Reklamy Ads By Google

Przepis jest odpowiedni dla diety:

Meksykańskie tacos z mięsem mielonym to świetny pomysł nie tylko na obiad lub kolację, ale również na domówkę z przyjaciółmi. Pełna kolorów i smaków kuchnia meksykańska znana jest z pysznych i bardzo prostych dań. Bez wątpienia Tacos wpisuję się w ten schemat. Danie składa się głównie z trzech elementów — tortilli, mięsa oraz warzyw charakterystycznych dla kuchni meksykańskiej.

Klasyka kuchni meksykańskiej

Bez wątpienia meksykanie uwielbiają tacos, jest bardzo proste w przygotowania i sycące. Ponadto przepis bardzo łatwo ulega modyfikacjom. Tacos można przygotować na kilkanaście równych sposobów. Sprawdzi się nawet z mięsem z kurczaka czy wieprzowiną. Należy tylko pamiętać, aby użyć dość chudego mięsa. Jeśli chodzi o inne dodatki, to tutaj również jest spora dowolność. Najpopularniejsze to oczywiście fasola i kukurydza, z czego w zasadzie słyną meksykanie. Jednak nic nie stoi na przeszkodzie, aby w tacos znalazły się takie składniki jak krewetki ser żółty czy guacamole.

Reklamy Ads By Google

Jeszcze nie wspominałem o sosie. Tutaj nie ma również jednolitej zasady. Możecie je podawać w lekkiej wersji z jogurtem naturalnym lub z kwaśną śmietaną w wersji na bogato 😊

Zanim zaczniesz przygotowywać przepis tacos, przeczytaj cały przepis i opis, który zawiera cenne wskazówki.

Reklamy Ads By Google

Składniki

  • 500 g mielonego mięsa wołowego
  • 2 ząbki czosnku
  • papryczka chili
  • 2 pomidory
  • 2 awokado
  • mała puszka kukurydzy
  • czerwona cebula
  • kilka liści sałaty rzymskiej lub zwykłej
  • 200 g gęstego jogurtu naturalnego lub kwaśnej śmietany
  • 8 placków tortilli lub muszli do tacos
  • olej roślinny

Przyprawy:

  • łyżeczka kuminu
  • łyżeczka słodkiej papryki
  • łyżeczka soli
  • pół łyżeczki cynamonu
  • 1/5 łyżeczki pieprzu czarnego
Zobacz inne przepisy z: , , , , , , , , , , , , , , , ,

Przepis na tacos w domu

  1. W pierwszej kolejności podsmażamy na średnim ogniu przeciśnięty przez praskę czosnek, następnie dodajemy mięso mielone oraz przyprawiamy wszystkimi przyprawami. Mięso smażymy, aż mięso będzie w pełni przesmażone i lekko zarumienione.
  2. W międzyczasie, kiedy mięso się smaży kroimy pomidory w drobną kostkę. Liście sałaty kroimy na nieduże paski. Papryczkę chili oczyszczamy z nasion i kroimy w paski. Cebulę obieramy i kroimy w piórka. Kukurydzę odcedzamy z zalewy. Awokado obieramy, usuwamy pestkę i kroimy w kostkę.
  3. Reklamy Ads By Google
  4. Następnie przygotowujemy muszle do tacos zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Jeśli korzystamy z placków tortilli składamy każdy oddzielnie na pół tak aby placek utworzył łódeczkę, następnie wkładamy je do nagrzanego piekarnika do 150℃ i pieczemy przez 10 minut. Ważne, aby podczas pieczenia placki się nie posklejały.
  5. Następnie po wyjęciu muszli lub placków tortilli z piekarnika wkładamy do nich sałatę, mięso mielone i wymieszane warzywa. Gotowe tacos polewamy sokiem z limonki i łyżką jogurtu lub kwaśnej śmietany. Smacznego!
  6. Reklamy Ads By Google

Zobacz również: Salsa pomidorowa pico de gallo

Reklamy Ads By Google

Oceń ten przepis!

0 / 5 Średnia: 4.85

Twoja ocena:

1 osoba ogląda ten przepis
Mateusz Turek

Mateusz Turek

Mateusz to wyjątkowe połączenie talentu, pasji i głębokiej wiedzy w wielu dziedzinach. W kuchni czuje się jak ryba w wodzie, przygodę z gotowaniem rozpoczął w wieku 11 lat, a na jego koncie jest ponad 500 autorskich przepisów. Zawodowo łączy technologię z innymi obszarami zainteresowań. Współpracował z takimi markami jak Oriflame, Top Market czy Bezpieczna Rodzina. Jego wnikliwe spostrzeżenia i bogata wiedza pozwalają na poruszanie się nie tylko w tematyce kuchni czy technologii, ale również obszarze ogrodnictwa i astrologii.

Artykuły: 408
Obserwuj
Powiadom o
guest
2 komentarzy
Najstarsze
Najnowsze Najwyżej oceniane
Inline Feedbacks
View all comments