem, fasolką szparagową i pesto
    następny
    Makaron z kurczakiem, fasolką szparagową i pesto