0 0

Kapusta zasmażana

Kapusta zasmażana

Wybierz jak chcesz udostępnić:

Albo można po prostu skopiować i udostępnić ten link

Składniki

Ilość porcji
400 gram kapusta
2 łyżki oliwa z oliwek
2 szt szalotka
2 łyżki sok z cytryny
2 łyżeczki cukier
1 łyżeczka sól
pieprz
natka pietruszki

Kapusta zasmażana

Dieta:
    Kuchnia:
    • 30 min
    • Porcje: 2
    • Łatwy

    Składniki

    Opis

    Udostępnij

    Kapusta to niewątpliwie jedno z ulubionych warzyw w naszym kraju. Pojawia się na talerzu niemal przez cały rok i to w różnych postaciach. Popularnością cieszą się gołąbki czy surówki, ale niektórzy wręcz szaleją na punkcie aromatycznego bigosu. Hitem w wielu domach jest także kapusta zasmażana. Przepis na to danie należy uznać za wyjątkowo łatwe w przygotowaniu, a jego walory smakowe mają naprawdę sporo zwolenników. Co ważne, kapusta w porównaniu z innymi warzywami jest dość tania, więc to również idealne rozwiązanie dla oszczędnych.

    Przepis na kapustę zasmażaną, która nie pójdzie w boczki

    Warto podkreślić, że kapusta zasmażana nie musi ociekać tłuszczem i jeszcze dodatkowo tonąć w zasmażce. Oliwa z oliwek jest delikatna, a przy tym bardzo korzystna dla organizmu człowieka. To zatem doskonała informacja dla osób dbających o zdrowe żywienie. Na tę potrawę spokojnie mogą się skusić nawet ci, którzy powinni ograniczać ilość kalorii. W każdym razie danie zawiera mnóstwo witamin i składników mineralnych skrytych w fantastycznym smaku. Warto się skusić!

    Etapy

    1
    Zrobione

    Kapustę myjemy i drobno szatkujemy. Na patelni rozgrzewamy oliwę i podsmażamy na złoty kolor posiekaną szalotkę.

    2
    Zrobione

    Dodajemy kapustę, doprawimy cukrem i sokiem z cytryny. Kapustę smażymy na średnim ogniu przez około 15 minut, co jakiś czas mieszając.

    3
    Zrobione

    Następnie dokrawajmy solą i pieprzem, dodajemy natkę pietruszki i smażymy około 5 minut, co jakiś czas mieszając. Smacznego!

    Szefpoleca

    Jestem kulinarnym samoukiem i lubię stawiać przed sobą ciekawe wyzwania, (czytaj) eksperymentować - łączyć na pozór niepasujące do siebie smaki. Moją drugą wielką pasją jest fotografia. Jako wytrawny esteta bardzo sprawnie stylizuje potrawy i staram się jak najlepiej oddać klimat chwili, odzwierciedlając atrakcyjność smakową przyrządzonego posiłku. Wszystkie zamieszczone zdjęcia przepisów są mojego autorstwa i wszystkie potrawy były w pełni jadalne.

    Dodaj swój komentarz

    Zupa z dyni
    poprzedni
    Zupa z dyni
    Cukinia smażona w cieście naleśnikowym
    następny
    Cukinia smażona w cieście naleśnikowym
    Zupa z dyni
    poprzedni
    Zupa z dyni
    Cukinia smażona w cieście naleśnikowym
    następny
    Cukinia smażona w cieście naleśnikowym