Szukasz sprawdzonego przepisu na przekąskę Wielkanocną? Poznaj roladki z szynki, które zachwycą Cię łatwością wykonania, a Twoich gości kreatywnością i smakiem. Te wyjątkowe roladki to połączenie delikatnej szynki z kremowym serkiem i świeżą papryką z pewnością przyciągnie uwagę na każdym wielkanocnym stole ❤🌿
Na skróty
Roladki z szynki, serkiem i papryką to kolorowa i bardzo smaczna propozycja przekąski formie ruloników. Taka ciekawa forma przygotowania przekąski nie tylko zaskoczy gości swoim wyglądem, ale również zachwyci smakiem. Wiem z własnego doświadczenia, że nie ma nic lepszego niż połączenie smacznej szynki wieprzowej z kremowym serkiem i papryką. Roladki z szynki podawane na liściach sałaty to świetny pomysł na śniadanie, nie tylko to świąteczne, ale również to zwykłe, codzienne.
Szybkie roladki z szynki
Kuchnia i codzienne przygotowywanie posiłków to świetne miejsc na eksperymenty kulinarne. Przygotowując roladki z szynki możemy użyć serka kremowego typu Almette, ale może być to również twaróg sernikowy z wiaderka! Natomiast paprykę możemy zastąpić dwoma tartymi ząbkami czosnku. Zamiast szczypiorku można dodać natkę pietruszki lub koperek. Wersja ziołowa również jest bardzo smaczna i warto ją wypróbować.
Świetne i szybkie w przygotowaniu są też roladki z szynki z chrzanem. Biały serek kremowy mieszamy z płaską łyżeczką chrzanu i gotowe.
Zanim zaczniesz przygotowywać roladki z szynki, przeczytaj cały przepis, opis, który zawiera cenne wskazówki oraz zapoznaj się z tabelą wartości odżywczych.
Składniki
- 7 — 8 plasterków szynki wieprzowej
- 300 g białego kremowego serka
- 1/4 czerwonej papryki
- szczypiorek
- sól i pieprz czarny
Sól i pieprz możesz dodać według uznania, tak jak lubisz.
Przepis na roladki z szynki
- W pierwszej kolejności przekładamy serek śmietankowy do miseczki, następnie dodajemy drobno posiekany szczypiorek oraz drobno pokrojoną paprykę czerwoną.
- Doprawiamy solą oraz mielonym czarnym pieprzem do smaku. Całość dokładnie mieszamy i w razie potrzeby doprawiamy solą i pieprzem.
- Serek z papryką i szczypiorkiem nakładamy na plastry szynki, następnie zwijamy szynkę w roladkę, tak aby powstał dość gruby rulon. Smacznego!
Roladki z szynki, serkiem i papryką najlepiej smakują, kiedy zaraz po przygotowania zostaną schłodzone w lodówce. Wszystkie smaki dobrze się połączą, a szynka po schłodzeniu nie powinna się rozwijać. Jednak, jeśli szynka nie chciała by zachować kształtu rulonika, to aby zapobiec rozwijaniu się szynki możesz zawiązać kokardkę przez roladkę ze szczypiorku. Szczypiorek nada dodatkowego uroku bardzo smacznym roladkom z szynki.
Zobacz również: Jajka faszerowane szynką
Tabela wartości odżywczych
Wartości odżywcze dla całego przepisu
Składnik | Kalorie (kcal) | Białko (g) | Tłuszcz (g) | Węglowodany (g) | Błonnik (g) |
---|---|---|---|---|---|
Całkowite wartości odżywcze | 1331.52 | 65.92 | 109.12 | 15.04 | 1.04 |
Wartości odżywcze na 1 z 8 porcji
Składnik | Kalorie (kcal) | Białko (g) | Tłuszcz (g) | Węglowodany (g) | Błonnik (g) |
---|---|---|---|---|---|
Wartości odżywcze na 1 porcję | 166.44 | 8.24 | 13.64 | 1.88 | 0.13 |
Wartości odżywcze zostały obliczone na podstawie składników użytych w przepisie na roladki z szynki. Rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić w zależności od dokładnych rozmiarów porcji, specyficznych składników i modyfikacji przepisu.
Szacunkowe wartości odżywcze składników na 100 g
Składnik | Kalorie (kcal) | Białko (g) | Tłuszcz (g) | Węglowodany (g) | Błonnik (g) |
---|---|---|---|---|---|
Szynka wieprzowa | 145 | 24 | 5 | 0 | 0 |
Biały kremowy serek | 342 | 5,8 | 33 | 4 | 0 |
Czerwona papryka | 31 | 1 | 0,3 | 6 | 2,1 |
Zdrowe odżywianie oraz pilnowanie balansu kalorycznego są kluczowymi elementy utrzymania dobrego stanu zdrowia, a także osiągania i zachowania optymalnej masy ciała. Istotne jest, aby podejście do tematu kaloryczności posiłków było świadome i poprzedzone odpowiednią wiedzą. Co oznacza nie tylko liczenie kalorii, ale także zwracanie uwagi na jakość spożywanych pokarmów oraz ich wpływ na organizm. Najważniejsze w zdrowym odżywianiu jest, aby zachować różnorodną i zbilansowaną dietę bogatą w składniki odżywcze i makroelementy.