Świąteczny śledź z gruszką i żurawiną

Przepis na śledzie | Świąteczny śledź z gruszką i żurawiną
Przepis na śledzie | Świąteczny śledź z gruszką i żurawiną

Świąteczny śledź z gruszką to niebanalny przepis na zaserwowanie śledzi o delikatnym korzennym smaku. Świątecznie przygotowane śledzie świetnie sprawdzą się nie tylko na stole wigilijnym, ale również i w pozostałe dni świąteczne. Wyjątkowego charakteru Świąt Bożego Narodzenia nadaje przyprawa korzenna, która dosłownie pachnie wspólnym świętowaniem.

Świąteczny śledź z gruszką i żurawiną chowający się pod pierzynką to propozycja wprost nie do pominięcia na świątecznym stole.

Składniki:

  • około 500 g solonych filetów śledziowych
  • 150 g świeżej żurawiny
  • 200 g śmietany 18%
  • 100 g cukru
  • twarda gruszka
  • ogórek konserwowy
  • korzeń imbiru
  • natka pietruszki
  • czerwona cebula
  • przyprawa korzenna
  • ocet jabłkowy
  • sól i pieprz czarny

Dobra rada: Do przygotowania śledzi z gruszką możemy użyć suszonej żurawiny, jednak najpierw trzeba ją namoczyć w gorącej wodzie.

Świąteczny śledź z gruszką — przepis

  1. Świeżą żurawinę zasypujemy cukrem w rondelku i wkładamy do lodówki na kilka godzin, następnie gotujemy ją w tym samy rondelku przez około 30 minut.
  2. Wymoczone śledzie opłukujemy, kroimy na kilkucentymetrowe kawałki i przekładamy do miski. Śledzie zalewamy łyżką octu jabłkowego z rozmieszaną przyprawą korzenną.
  3. Gruszkę obieramy następnie kroimy w drobną kostkę, ogórka i cebulę również kroimy w drobną. Imbir siekamy na drobne paseczki.
  4. Kawałki śledzi układamy w słoiku lub rondelku naprzemiennie z innymi składnikami (gruszką, ogórkiem, żurawiną i cebulą) i wkładamy do lodówki na kilka godzin.
  5. Następnie zawartość słoika przekładamy na salaterkę, na wierzch wykładamy śmietanę wymieszaną z solą i szczyptą przyprawy korzennej.
  6. Wierzch naszego świątecznego śledzia z gruszką dekorujemy świeżo siekaną natką pietruszki oraz żurawiną. Smacznego!

Świąteczny śledź z gruszką świetnie sprawdzi się jako zakąska podczas wspólnego świętowania.

Oceń ten przepis!
Średnia: 4.9 / 5 (20 głosów)
Posted by
Szefpoleca

Cześć! Nazywam się Mateusz, jestem szefem w swojej kuchni. Gotuję smacznie i zdrowo, zgodnie z tradycjami, chociaż czasami lubię wtrącić odrobinę świeżości do przyrządzanego dania. Jeżeli szukasz sprawdzonych pomysłów na śniadanie, obiad, desery czy kolację to właśnie takie znajdziesz na moim blogu. Jeśli uwielbiasz dobre jedzenie tak jak ja, to obserwuj mój blog — tego tutaj nie zabraknie! Chcesz się ze mną skontaktować? Zobacz zakładkę Współpraca

Komentarze

Obserwuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments

Pliki cookies szefpoleca.pl

Pliki cookies

Używam ciasteczek, aby zapewnić jak najlepsze wrażenia korzystania z mojej strony. Chcesz dowiedzieć się więcej?