Domowe ptasie mleczko

Reklamy Ads By Google

Przepis jest odpowiedni dla diety:

Dobrze przygotowane ma lekką i puszystą konsystencję, do tego jest niesamowicie smaczne i uzależniające, nie sposób go nie lubić 🙂  Domowe ptasie mleczko to jeden z moich ulubionych deserów w upalne dni. Idealnie smakuję z mrożoną herbatą.

Reklamy Ads By Google

Zanim zaczniesz przygotowywać przepis domowe ptasie mleczko, przeczytaj cały przepis i opis, który zawiera cenne wskazówki.

Reklamy Ads By Google

Składniki

  • galaretka malinowa
  • galaretka agrestowa
  • 280 gram serka homogenizowanego waniliowego
  • 400 ml śmietanki 30%
  • śmietan fix
  • żelatyna fix
  • 64 gram czekolady mlecznej
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
Zobacz inne przepisy z: , , , , , ,

Przepis na domowe ptasie mleczko

  1. Galaretkę rozpuszczamy, każdą oddzielnie według zaleceń na opakowaniu, dodatkowo w każdej galaretce rozpuszczamy po 3 łyżki żelatyny fix, pozostawiamy do ostygnięcia. (przed kolejnym punktem galaretki możemy włożyć na 20 – 30 minut do lodówki, aby były bardziej zastygły)
  2. Następnie do wystudzonych, ale jeszcze nie zastygniętych galaretek, dodajemy po 140 gram serka homogenizowanego (jeden kubeczek małego danio) i miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji.
  3. Reklamy Ads By Google
  4. Jedną z galaretek wstawiamy do lodówki i pilnujemy momentu kiedy zaczynie zastygać – jest to odpowiedni moment do wlania galaretki w formę. (galaretkę przed wlaniem do formy możesz zmiksować mikserem, aby była bardziej napowietrzona).
  5. Chwilę później, tę samą czynność powtarzamy z drugą galaretką. Pamiętajmy jednak, aby galaretka wlana chwilę wcześniej była już prawie zastygnięta. Jest to bardzo ważne, gdyż galaretki nie mogą się wymieszać, ale muszą się zespoić, aby nie odpadała po ukrojeniu jedna od drugiej 😉
  6. Reklamy Ads By Google
  7. Kiedy mamy już zastygnięte obie galaretki, możemy przejść do przygotowania bitej śmietany. Do wysokiej miski wlewamy dwie śmietany 30% i miksujemy na najwyższych obrotach. Następnie dodajemy śmietan fix i cukier waniliowy. Całość miksujemy do uzyskania pożądanej sztywności śmietany. Nakładamy bitą śmietanę na galaretkę i wyrównujemy łyżką.
  8. Następnie na najdrobniejszych oczkach trzemy czekoladę i posypujemy równomiernie na bitą śmietanę, tak aby powstała warstwa wiórków zakrywających śmietanę. Odstawiamy do lodówki na kilka godzin w celu schłodzenia.
  9. Reklamy Ads By Google

Domowe ptasie mleczko najlepiej kroić nożem nagrzanym w ciepłej wodzie. Smacznego!

Reklamy Ads By Google

Oceń ten przepis!
0 / 5 Średnia: 4.88

Twoja ocena:

1 osoba ogląda ten przepis
Mateusz Turek

Mateusz Turek

Jestem szefem w swojej kuchni - gotowanie to moja największa pasja. Z ogromną przyjemnością oddaję się sztuce kulinarnej, uwielbiając zarówno proces tworzenia wykwintnych dań, jak i samą radość z jedzenia. W moim repertuarze znajdziesz zarówno tradycyjne przepisy, które odświeżam i wzbogacam o odrobinę nowoczesności, jak i własne, unikalne kreacje kucharskie. Dzięki mojemu podejściu, moje dania to harmonijne połączenie bogactwa smaków i aromatów, które zachwycają podniebienia, a jednocześnie nie wymagają od kucharza nieprzyzwoitego wysiłku. Kocham dzielić się tymi doświadczeniami kulinarnymi, inspirując innych do odkrywania radości płynącej z gotowania i wspólnego celebrowania posiłków.

Artykuły: 422
Obserwuj
Powiadom o
guest
2 komentarzy
Najstarsze
Najnowsze Najwyżej oceniane
Inline Feedbacks
View all comments

Newsletter kulinarny

Bądź na bieżąco – wysyłamy sezonowe przepisy i porady

Zapisz się na jedyny taki w sieci kulinarny newsletter i dołącz do 2719 zadowolonych czytelników. Szefpoleca.pl to ciągle rosnąca baza artykułów i przepisów na dania z całego świata. Każdego dnia tworzymy blog kulinarny z pasją dla osób, które kochają gotowanie i pieczenia tak jak my! Już dziś dołącz do nas :)