Roladki z szynki, serkiem i papryką

Reklamy Ads By Google

Szukasz sprawdzonego przepisu na przekąskę Wielkanocną? Poznaj roladki z szynki, które zachwycą Cię łatwością wykonania, a Twoich gości kreatywnością i smakiem. Te wyjątkowe roladki to połączenie delikatnej szynki z kremowym serkiem i świeżą papryką z pewnością przyciągnie uwagę na każdym wielkanocnym stole ❤🌿

Roladki z szynki, serkiem i papryką to kolorowa i bardzo smaczna propozycja przekąski formie ruloników. Taka ciekawa forma przygotowania przekąski nie tylko zaskoczy gości swoim wyglądem, ale również zachwyci smakiem. Wiem z własnego doświadczenia, że nie ma nic lepszego niż połączenie smacznej szynki wieprzowej z kremowym serkiem i papryką. Roladki z szynki podawane na liściach sałaty to świetny pomysł na śniadanie, nie tylko to świąteczne, ale również to zwykłe, codzienne.

Reklamy Ads By Google

Szybkie roladki z szynki

Kuchnia i codzienne przygotowywanie posiłków to świetne miejsc na eksperymenty kulinarne. Przygotowując roladki z szynki możemy użyć serka kremowego typu Almette, ale może być to również twaróg sernikowy z wiaderka! Natomiast paprykę możemy zastąpić dwoma tartymi ząbkami czosnku. Zamiast szczypiorku można dodać natkę pietruszki lub koperek. Wersja ziołowa również jest bardzo smaczna i warto ją wypróbować.

Świetne i szybkie w przygotowaniu są też roladki z szynki z chrzanem. Biały serek kremowy mieszamy z płaską łyżeczką chrzanu i gotowe.

Reklamy Ads By Google

Zanim zaczniesz przygotowywać roladki z szynki, przeczytaj cały przepis, opis, który zawiera cenne wskazówki oraz zapoznaj się z tabelą wartości odżywczych.

Składniki

Zobacz inne przepisy z: , , , , ,

Sól i pieprz możesz dodać według uznania, tak jak lubisz.

Reklamy Ads By Google

Przepis na roladki z szynki

  1. W pierwszej kolejności przekładamy serek śmietankowy do miseczki, następnie dodajemy drobno posiekany szczypiorek oraz drobno pokrojoną paprykę czerwoną.
  2. Doprawiamy solą oraz mielonym czarnym pieprzem do smaku. Całość dokładnie mieszamy i w razie potrzeby doprawiamy solą i pieprzem.
  3. Reklamy Ads By Google
  4. Serek z papryką i szczypiorkiem nakładamy na plastry szynki, następnie zwijamy szynkę w roladkę, tak aby powstał dość gruby rulon. Smacznego!
  5. Reklamy Ads By Google

Roladki z szynki, serkiem i papryką najlepiej smakują, kiedy zaraz po przygotowania zostaną schłodzone w lodówce. Wszystkie smaki dobrze się połączą, a szynka po schłodzeniu nie powinna się rozwijać. Jednak, jeśli szynka nie chciała by zachować kształtu rulonika, to aby zapobiec rozwijaniu się szynki możesz zawiązać kokardkę przez roladkę ze szczypiorku. Szczypiorek nada dodatkowego uroku bardzo smacznym roladkom z szynki.

Zobacz również: Jajka faszerowane szynką

Tabela wartości odżywczych

Wartości odżywcze dla całego przepisu

Składnik Kalorie (kcal) Białko (g) Tłuszcz (g) Węglowodany (g) Błonnik (g)
Całkowite wartości odżywcze 1331.52 65.92 109.12 15.04 1.04

Wartości odżywcze na 1 z 8 porcji

Składnik Kalorie (kcal) Białko (g) Tłuszcz (g) Węglowodany (g) Błonnik (g)
Wartości odżywcze na 1 porcję 166.44 8.24 13.64 1.88 0.13

Wartości odżywcze zostały obliczone na podstawie składników użytych w przepisie na roladki z szynki. Rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić w zależności od dokładnych rozmiarów porcji, specyficznych składników i modyfikacji przepisu.

Szacunkowe wartości odżywcze składników na 100 g

Składnik Kalorie (kcal) Białko (g) Tłuszcz (g) Węglowodany (g) Błonnik (g)
Szynka wieprzowa 145 24 5 0 0
Biały kremowy serek 342 5,8 33 4 0
Czerwona papryka 31 1 0,3 6 2,1

Zdrowe odżywianie oraz pilnowanie balansu kalorycznego są kluczowymi elementy utrzymania dobrego stanu zdrowia, a także osiągania i zachowania optymalnej masy ciała. Istotne jest, aby podejście do tematu kaloryczności posiłków było świadome i poprzedzone odpowiednią wiedzą. Co oznacza nie tylko liczenie kalorii, ale także zwracanie uwagi na jakość spożywanych pokarmów oraz ich wpływ na organizm. Najważniejsze w zdrowym odżywianiu jest, aby zachować różnorodną i zbilansowaną dietę bogatą w składniki odżywcze i makroelementy.

Oceń ten przepis!
0 / 5 Średnia: 4.95

Twoja ocena:

Reklamy Ads By Google
1 osoba ogląda ten przepis
Szefpoleca

Szefpoleca

Jestem szefem w swojej kuchni - gotowanie to moja największa pasja. Z ogromną przyjemnością oddaję się sztuce kulinarnej, uwielbiając zarówno proces tworzenia wykwintnych dań, jak i samą radość z jedzenia. W moim repertuarze znajdziesz zarówno tradycyjne przepisy, które odświeżam i wzbogacam o odrobinę nowoczesności, jak i własne, unikalne kreacje kucharskie. Dzięki mojemu podejściu, moje dania to harmonijne połączenie bogactwa smaków i aromatów, które zachwycają podniebienia, a jednocześnie nie wymagają od kucharza nieprzyzwoitego wysiłku. Kocham dzielić się tymi doświadczeniami kulinarnymi, inspirując innych do odkrywania radości płynącej z gotowania i wspólnego celebrowania posiłków.

Artykuły: 439
Obserwuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Najstarsze
Najnowsze Najwyżej oceniane
Inline Feedbacks
View all comments

Newsletter kulinarny

Bądź na bieżąco – wysyłamy sezonowe przepisy i porady

Zapisz się na jedyny taki w sieci kulinarny newsletter i dołącz do 2719 zadowolonych czytelników. Szefpoleca.pl to ciągle rosnąca baza artykułów i przepisów na dania z całego świata. Każdego dnia tworzymy blog kulinarny z pasją dla osób, które kochają gotowanie i pieczenia tak jak my! Już dziś dołącz do nas :)