0 0

Domowy rosół z indyka

Domowy rosół z indyka

Wybierz jak chcesz udostępnić:

Albo można po prostu skopiować i udostępnić ten link

Składniki

Ilość porcji
2 szt skrzydło indyka
2 szt szyja indyka
2 szt marchewka
1 szt pietruszka (korzeń)
0.5 seler (korzeń)
50 gram por
1 łodyga seler naciowy
5 ziaren ziele angielskie
5 szt liść laurowy
1 pęczek natka pietruszki
pieprz
sól

Domowy rosół z indyka

Kuchnia:

Podawany z mięsem z rosołu i domowym makaronem...

  • 3 godz 30 minut
  • Porcje: 4
  • Łatwy

Składniki

Opis

Udostępnij

Klasyczny rosół podbija kubki smakowe wielu osób. Ten aromatyczny wywar z mięsa i warzyw nie tylko błyskawicznie rozgrzewa, ale również uzupełnia braki składników odżywczych. Kiedyś był pozycją obowiązkową na wzmocnienie dla osłabionych z powodu infekcji dróg oddechowych. Niektórzy też nie wyobrażają sobie bez niego niedzielnego obiadu. Poza tym jest wyjątkowo łatwy w przygotowaniu i w zasadzie każdy może go ugotować bez względu na swoje umiejętności kulinarne. Czasami jednak warto poeksperymentować ze składnikami i niekoniecznie bazą rosołu musi być mięso z kurczaka i wołowina.

Domowy rosół z indyka, czyli odświeżony przepis na tradycyjne danie

Teoretycznie zmienia się niewiele, ponieważ i w tej wersji pojawia się mięso, warzywa korzeniowe i przyprawy. Pomimo to rosół okazuje się zupełnie inny, właśnie z powodu indyka i jego dość wyrazistego, acz bardzo delikatnego smaku. Właśnie dlatego wiele osób preferuje mięso indycze, które ponadto charakteryzuje się niewielką zawartością tłuszczu. Dzięki temu rosołem ugotowanym na bazie indyka z marchewkami, korzeniem pietruszki, selerem, porem i lubczykiem zachwycają się osoby będące na diecie i ceniące sobie dania lekkostrawne, dla których tradycyjny przepis okazuje się zbyt tłusty.

Etapy

1
Zrobione
30 minut

Przygotowanie mięsa i warzyw

Myjemy mięso indyka, wkładamy do garnka, dodajemy 1 łyżeczkę soli i zalewamy zimną wodą. Odstawiamy na pół godziny. Włoszczyznę myjemy i obieramy. Nie kroimy, będziemy wrzucać w całości.

2
Zrobione
1 godz 30 min

Gotowanie mięsa

Wylewamy wodę z płukanki, zalewamy 2,5 litrami świeżej zimnej wody. Dodajemy przyprawy: sól, pieprz, ziele angielskie, liście laurowe. Gotujemy na większym ogniu i zbieramy szumowiny z powierzchni. Zmniejszamy ogień do minimum i gotujemy przez półtorej godziny.

3
Zrobione
1 godz 30 min

Dodajemy wszystkie warzywa i gotujemy pod uchyloną pokrywką na małym ogniu przez półtorej godziny.
15 minut przed końcem gotowania dodajemy posiekaną natkę pietruszki, łodygę selera naciowego oraz jedną łyżkę oliwy z oliwek.

4
Zrobione

Całość gotujemy jeszcze chwilę, następnie wyjmujemy łodygę selera. Podajemy z wcześniej ugotowanym makaronem. Smacznego!

Kasia

Jako mała dziewczynka uwielbiałam asystować mamie przy przygotowaniu posiłków. Kiedy inne dzieci oglądały bajki w telewizji, ja z entuzjazmem śledziłam programy kulinarne. Obecnie jako mama 2-letniej Zuzi zawsze dbam o świeże przyprawy i dobrej jakości, ekologiczne produkty. Jestem zwolenniczką tradycyjnej polskiej kuchni i chętnie sięgam po dawno zapomniane przepisy, ale fascynuje mnie także food tourism. Dlatego w wolnym czasie razem z mężem i córeczką chętnie odkrywamy nowe restauracje i trendy kulinarne.

Kilka komentarzy Ukryj komentarze

Dodaj swój komentarz

Łaciate ciasto z jabłkami
poprzedni
Łaciate ciasto z jabłkami
Sałatka z jajkiem, rzodkiewką, ogórkiem i sałatą lodową
następny
Sałatka z jajkiem, rzodkiewką, ogórkiem i sałatą lodową
Łaciate ciasto z jabłkami
poprzedni
Łaciate ciasto z jabłkami
Sałatka z jajkiem, rzodkiewką, ogórkiem i sałatą lodową
następny
Sałatka z jajkiem, rzodkiewką, ogórkiem i sałatą lodową