0 0

Cukinia smażona w cieście naleśnikowym

Cukinia smażona w cieście naleśnikowym

Wybierz jak chcesz udostępnić:

Albo można po prostu skopiować i udostępnić ten link

Składniki

Ilość porcji
10 szt cukinia mini cukinie
1.2 szklanki mąka pszenna typ500 wrocławska
1 szklanka mleko 3,2%
0.75 szklanki woda
3 łyżki masło ekstra
1 szt jajko
sól
pieprz
cukier
1 szklanka olej rzepakowy

Cukinia smażona w cieście naleśnikowym

Dieta:
    Kuchnia:
    • 20 min
    • Porcje: 2
    • Łatwy

    Składniki

    Opis

    Udostępnij

    Trudno znaleźć osobę, która nie przepada za naleśnikami. Również cukinia ma wielu zwolenników. Dlatego przepis na cukinię w cieście naleśnikowym może się okazać strzałem w dziesiątkę! To rewelacyjne połączenie smaków znanych z dzieciństwa ze zdrową i nowoczesną kuchnią. Cukinia w wyniku smażenia staje się cudownie miękka, ale osłonka w postaci ciasta chroni ją przed utratą cennych składników mineralnych czy witamin. Danie z pewnością przypadnie do gustu zarówno dzieciom, jak i dorosłym.

    Smażona cukinia w cieście – przepis na pyszną przekąskę

    Plasterki tego wyśmienitego warzywa obtoczone w delikatnym cieście naleśnikowym można jeść na ciepło i na zimno. Sprawdzą się na lunch, ale również jako lekkie danie na kolację. Wiele osób z przyjemnością wykorzysta je także na obiad. Możliwości są zatem nieograniczone. Łatwo też dopasować smak ciasta do swoich preferencji. Wystarczą odpowiednie proporcje soli, pieprzu i cukru. Jeżeli ktoś woli bardziej wyrazisty smak, to nic nie stoi na przeszkodzie, aby dorzucić szczyptę kurkumy, pieprzu cayenne czy majeranku.

    Etapy

    1
    Zrobione

    Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy mleko, wodę, jajka, sól, cukier, pieprz i roztopione masło. Całość miksujemy na gładką, jednolitą konsystencję. Ciasto powinno być odrobinę słone i pikantne.

    2
    Zrobione

    Cukinie myjemy, obcinamy końcówki i kroimy na plasterki grubości około 1 centymetra. Rozgrzewamy olej na patelni.

    3
    Zrobione

    Plastry cukinii obtaczamy w cieście i wrzucamy na gorący olej, tak aby cały plaster zanurzył się w oleju. Smażymy z obydwu stron na złoty kolor. Usmażone cukinie wyjmujemy na ręcznik papierowy, aby obciekły z oleju. Smacznego!

    Szefpoleca

    Jestem kulinarnym samoukiem i lubię stawiać przed sobą ciekawe wyzwania, (czytaj) eksperymentować - łączyć na pozór niepasujące do siebie smaki. Moją drugą wielką pasją jest fotografia. Jako wytrawny esteta bardzo sprawnie stylizuje potrawy i staram się jak najlepiej oddać klimat chwili, odzwierciedlając atrakcyjność smakową przyrządzonego posiłku. Wszystkie zamieszczone zdjęcia przepisów są mojego autorstwa i wszystkie potrawy były w pełni jadalne.

    Dodaj swój komentarz

    Kapusta zasmażana
    poprzedni
    Kapusta zasmażana
    Bób z marchewką i makaronem
    następny
    Bób z marchewką i makaronem
    Kapusta zasmażana
    poprzedni
    Kapusta zasmażana
    Bób z marchewką i makaronem
    następny
    Bób z marchewką i makaronem