Makaron ryżowy z kurczakiem po tajsku

Reklamy Ads By Google

Przepis jest odpowiedni dla diety:

Szybkie i pyszne danie to specjalność każdego dobrego kucharza. Nie trzeba przecież całego dnia spędzić w kuchni, aby przygotować coś zaskakującego i przede wszystkim ujmującego smakiem. Taki właśnie jest makaron z kurczakiem po tajsku. Ta potrawa ma jeszcze jeden walor, który szczególnie docenią osoby unikające glutenu w codziennym menu. Jej bazę stanowi makaron ryżowy, więc jest jak najbardziej bezglutenowa. Z kolei dodatek warzyw to ogromny wkład w zdrowy styl żywienia.

Reklamy Ads By Google

Makaron ryżowy z kurczakiem na każdą okazję

Takie danie spokojnie można podać zarówno na obiad, jak i na kolację. Co więcej, świetnie się sprawdzi nawet na przyjęcie. Na pewno warto zaskoczyć rodzinę czy swoich przyjaciół oryginalnym przyrządzeniem kurczaka. Niekoniecznie tradycyjnym, ale w otoczeniu kolorowych warzyw i z ciekawą nutą smakową, która wynika z wykorzystanych składników, tak charakterystycznych dla kuchni tajskiej. Całość tworzy niebanalną kompozycję cieszącą wszystkie zmysły — wzrok, węch i kubki smakowe.

Reklamy Ads By Google

Zanim zaczniesz przygotowywać przepis makaron ryżowy z kurczakiem po tajsku, przeczytaj cały przepis i opis, który zawiera cenne wskazówki.

Reklamy Ads By Google

Składniki

  • 450 g filetu z kurczaka
  • 200 g makaronu ryżowego
  • 2 średnie marchewki
  • średnia cukinia
  • średnia papryka czerwona
  • 5 łyżek sosu sojowego
  • 5 łyżek octu ryżowego
  • 1 łyżeczka cukru
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki tartego imbiru
  • 50 g szalotki
  • 10 g sezamu
  • 300 g pieczarek
  • natka pietruszki
  • oliwa z oliwek
Zobacz inne przepisy z: , , , , , , , , , ,

Przepis na makaron z kurczakiem

  1. Makaron gotujemy według instrukcji na opakowaniu. W międzyczasie myjemy, oczyszczamy i kroimy w paski warzywa: marchewkę, cukinię, paprykę oraz pieczarki. Na tartce trzemy imbir oraz drobno siekamy szalotkę i czosnek.
  2. Filet z kurczaka oczyszczamy, myjemy i kroimy w paski. Przyprawiamy solą, pieprzem oraz odrobiną curry, następnie smażymy na szybkim ogniu przez 4 minuty, co chwilę mieszając.
  3. Reklamy Ads By Google
  4. Po usmażeniu kurczaka wyjmujemy go na talerz i odstawiamy na bok. Na tej samej patelni podsmażamy czosnek, szalotkę oraz imbir. Następnie dodajemy wszystkie warzywa i smażymy na szybkim ogniu. Możemy podlać odrobiną wody.
  5. Na patelnię z warzywami dodajemy 5 łyżek sosu sojowego, łyżeczkę cukru, 5 łyżek octu ryżowego. Wszystko dokładnie mieszamy i smażymy na szybkim ogniu.
  6. Reklamy Ads By Google
  7. Następnie, kiedy warzywa będą już prawie gotowe (finalnie, powinny być al dente) dodajemy ugotowany makaron i kurczaka. Wszystko mieszamy i smażymy jeszcze chwilę.
  8. Reklamy Ads By Google

Gotowe makaron z kurczakiem już na talerzu dekorujemy natką pietruszki i sezamem. Smacznego!

Zobacz również: Polędwiczka wieprzowa po chińsku z ananasem

Oceń ten przepis!
0 / 5 Średnia: 4.91

Twoja ocena:

Reklamy Ads By Google
2 osoby ogląda ten przepis
Mateusz Turek

Mateusz Turek

Jestem szefem w swojej kuchni - gotowanie to moja największa pasja. Z ogromną przyjemnością oddaję się sztuce kulinarnej, uwielbiając zarówno proces tworzenia wykwintnych dań, jak i samą radość z jedzenia. W moim repertuarze znajdziesz zarówno tradycyjne przepisy, które odświeżam i wzbogacam o odrobinę nowoczesności, jak i własne, unikalne kreacje kucharskie. Dzięki mojemu podejściu, moje dania to harmonijne połączenie bogactwa smaków i aromatów, które zachwycają podniebienia, a jednocześnie nie wymagają od kucharza nieprzyzwoitego wysiłku. Kocham dzielić się tymi doświadczeniami kulinarnymi, inspirując innych do odkrywania radości płynącej z gotowania i wspólnego celebrowania posiłków.

Artykuły: 422
Obserwuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments

Newsletter kulinarny

Bądź na bieżąco – wysyłamy sezonowe przepisy i porady

Zapisz się na jedyny taki w sieci kulinarny newsletter i dołącz do 2719 zadowolonych czytelników. Szefpoleca.pl to ciągle rosnąca baza artykułów i przepisów na dania z całego świata. Każdego dnia tworzymy blog kulinarny z pasją dla osób, które kochają gotowanie i pieczenia tak jak my! Już dziś dołącz do nas :)