0 0

Makaron ryżowy z kurczakiem po tajsku

Makaron ryżowy z kurczakiem po tajsku

Wybierz jak chcesz udostępnić:

Albo można po prostu skopiować i udostępnić ten link

Składniki

Ilość porcji
450 gram filet z kurczaka
200 gram makaron ryżowy
200 gram marchewka
200 gram cukinia
250 gram papryka czerwona
5 łyżek sos sojowy
5 łyżek ocet ryżowy
1 łyżeczka cukier
3 ząbki czosnek
2 łyżeczki tarty imbir
50 gram szalotka
10 gram sezam
300 gram pieczarki
natka pietruszki
oliwa z oliwek

Makaron ryżowy z kurczakiem po tajsku

Dieta:
    • 30 minut
    • Porcje: 4
    • Łatwy

    Składniki

    Opis

    Udostępnij

    Szybkie i pyszne danie to specjalność każdego dobrego kucharza. Nie trzeba przecież całego dnia spędzić w kuchni, aby przygotować coś zaskakującego i przede wszystkim ujmującego smakiem. Taki właśnie jest makaron z kurczakiem po tajsku. Ta potrawa ma jeszcze jeden walor, który szczególnie docenią osoby unikające glutenu w codziennym menu. Jej bazę stanowi makaron ryżowy, więc jest jak najbardziej bezglutenowa. Z kolei dodatek warzyw to ogromny wkład w zdrowy styl żywienia.

    Przepis na makaron ryżowy z kurczakiem na każdą okazję

    Takie danie spokojnie można podać zarówno na obiad, jak i na kolację. Co więcej, świetnie się sprawdzi nawet na przyjęcie. Na pewno warto zaskoczyć rodzinę czy swoich przyjaciół oryginalnym przyrządzeniem kurczaka. Niekoniecznie tradycyjnym, ale w otoczeniu kolorowych warzyw i z ciekawą nutą smakową, która wynika z wykorzystanych składników, tak charakterystycznych dla kuchni tajskiej. Całość tworzy niebanalną kompozycję cieszącą wszystkie zmysły — wzrok, węch i kubki smakowe.

    Etapy

    1
    Zrobione

    Makaron gotujemy według instrukcji na opakowaniu. W międzyczasie myjemy, oczyszczamy i kroimy w paski warzywa: marchewkę, cukinię, paprykę oraz pieczarki. Na tartce trzemy imbir oraz drobno siekamy szalotkę i czosnek.

    2
    Zrobione

    Filet z kurczaka oczyszczamy, myjemy i kroimy w paski. Przyprawiamy solą, pieprzem oraz odrobiną curry, następnie smażymy na szybkim ogniu przez 4 minuty, co chwilę mieszając.

    3
    Zrobione

    Po usmażeniu kurczaka wyjmujemy go na talerz i odstawiamy na bok. Na tej samej patelni podsmażamy czosnek, szalotkę oraz imbir. Następnie dodajemy wszystkie warzywa i smażymy na szybkim ogniu. Możemy podlać odrobiną wody.

    4
    Zrobione

    Na patelnię z warzywami dodajemy 5 łyżek sosu sojowego, łyżeczkę cukru, 5 łyżek octu ryżowego. Wszystko dokładnie mieszamy i smażymy na szybkim ogniu.

    5
    Zrobione

    Następnie, kiedy warzywa będą już prawie gotowe (finalnie, powinny być al dente) dodajemy ugotowany makaron i kurczaka. Wszystko mieszamy i smażymy jeszcze chwilę.

    6
    Zrobione

    Danie już na talerzu dekorujemy natką i sezamem. Smacznego!

    Szefpoleca

    Jestem kulinarnym samoukiem i lubię stawiać przed sobą ciekawe wyzwania, (czytaj) eksperymentować - łączyć na pozór niepasujące do siebie smaki. Moją drugą wielką pasją jest fotografia. Jako wytrawny esteta bardzo sprawnie stylizuje potrawy i staram się jak najlepiej oddać klimat chwili, odzwierciedlając atrakcyjność smakową przyrządzonego posiłku. Wszystkie zamieszczone zdjęcia przepisów są mojego autorstwa i wszystkie potrawy były w pełni jadalne.

    Dodaj swój komentarz

    Placki z cukinii
    poprzedni
    Placki z cukinii
    Placki z cukinii
    poprzedni
    Placki z cukinii