0 0

Domowe ciasto z morelami

Domowe ciasto z morelami

Wybierz jak chcesz udostępnić:

Albo można po prostu skopiować i udostępnić ten link

Składniki

3 szt jajka
200 gram mąka pszenna
150 gram cukier puder
120 ml olej rzepakowy
150 gram jogurt naturalny
1 op biała czekolada
0.5 kg morele
1 szt skórka z cytryny
1 łyżeczka proszek do pieczenia
1 łyżeczka aromat wanilii

Domowe ciasto z morelami

Dieta:
    Kuchnia:

    Puszyste ciasto jogurtowe z dowolnymi owocami sezonowymi idealne na podwieczorek dla całej rodziny

    • 40 min
    • Łatwy

    Składniki

    Opis

    Udostępnij

    Kiedy za oknem słońce mocno przygrzewa, to w kuchni chciałoby się spędzać jak najmniej czasu. Dania powinny być szybkie w przygotowaniu, a zarazem lekkie w trawieniu. Dlatego na letni podwieczorek doskonale się sprawdzi delikatne ciasto jogurtowe z morelami – puszyste, nieco wilgotne i po prostu rozpływające się w ustach. Przepis jest wręcz bajecznie prosty, więc chyba nie ma osoby, której wypiek mógłby się nie udać. Wystarczy zaledwie kilka minut na wymieszanie wszystkich składników, umieszczenie w formie, a potem tylko na wierzch uroczy dodatek w postaci przypominającej zachodzące słońce moreli i gotowe – można wstawiać do pieca. A po wyjęciu jedynie oprószyć cukrem pudrem albo posypać kawałeczkami białej czekolady. Po prostu niebo w gębie.

    Domowe ciasto z morelami dla największych łasuchów

    Desery przygotowane samodzielnie są nie tylko lepsze w smaku, ale i zdrowsze. Warto zatem poświęcić chwilkę na upieczenie ciasta, które nawet wizualnie kojarzy się z latem. Z każdego kawałka spogląda połówka moreli i kusi do zjedzenia, więc ciasto znika z talerzyków równie szybko, ja się je robi.

    Etapy

    1
    Zrobione

    Owoce myjemy i osuszamy. Następnie ubijamy jajka z cukrem pudrem na puszystą pianę.

    2
    Zrobione

    W rondelku na jednej łyżce oleju rozpuszczamy czekoladę. Rób to na wolnym ogniu i bardzo uważnie, bo szybko się przypali.

    3
    Zrobione

    Do jajek i cukru dodajemy jogurt naturalny, jedną łyżeczkę aromatu wanilii, olej, oraz skórkę z cytryny, następnie całość mieszamy mikserem.

    4
    Zrobione

    Dodajemy rozpuszczona czekoladę i ponownie miksujemy. Następnie wsypujemy powoli mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, cały czas miksując.

    5
    Zrobione
    30 min

    Temperatura pieczenia 180°C

    Pieczemy około 30 minut w 180°C na środkowej półce, najlepiej do suchego patyka. Forma, jaką użyłam miała wymiary 20 x 30 cm. Smacznego!

    6
    Zrobione

    Wskazówka

    Możesz użyć dowolnych owoców, a najlepiej takie, jakie lubisz ;-)

    Kasia

    Jako mała dziewczynka uwielbiałam asystować mamie przy przygotowaniu posiłków. Kiedy inne dzieci oglądały bajki w telewizji, ja z entuzjazmem śledziłam programy kulinarne. Obecnie jako mama 2-letniej Zuzi zawsze dbam o świeże przyprawy i dobrej jakości, ekologiczne produkty. Jestem zwolenniczką tradycyjnej polskiej kuchni i chętnie sięgam po dawno zapomniane przepisy, ale fascynuje mnie także food tourism. Dlatego w wolnym czasie razem z mężem i córeczką chętnie odkrywamy nowe restauracje i trendy kulinarne.

    Jeden komentarz Ukryj komentarze

    Dodaj swój komentarz

    Oryginalna tarta bakewell
    poprzedni
    Tarta bakewell
    Przepis na pyszny bób
    następny
    Przepis na pyszny bób
    Oryginalna tarta bakewell
    poprzedni
    Tarta bakewell
    Przepis na pyszny bób
    następny
    Przepis na pyszny bób