0 0

Bób z marchewką i makaronem

Bób z marchewką i makaronem

Wybierz jak chcesz udostępnić:

Albo można po prostu skopiować i udostępnić ten link

Składniki

Ilość porcji
Jak ugotować bób?
400 gram bób
1 łyżeczka sól
1 łyżeczka cukier
1 litr woda
Pozostałe składniki
100 gram makaron
2 szt marchewka
2 łyżki masło ekstra
czosnek
sól
pieprz
natka pietruszki
koper

Bób z marchewką i makaronem

Dieta:
    Kuchnia:
    • 20 min
    • Porcje: 2
    • Łatwy

    Składniki

    • Jak ugotować bób?

    • Pozostałe składniki

    Opis

    Udostępnij

    Kuchnia to idealne miejsce na eksperymenty. Warto spróbować ciekawych połączeń składników – może w ten sposób uda się odkryć nowe, oryginalne potrawy. Bób najczęściej podaje się z masełkiem, czosnkiem i jakąś zieleniną. Jednak to warzywo, w związku z dużą zawartością białka, idealnie się sprawdza jako zamiennik mięsa. Dlatego przepis na makaron z bobem i marchewką może się okazać doskonałym pomysłem na syty, pełnowartościowy i zdrowy obiad. Co ważne, nie trzeba spędzić pół dnia na przygotowaniu tego dania, a to przecież niebagatelna zaleta.

    Bób, makaron i marchewka – trzy kolory na talerzu

    Siła tego dania tkwi w jego prostocie. Charakterystyczny smak bobu idealnie komponuje się z lekką słodkością marchewki oraz dodatkiem ostrzejszego nieco czosnku. Całość łagodzi makaron, a posiekany koperek oraz przyprawy wspaniale podkreślają całą złożoność tej potrawy. Dopieszczone są nie tylko kubki smakowe. Bób z marchewką i makaronem również pięknie wygląda, a roztaczający się ujmujący zapach przyciąga wszystkich do stołu.

    Etapy

    1
    Zrobione

    Bób dokładnie płuczemy pod bieżącą wodą. Następnie wrzucamy go na gotującą się wodę, dodajemy łyżeczkę soli, łyżeczkę cukru i gotujemy przez około 5 minut. Po ugotowaniu bób przelewamy na sitku zimną wodą, następnie obieramy ze skórek.

    2
    Zrobione

    Równolegle do bobu gotujemy makaron według wskazówek na opakowaniu. Marchewkę obieramy i kroimy na plasterki, gotujemy w osolonej wodzie do miękkości.

    3
    Zrobione

    Na patelni na wolnym ogniu rozpuszczamy masło, podkręcamy ognień i dodajemy siekany czosnek, ugotowany i obrany bób, marchew oraz makaron. Całość mieszamy, dodajemy siekany koper, doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Nie smażymy za długo, tylko chwilkę do połączenia składników. Smacznego!

    Szefpoleca

    Jestem kulinarnym samoukiem i lubię stawiać przed sobą ciekawe wyzwania, (czytaj) eksperymentować - łączyć na pozór niepasujące do siebie smaki. Moją drugą wielką pasją jest fotografia. Jako wytrawny esteta bardzo sprawnie stylizuje potrawy i staram się jak najlepiej oddać klimat chwili, odzwierciedlając atrakcyjność smakową przyrządzonego posiłku. Wszystkie zamieszczone zdjęcia przepisów są mojego autorstwa i wszystkie potrawy były w pełni jadalne.

    Dodaj swój komentarz

    Cukinia smażona w cieście naleśnikowym
    poprzedni
    Cukinia smażona w cieście naleśnikowym
    Zupa krem ze świeżych pomidorów
    następny
    Zupa krem ze świeżych pomidorów
    Cukinia smażona w cieście naleśnikowym
    poprzedni
    Cukinia smażona w cieście naleśnikowym
    Zupa krem ze świeżych pomidorów
    następny
    Zupa krem ze świeżych pomidorów