Na skróty
Świąteczny śledź z gruszką to niebanalny przepis na zaserwowanie śledzi o delikatnym korzennym smaku. Świątecznie przygotowane śledzie świetnie sprawdzą się nie tylko na stole wigilijnym, ale również i w pozostałe dni świąteczne. Wyjątkowego charakteru Świąt Bożego Narodzenia nadaje przyprawa korzenna, która dosłownie pachnie wspólnym świętowaniem.
Świąteczny śledź z gruszką i żurawiną chowający się pod pierzynką to propozycja wprost nie do pominięcia na świątecznym stole.
Zanim zaczniesz przygotowywać przepis Świąteczny śledź z gruszką i żurawiną, przeczytaj cały przepis i opis, który zawiera cenne wskazówki.
Składniki
- około 500 g solonych filetów śledziowych
- 150 g świeżej żurawiny
- 200 g śmietany 18%
- 100 g cukru
- twarda gruszka
- ogórek konserwowy
- korzeń imbiru
- natka pietruszki
- czerwona cebula
- przyprawa korzenna
- ocet jabłkowy
- sól i pieprz czarny
Dobra rada: Do przygotowania śledzi z gruszką możemy użyć suszonej żurawiny, jednak najpierw trzeba ją namoczyć w gorącej wodzie.
Świąteczny śledź z gruszką — przepis
- Świeżą żurawinę zasypujemy cukrem w rondelku i wkładamy do lodówki na kilka godzin, następnie gotujemy ją w tym samy rondelku przez około 30 minut.
- Wymoczone śledzie opłukujemy, kroimy na kilkucentymetrowe kawałki i przekładamy do miski. Śledzie zalewamy łyżką octu jabłkowego z rozmieszaną przyprawą korzenną.
- Gruszkę obieramy następnie kroimy w drobną kostkę, ogórka i cebulę również kroimy w drobną. Imbir siekamy na drobne paseczki.
- Kawałki śledzi układamy w słoiku lub rondelku naprzemiennie z innymi składnikami (gruszką, ogórkiem, żurawiną i cebulą) i wkładamy do lodówki na kilka godzin.
- Następnie zawartość słoika przekładamy na salaterkę, na wierzch wykładamy śmietanę wymieszaną z solą i szczyptą przyprawy korzennej.
- Wierzch naszego świątecznego śledzia z gruszką dekorujemy świeżo siekaną natką pietruszki oraz żurawiną. Smacznego!
Świąteczny śledź z gruszką świetnie sprawdzi się jako zakąska podczas wspólnego świętowania.
Oceń ten przepis!