Tacos

Przepis na tacos — meksykańskie tortille
Przepis na tacos — meksykańskie tortille

Meksykańskie tacos z mięsem mielonym to świetny pomysł nie tylko na obiad lub kolację, ale również na domówkę z przyjaciółmi. Pełna kolorów i smaków kuchnia meksykańska znana jest z pysznych i bardzo prostych dań. Bez wątpienia Tacos wpisuję się w ten schemat. Danie składa się głównie z trzech elementów — tortilli, mięsa oraz warzyw charakterystycznych dla kuchni meksykańskiej.

Klasyka kuchni meksykańskiej

Bez wątpienia meksykanie uwielbiają tacos, jest bardzo proste w przygotowania i sycące. Ponadto przepis bardzo łatwo ulega modyfikacjom. Tacos można przygotować na kilkanaście równych sposobów. Sprawdzi się nawet z mięsem z kurczaka czy wieprzowiną. Należy tylko pamiętać, aby użyć dość chudego mięsa. Jeśli chodzi o inne dodatki, to tutaj również jest spora dowolność. Najpopularniejsze to oczywiście fasola i kukurydza, z czego w zasadzie słyną meksykanie. Jednak nic nie stoi na przeszkodzie, aby w tacos znalazły się takie składniki jak krewetki ser żółty czy guacamole.

Jeszcze nie wspominałem o sosie. Tutaj nie ma również jednolitej zasady. Możecie je podawać w lekkiej wersji z jogurtem naturalnym lub z kwaśną śmietaną w wersji na bogato 😊

Składniki:

  • 500 g mielonego mięsa wołowego
  • 2 ząbki czosnku
  • papryczka chili
  • 2 pomidory
  • 2 awokado
  • mała puszka kukurydzy
  • czerwona cebula
  • kilka liści sałaty rzymskiej lub zwykłej
  • 200 g gęstego jogurtu naturalnego lub kwaśnej śmietany
  • 8 placków tortilli lub muszli do tacos
  • olej roślinny

Przyprawy:

  • łyżeczka kuminu
  • łyżeczka słodkiej papryki
  • łyżeczka soli
  • pół łyżeczki cynamonu
  • 1/5 łyżeczki pieprzu czarnego

Przepis na tacos w domu

  1. W pierwszej kolejności podsmażamy na średnim ogniu przeciśnięty przez praskę czosnek, następnie dodajemy mięso mielone oraz przyprawiamy wszystkimi przyprawami. Mięso smażymy, aż mięso będzie w pełni przesmażone i lekko zarumienione.
  2. W międzyczasie, kiedy mięso się smaży kroimy pomidory w drobną kostkę. Liście sałaty kroimy na nieduże paski. Papryczkę chili oczyszczamy z nasion i kroimy w paski. Cebulę obieramy i kroimy w piórka. Kukurydzę odcedzamy z zalewy. Awokado obieramy, usuwamy pestkę i kroimy w kostkę.
  3. Następnie przygotowujemy muszle do tacos zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Jeśli korzystamy z placków tortilli składamy każdy oddzielnie na pół tak aby placek utworzył łódeczkę, następnie wkładamy je do nagrzanego piekarnika do 150℃ i pieczemy przez 10 minut. Ważne, aby podczas pieczenia placki się nie posklejały.
  4. Następnie po wyjęciu muszli lub placków tortilli z piekarnika wkładamy do nich sałatę, mięso mielone i wymieszane warzywa. Gotowe tacos polewamy sokiem z limonki i łyżką jogurtu lub kwaśnej śmietany. Smacznego!

Zobacz również: Salsa pomidorowa pico de gallo

Oceń ten przepis!
Średnia: 4.8 / 5 (24 głosów)
Posted by
Szefpoleca

Cześć! Nazywam się Mateusz, jestem szefem w swojej kuchni. Gotuję smacznie i zdrowo, zgodnie z tradycjami, chociaż czasami lubię wtrącić odrobinę świeżości do przyrządzanego dania. Jeżeli szukasz sprawdzonych pomysłów na śniadanie, obiad, desery czy kolację to właśnie takie znajdziesz na moim blogu. Jeśli uwielbiasz dobre jedzenie tak jak ja, to obserwuj mój blog — tego tutaj nie zabraknie! Chcesz się ze mną skontaktować? Zobacz zakładkę Współpraca

Komentarze

Obserwuj
Powiadom o
guest
2 komentarzy
Najnowsze
Najstarsze Najwyżej oceniane
Inline Feedbacks
View all comments

Pliki cookies szefpoleca.pl

Pliki cookies

Używam ciasteczek, aby zapewnić jak najlepsze wrażenia korzystania z mojej strony. Chcesz dowiedzieć się więcej?