Świąteczny śledź z gruszką i żurawiną

Reklamy Ads By Google

Przepis jest odpowiedni dla diety:

Świąteczny śledź z gruszką to niebanalny przepis na zaserwowanie śledzi o delikatnym korzennym smaku. Świątecznie przygotowane śledzie świetnie sprawdzą się nie tylko na stole wigilijnym, ale również i w pozostałe dni świąteczne. Wyjątkowego charakteru Świąt Bożego Narodzenia nadaje przyprawa korzenna, która dosłownie pachnie wspólnym świętowaniem.

Reklamy Ads By Google

Świąteczny śledź z gruszką i żurawiną chowający się pod pierzynką to propozycja wprost nie do pominięcia na świątecznym stole.

Reklamy Ads By Google

Zanim zaczniesz przygotowywać przepis Świąteczny śledź z gruszką i żurawiną, przeczytaj cały przepis i opis, który zawiera cenne wskazówki.

Reklamy Ads By Google

Składniki

  • około 500 g solonych filetów śledziowych
  • 150 g świeżej żurawiny
  • 200 g śmietany 18%
  • 100 g cukru
  • twarda gruszka
  • ogórek konserwowy
  • korzeń imbiru
  • natka pietruszki
  • czerwona cebula
  • przyprawa korzenna
  • ocet jabłkowy
  • sól i pieprz czarny
Zobacz inne przepisy z: , , , , , , , , , , ,

Dobra rada: Do przygotowania śledzi z gruszką możemy użyć suszonej żurawiny, jednak najpierw trzeba ją namoczyć w gorącej wodzie.

Świąteczny śledź z gruszką — przepis

  1. Świeżą żurawinę zasypujemy cukrem w rondelku i wkładamy do lodówki na kilka godzin, następnie gotujemy ją w tym samy rondelku przez około 30 minut.
  2. Wymoczone śledzie opłukujemy, kroimy na kilkucentymetrowe kawałki i przekładamy do miski. Śledzie zalewamy łyżką octu jabłkowego z rozmieszaną przyprawą korzenną.
  3. Reklamy Ads By Google
  4. Gruszkę obieramy następnie kroimy w drobną kostkę, ogórka i cebulę również kroimy w drobną. Imbir siekamy na drobne paseczki.
  5. Kawałki śledzi układamy w słoiku lub rondelku naprzemiennie z innymi składnikami (gruszką, ogórkiem, żurawiną i cebulą) i wkładamy do lodówki na kilka godzin.
  6. Reklamy Ads By Google
  7. Następnie zawartość słoika przekładamy na salaterkę, na wierzch wykładamy śmietanę wymieszaną z solą i szczyptą przyprawy korzennej.
  8. Wierzch naszego świątecznego śledzia z gruszką dekorujemy świeżo siekaną natką pietruszki oraz żurawiną. Smacznego!
  9. Reklamy Ads By Google

Świąteczny śledź z gruszką świetnie sprawdzi się jako zakąska podczas wspólnego świętowania.

Oceń ten przepis!
0 / 5 Średnia: 4.85

Twoja ocena:

1 osoba ogląda ten przepis
Szefpoleca

Szefpoleca

Jestem szefem w swojej kuchni - gotowanie to moja największa pasja. Z ogromną przyjemnością oddaję się sztuce kulinarnej, uwielbiając zarówno proces tworzenia wykwintnych dań, jak i samą radość z jedzenia. W moim repertuarze znajdziesz zarówno tradycyjne przepisy, które odświeżam i wzbogacam o odrobinę nowoczesności, jak i własne, unikalne kreacje kucharskie. Dzięki mojemu podejściu, moje dania to harmonijne połączenie bogactwa smaków i aromatów, które zachwycają podniebienia, a jednocześnie nie wymagają od kucharza nieprzyzwoitego wysiłku. Kocham dzielić się tymi doświadczeniami kulinarnymi, inspirując innych do odkrywania radości płynącej z gotowania i wspólnego celebrowania posiłków.

Artykuły: 424
Obserwuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments

Newsletter kulinarny

Bądź na bieżąco – wysyłamy sezonowe przepisy i porady

Zapisz się na jedyny taki w sieci kulinarny newsletter i dołącz do 2719 zadowolonych czytelników. Szefpoleca.pl to ciągle rosnąca baza artykułów i przepisów na dania z całego świata. Każdego dnia tworzymy blog kulinarny z pasją dla osób, które kochają gotowanie i pieczenia tak jak my! Już dziś dołącz do nas :)