Przekąski

Tatar wołowy — klasyczny przepis

1 min czytania
Jak zrobić tatar wołowy — klasyczny przepis

Sprawdzony przepis na pyszny tatar wołowy, który możemy podać w postaci przekąski. Wypróbuj ten prosty przepis.

Tatar powstaje z surowego mięsa, dlatego wołowina powinna pochodzić ze sprawdzonego miejsca od zaufanych sprzedawców. Nie należy również długo przetrzymywać mięsa na tatar w domu w lodówce, dlatego najlepiej po zakupie od razu przyrządzić pyszny befsztyk tatarski.

Składniki:

  • 250 g wołowiny — polędwicy
  • 1 łyżka oleju
  • 2 łyżki przegotowanej wody
  • 1 łyżka brandy lub Maggi
  • sól i pieprz
  • 2 surowe żółtka
  • 1 mała cebula
  • 2 ogórki kiszone
  • 1/2 szklanki marynowanych pieczarek
  • 2 łyżeczki musztardy
  • pieczywo, masło

Jak zrobić tatar wołowy?

  1. Mięso powinno być schłodzone przed posiekaniem (np. przełożyć z lodówki do zamrażarki na 15 minut).
  2. Skorupki jajek należy sparzyć wrzątkiem. Przygotowujemy dodatki – bardzo drobno siekamy cebulę, ogórki i grzyby.
  3. Mięso siekamy drobno na desce za pomocą dużego, ostrego noża — najpierw na plastry, potem paski, na samym końcu w malutką kosteczkę. Mięso możemy też zmielić w maszynce, jednak prawdziwy tatar wołowy przygotowuję się z mięsa siekanego.
  4. Posiekane mięso przekładamy do miski, następnie dodajemy olej, wodę oraz Maggi*, doprawiamy solą oraz pieprzem, następnie dokładnie wyrabiamy.
  5. Z gotowego mięsa formujemy 2 dyski i układamy je na talerzach.
  6. Oddzielamy żółtka od białek. Następnie robimy małe wgłębienie w mięsie i umieszczamy tam łyżką żółtko.
  7. Mięso dookoła obkładamy posiekanymi dodatkami oraz musztardą.
  8. Tatar wołowy możemy posypać posiekanym szczypiorkiem lub natką pietruszki oraz szczyptą świeżo zmielonego pieprzu pieprzem.

Tatar podajemy od razu do spożycia, bezpośrednio po przygotowaniu. Ze wzglądu, że jest to surowe mięso z jajkiem nie należy go przechowywać na potem. Smacznego!

*Maggi możemy zastąpić sosem sojowym albo brandy, nada to przekąsce zupełnie innego smaku. W przypadku użycia sosu sojowego należy uważać z solą, ponieważ sos jest już słony.

211 — ilość wpisów

O autorze
Cześć! Jestem Mateusz i wcale nie jestem szefem kuchni, gotuję z pasją, chociaż wszyscy twierdzą, że mógłbym gotować w najlepszych restauracjach. Jeżeli szukasz sprawdzonych przepisów, to właśnie takie znajdziesz na moim blogu. Uwielbiasz dobre jedzenie? Obserwuj mój blog — tego tutaj nie zabraknie!
Zobacz wszystko
Może Ci się spodobać
Przekąski

Quesadilla z kurczakiem i warzywami

1 min czytania
Quesadilla z kurczakiem i warzywami to wyborna potrawa kuchni meksykańskiej. Doskonale komponuję się z różnymi…

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

+ 83 = 91