Na skróty
Meksykańskie tacos z mięsem mielonym to świetny pomysł nie tylko na obiad lub kolację, ale również na domówkę z przyjaciółmi. Pełna kolorów i smaków kuchnia meksykańska znana jest z pysznych i bardzo prostych dań. Bez wątpienia Tacos wpisuję się w ten schemat. Danie składa się głównie z trzech elementów — tortilli, mięsa oraz warzyw charakterystycznych dla kuchni meksykańskiej.
Klasyka kuchni meksykańskiej
Bez wątpienia meksykanie uwielbiają tacos, jest bardzo proste w przygotowania i sycące. Ponadto przepis bardzo łatwo ulega modyfikacjom. Tacos można przygotować na kilkanaście równych sposobów. Sprawdzi się nawet z mięsem z kurczaka czy wieprzowiną. Należy tylko pamiętać, aby użyć dość chudego mięsa. Jeśli chodzi o inne dodatki, to tutaj również jest spora dowolność. Najpopularniejsze to oczywiście fasola i kukurydza, z czego w zasadzie słyną meksykanie. Jednak nic nie stoi na przeszkodzie, aby w tacos znalazły się takie składniki jak krewetki ser żółty czy guacamole.
Jeszcze nie wspominałem o sosie. Tutaj nie ma również jednolitej zasady. Możecie je podawać w lekkiej wersji z jogurtem naturalnym lub z kwaśną śmietaną w wersji na bogato 😊
Zanim zaczniesz przygotowywać przepis tacos, przeczytaj cały przepis i opis, który zawiera cenne wskazówki.
Składniki
- 500 g mielonego mięsa wołowego
- 2 ząbki czosnku
- papryczka chili
- 2 pomidory
- 2 awokado
- mała puszka kukurydzy
- czerwona cebula
- kilka liści sałaty rzymskiej lub zwykłej
- 200 g gęstego jogurtu naturalnego lub kwaśnej śmietany
- 8 placków tortilli lub muszli do tacos
- olej roślinny
Przyprawy:
- łyżeczka kuminu
- łyżeczka słodkiej papryki
- łyżeczka soli
- pół łyżeczki cynamonu
- 1/5 łyżeczki pieprzu czarnego
Przepis na tacos w domu
- W pierwszej kolejności podsmażamy na średnim ogniu przeciśnięty przez praskę czosnek, następnie dodajemy mięso mielone oraz przyprawiamy wszystkimi przyprawami. Mięso smażymy, aż mięso będzie w pełni przesmażone i lekko zarumienione.
- W międzyczasie, kiedy mięso się smaży kroimy pomidory w drobną kostkę. Liście sałaty kroimy na nieduże paski. Papryczkę chili oczyszczamy z nasion i kroimy w paski. Cebulę obieramy i kroimy w piórka. Kukurydzę odcedzamy z zalewy. Awokado obieramy, usuwamy pestkę i kroimy w kostkę.
- Następnie przygotowujemy muszle do tacos zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Jeśli korzystamy z placków tortilli składamy każdy oddzielnie na pół tak aby placek utworzył łódeczkę, następnie wkładamy je do nagrzanego piekarnika do 150℃ i pieczemy przez 10 minut. Ważne, aby podczas pieczenia placki się nie posklejały.
- Następnie po wyjęciu muszli lub placków tortilli z piekarnika wkładamy do nich sałatę, mięso mielone i wymieszane warzywa. Gotowe tacos polewamy sokiem z limonki i łyżką jogurtu lub kwaśnej śmietany. Smacznego!
Zobacz również: Salsa pomidorowa pico de gallo